8 llojet e personalitetit sipas teorisë së Carl Jungut

Life style

8 llojet e personalitetit sipas teorisë së Carl Jungut

Më: 24 shtator 2021 Në ora: 18:36
Foto ilustrim

Carl Gustav Jung është padyshim një nga figurat themelore për të kuptuar historinë e psikologjisë. Teoritë e tij kanë qenë burim polemikash, por edhe frymëzimi. Nuk është për t’u habitur, Jung është themeluesi i një shkolle brenda fushës psikoanalitike, shkolla e psikologjisë analitike, e quajtur edhe psikologji komplekse ose psikologji e thellë.

Për një kohë të gjatë, Jung bashkëpunoi me Frojdin. Sidoqoftë, ai më vonë u shkëput nga ai, sepse nuk ishte dakord me teorinë e seksualitetit. Jung gjithashtu postuloi ekzistencën e një “pavetëdije kolektive”, para të pandërgjegjshmes individuale.

Jung ishte një personalitet i shqetësuar që mori frymëzim nga disa burime. Përveç neurologjisë dhe psikanalizës, teoritë e Jungut ndikohen nga ndikimi i mitologjisë, fesë dhe madje edhe parapsikologjisë. Një nga pasionet e mëdha të Jungut ka qenë gjithmonë arkeologjia dhe, me siguri, ndërtimi i teorisë së arketipave ose simboleve universale të pranishme në pavetëdijen njerëzore, varet nga kjo prirje e tij.

Teoria e Personalitetit e Carl Jungut

Sipas Carl Jung, ekzistojnë katër funksione themelore psikologjike: mendimi, ndjenja, intuita dhe perceptimi. Në secilin individ, një ose disa funksione kanë theks të veçantë. Për shembull, nëse një person është impulsiv, sipas Jungut, kjo varet nga fakti se funksionet e intuitës dhe perceptimit janë mbizotëruese mbi ato të ndjenjës dhe të menduarit.

Duke u nisur nga katër funksionet themelore, Jung beson se formohen dy lloje kryesore të personazheve: introverti dhe ekstroverti. Secili ka karakteristika specifike që e dallojnë atë nga tjetri.

Karakteri ekstrovert

Lloji ekstrovert ka karakteristikat e mëposhtme:

Interesimi i tij përqendrohet më shumë në realitetin e jashtëm sesa në botën e brendshme.

Vendimet merren duke marrë parasysh efektin që ato kanë në realitetin e jashtëm dhe më pas në ekzistencën.

Veprimet varen nga ajo që të tjerët mund të mendojnë.

Etika dhe morali janë ndërtuar mbi bazën e asaj që mbizotëron në botë.

Tipat ekstrovert janë njerëz që janë mirë me çdo mjedis, por luftojnë për t’u përshtatur realisht.

Ato janë të ndikueshëm, mund të ndikohen dhe priren të imitojnë.

Ata duan të shihen dhe të ndihen të njohur nga të tjerët.

Karakteri introvert

Nga ana tjetër, tipi introvert ka këto karakteristika:

Ai është i interesuar për veten, për ndjenjat dhe mendimet e tij.

Ai e orienton sjelljen e tij sipas asaj që ndjen ose nuhat, edhe nëse shkon në drejtim të kundërt me realitetin e jashtëm.

Ai nuk shqetësohet shumë për efektin që mund të shkaktojnë veprimet e tij në mjedisin përreth. Mbi të gjitha, ai është i interesuar që veprimet e tij ta kënaqin së brendshmi.

Ka vështirësi në pranimin dhe përshtatjen me mjedisin. Sidoqoftë, nëse mund të përshtatet, ai me të vërtetë e bën dhe në mënyrë krijuese.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat