Shkrimi i një ditari është i mirë për shëndetin mendor

Life style

Shkrimi i një ditari është i mirë për shëndetin mendor

Më: 3 mars 2021 Në ora: 10:27
Ilustrim

Mbajtja e një ditari është një zakon që lind kur jeni fëmijë dhe që zbulohet pothuajse si një nevojë e ngutshme. Një mënyrë për të mbyllur botën në rritje të dikujt në një pikë të vetme që vepron si dëshmitar dhe që ndihmon në përshkrimin e gjithçkaje që ndodh rreth nesh.

Me fjalë të tjera, një zakon që ndihmon në lirimin dhe riorganizimin e mendjes përmes shkrimit. Sepse edhe nëse jo të gjithë janë të vetëdijshëm për këtë, shkrimi ndihmon trurin të rregullojë mendimet, ju lejon të shihni gjërat nga këndvështrime të ndryshme dhe e fundit, por jo më pak e rëndësishmja, mund të ndihmojë në shkarkimin e emocioneve që janë të vështira për t’u koduar. Le të shohim më në detaje se cilat janë përfitimet e mbajtjes së një ditari.

Pse është mirë të mbash një ditar

Sa herë ju ndodh që të rimendoni diçka që ka ndodhur kohët e fundit dhe ta rijetoni atë në mendjen tuaj në mënyra gjithmonë të ndryshme? Kjo ndodh veçanërisht kur një ngjarje na godet deri në pikën që duhet të kodifikohet disi. Kjo mund të arrihet duke biseduar me dikë, duke i thënë me zë të lartë ose duke e shkruar atë në ditarin tuaj. Shënimi i mendimeve të dikujt është në fakt metoda më e fortë për të ngulitur diçka në mendje dhe në të njëjtën kohë për t’i dhënë asaj kuptim.

Në të njëjtën kohë ndihmon për të reflektuar, ju lejon të lironi tensionin dhe nëse nuk do të mjaftonte, ai mbetet i shkruar, duke ju lejuar të riktheheni në atë që ka ndodhur për të rifreskuar kujtesën tuaj ose për të ri-akorduar me personin e kohës dhe me emocionet e përjetuara në atë moment të caktuar.

Sikur të mos mjaftonte kjo, disa studime tregojnë se këto rezultate janë më të forta kur shkruhen me shkrim dore. Prandaj nuk është e mjaftueshme për të mbajtur një ditar në PC tuaj. Gjesti i të shkruarit me dorën tuaj atë që mendoni se do të kishte një rol shumë më të rëndësishëm dhe më të saktë, sjell përfitime specifike midis të cilave përmendim:

Lehtësia për ta mbajtur mendjen gjithmonë të stërvitur

Lehtësia e relaksimit

Besim më i madh me vetveten e brendshme

Aftësia për të menaxhuar stresin dhe ankthin

Më shumë vetëdije për veten, kufijtë dhe burimet e dikujt

Ndihmon të menduarit pozitiv

Aspekte shumë të rëndësishme që rrisin vetëvlerësimin dhe marrëdhënien që keni me veten. Ajo që ka rëndësi është të filloni zakonin e mirë për të shkruar ditar. Në fakt është një moment lirie që njeriu e ka me vetveten dhe që duhet të mbetet i tillë. Ditari është sekret sepse nuk duhet gjykuar apo analizuar. Por përdoret vetëm për të çliruar tensionin, për të vendosur rregull brenda vetes dhe për t’u njohur më mirë me njëri-tjetrin.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat