Miqësitë – më të rëndësishme për të moshuarit sesa marrëdhëniet me anëtarët e familjes

Life style

Miqësitë – më të rëndësishme për të moshuarit sesa marrëdhëniet me anëtarët e familjes

Më: 17 prill 2021 Në ora: 15:50
Foto ilustrim

Miqësitë parashikojnë lumturinë e përditshme më shumë dhe në fund të fundit sa do të jetojmë, më shumë sesa marrëdhëniet bashkëshortore dhe familjare

Midis të rriturve të moshuar, miqësitë janë në të vërtetë një parashikues më i fortë i shëndetit dhe lumturisë sesa marrëdhëniet me anëtarët e familjes, tregon hulumtimi.

Në dy studime që përfshinë gati 280,000 njerëz, William Chopik, asistent profesor i psikologjisë në Universitetin Shtetëror të Michiganit, gjithashtu zbuloi se miqësitë bëhen gjithnjë e më të rëndësishme për lumturinë dhe shëndetin e dikujt gjatë gjithë jetës.

“Miqësitë bëhen edhe më të rëndësishme kur plakemi”, thotë Chopik. “Mbajtja e disa miqve vërtet të mirë përreth mund të bëjë një ndryshim në shëndetin dhe mirëqenien tonë. Kështu që është e mençur të investosh në miqësitë që të bëjnë më të lumtur”.

Për studimin e parë, Chopik analizoi informacionin e sondazhit në lidhje me marrëdhëniet dhe shëndetin dhe lumturinë e vetëvlerësuar nga 271.053 pjesëmarrës të të gjitha moshave nga gati 100 vende.

Studimi i dytë shqyrtoi të dhënat nga një sondazh i veçantë në lidhje me mbështetjen/tendosjen e marrëdhënieve dhe sëmundjen kronike nga 7,481 të moshuar në Shtetet e Bashkuara.

Sipas studimit të parë, të dy marrëdhëniet familjare dhe ato të miqve ishin të lidhura me shëndetin dhe lumturi më të plotë në përgjithësi, por vetëm miqësitë u bënë një parashikues më i fortë i shëndetit dhe lumturisë në moshat e mëdha.

Studimi i dytë gjithashtu tregoi se miqësitë ishin shumë me ndikim – kur miqtë ishin burim i tendosjes, pjesëmarrësit raportuan më shumë sëmundje kronike; kur miqtë ishin burimi i mbështetjes, pjesëmarrësit ishin më të lumtur.

Chopik thotë se kjo mund të jetë për shkak të natyrës opsionale të marrëdhënieve – që me kalimin e kohës, ne i mbajmë miqtë që na pëlqen dhe na bëjnë të ndihemi mirë dhe t’i heqim pjesën tjetër. Miqtë mund të sigurojnë një burim mbështetjeje për njerëzit që nuk kanë bashkëshortë ose për ata që nuk mbështeten në familje në kohë nevoje.

Miqtë gjithashtu mund të ndihmojnë në parandalimin e vetmisë tek të rriturit e moshuar që mund të përjetojnë pikëllim dhe shpesh rizbulojnë jetën e tyre shoqërore pasi të dalin në pension.

Marrëdhëniet familjare shpesh janë gjithashtu të këndshme, thotë Chopik, por nganjëherë ato përfshijnë ndërveprime serioze, negative dhe monotone.

“Tani ka disa studime që fillojnë të tregojnë se sa e rëndësishme mund të jetë miqësia për të rriturit e moshuar. Përmbledhjet e këtyre studimeve tregojnë se miqësitë parashikojnë lumturinë e përditshme më shumë dhe në fund të fundit sa do të jetojmë, më shumë sesa marrëdhëniet bashkëshortore dhe familjare”, thotë ai.

Miqësitë shpesh zënë një vend të dytë në hulumtimin e marrëdhënieve, shton Chopik. Kjo duket e çuditshme, veçanërisht duke marrë parasysh se ato mund të jenë më me ndikim për lumturinë dhe shëndetin tonë sesa marrëdhëniet e tjera.

Miqësitë na ndihmojnë të heqim vetminë, por shpesh janë më të vështira për t’u mbajtur gjatë gjithë jetës, thotë ai. Nëse një miqësi i ka mbijetuar testit të kohës, ju e dini që duhet të jetë një miqësi e mirë – një person tek i cili drejtoheni shpesh për ndihmë dhe këshilla dhe një person që dëshironi në jetën tuaj.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat