Anuptafobi, ankthi i qëndrimit përgjithmonë beqar

Life style

Anuptafobi, ankthi i qëndrimit përgjithmonë beqar

Më: 10 prill 2021 Në ora: 06:52
Ilustrim

Është e njohur edhe si “Sindroma Bridget Jones”: anuptafobia është frika patologjike e të mos qenit në gjendje të gjeni një partner me të cilin të ndani jetën. Në kohë pandemie, pra, midis kufizimeve të të gjitha llojeve dhe me mbylljen e shumicës së vendeve të zakonshme të takimeve, është me të vërtetë e vështirë për ata që janë vetëm të krijojnë njohje të reja ose të shoqërohen me disa miq të rinj. Ankthi dhe ndjenja e vetmisë së “sfiduarve” është i kuptueshëm, por diçka mund të bëhet për të mos rënë viktimë e tij.

Anuptafobia, çfarë do të thotë? – Fjala tingëllon e vështirë. Në të vërtetë ajo buron nga bashkimi i disa termave latine dhe greke: a- “pa”, nuptus “martesë” dhe fobi, “frikë”, kështu që në tërësi është frika për të mos arritur në një martesë, ose të paktën në një marrëdhënie të qëndrueshme romantike. Një term i vështirë për të përshkruar një frikë që është në të vërtetë e thjeshtë dhe gjithashtu mjaft e përhapur, ankthi për të mbetur përgjithmonë pa partner dhe për të mos qenë në gjendje të krijoni një familje dhe të keni fëmijë.

Kur kjo frikë kthehet në të menduar fiks, ne flasim për anuptafobi. Çrregullimi është vërejtur nga bota mjekësore për rreth dhjetë vjet më parë, meqenëse problemi është po aq i vjetër sa bota, ai ishte klasifikuar midis varësive afektive dhe midis çrregullimeve të ankthit dhe obsesive. Sigurisht, ne flasim për fobi vetëm në raste vërtet serioze, kjo është kur frika për të mos gjetur një partner gjeneron një gjendje të padurueshme dhe konstante ankthi, të shoqëruar me gjendje depresive-detyruese që e shtyjnë personin të lidhet vazhdimisht me partnerët e gabuar, ose të mos ketë forcën për të shkëputur një lidhje të pakënaqshme ose edhe toksike në mënyrë që të mos jetë vetëm. Vërtetë gjendjet patologjike lidhen zakonisht me traumën e fëmijërisë nga braktisja dhe kufizohen në një numër të kufizuar të subjekteve; megjithatë, ka shumë që jetojnë me siklet në gjendjen e tyre të vetme dhe që do të bënin gjithçka për të dalë prej saj, shpesh anuptafobia përcaktohet gjithashtu si një sindromë e këtij karakteri.

Simptomat – Shpesh ata që vuajnë nga ky shqetësim e përjetojnë gjendjen e tyre të vetme si një mendim të vërtetë fiks, të shoqëruar me një ndjenjë faji dhe pamjaftueshmërie. Vetëvlerësimi i ulët për veten dhe gatishmëria për të bërë “gjithçka” për të gjetur një shok ju shtyn të vendosni për flirtime të përkohshme, madje edhe me partnerë që janë dukshëm të papërshtatshëm, por ndaj të cilëve dorëzoheni për të mos qenë vetëm. Ky lloj ankthi, edhe kur takoni një partner të pranueshëm, mund ta bëjë shumë të vështirë ndërtimin e një marrëdhënie të ekuilibruar, bazuar në besimin e ndërsjellë sesa në varësinë dhe vetë-asgjësimin. Nga ana tjetër, kur një histori nuk funksionon dhe vendosni ta ndërprisni atë, shpesh nuk arrini një ndarje përfundimtare. Ky siklet prek më shumë gratë sesa burrat, veçanërisht në grupmoshën 30 deri 40 vjeç.

Si të dilni – Siç ndodh shpesh në raste të tilla, të qenit i vetëdijshëm për problemin dhe i gatshëm për të dalë prej tij është hapi i parë i rëndësishëm. Marrja e ndihmës është pothuajse thelbësore: në raste “të rëndësishme”, mënyra e duhur është ndihma e një terapisti, për të identifikuar rrënjët e problemit dhe për të gjetur mënyrën për t’u marrë me ankthet e thella dhe frikën që datojnë që nga një e kaluar e largët. Në të gjitha rastet, mbështetja e rrjetit të miqve është e mjaftueshme, për sa kohë që ata janë besnikë dhe të ekuilibruar.

Disa mendime që mund t’ju ndihmojnë të jetoni statusin tuaj beqar në mënyrë më paqësore janë këto:

– Bota nuk është e ndarë në dy kategori: kush është çift dhe kush jo.

– Nuk është e vërtetë që jeta ka kuptim vetëm nëse e jetoni në çift: lumturia dhe mirëqenia personale varen vetëm nga ne.

– Jeta në çift duket më e mirë dhe e preferueshme se ajo e atyre që janë beqare edhe për shkak të një trashëgimie kulturore shekullore: vajzat e vjetra të së kaluarës nuk ekzistojnë më, të heqësh qafe këtë frikë nuk është e lehtë por është e mundur.

– Të jesh beqar nuk është faj, as një dështim personal apo shoqëror.

– Me një ndihmë të vogël, është e mundur të kapërceni frikën dhe të krijoni një marrëdhënie të shëndetshme dhe konstruktive me partnerin, në të cilin të gjithë ruajnë interesat dhe pavarësinë e tyre.

– Mirësjellja nuk është opsionale, por një fazë që nuk duhet të “kapërcehet”: është mirë të gjesh kohë për të kuptuar nëse personi para nesh është vërtet i përshtatshëm për ne dhe i aftë të na bëjë të lumtur.

– Vetëvlerësimi është arma fituese që të ndihemi mirë me veten dhe të çlirohemi nga varësia nga të tjerët. Ne kurrë nuk duhet të ndalemi së ndërtuari atë.

– Thënia e vjetër “më mirë vetëm se e shoqëruar keq” është plotësisht e vlefshme.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat