Sindroma e fazës së vonuar të gjumit

Life style

Sindroma e fazës së vonuar të gjumit

Më: 22 mars 2023 Në ora: 08:05
Foto ilustrim

A keni menduar ndonjëherë pse disa njerëz nuk flenë deri në mëngjes? Mund të ndodhë që ata janë të prekur nga sindroma e fazës së vonuar të gjumit.

Njerëzit me sindromën e fazës së vonuar të gjumit nuk janë në gjendje të përshtaten me oraret e vendosura nga shoqëria për gjumë-zgjim. Për shkak të mungesës së informacionit dhe të kuptuarit të këtij çrregullimi, njerëzit rreth tyre shpesh i konsiderojnë dembelë.

Modeli gjumë-zgjim ndjek një ritëm cirkadian; domethënë luhatet rregullisht çdo 24 orë. Një orë e brendshme biologjike përcakton këtë lëkundje dhe disa sinkronizues të jashtëm gjithashtu e ndihmojnë atë.

Elementet sociale, si orari i punës apo vaktet, shërbejnë për të rregulluar më saktë orët e gjumit dhe të zgjimit. Megjithatë, sinkronizuesi i jashtëm më i fuqishëm është cikli dritë-errësi.

Problemi lind kur ka një mospërputhje midis sistemit cirkadian të trupit dhe kërkesave të mjedisit të një personi. Në rastin e sindromës së fazës së vonuar të gjumit, periudha e zakonshme e gjumit gjatë natës së një personi është prapa kur krahasohet me kohën standarde.

Individët me këtë sëmundje ndjejnë nevojën të shtrihen dhe të ngrihen (kronikisht) të paktën dy orë më vonë se pjesa tjetër. Kjo vonesë është më e zakonshme gjatë adoleshencës; megjithatë, prevalenca tek të rriturit është domethënëse.

Gjatë pushimeve ku ata mund të zgjedhin lirisht dhe të vonojnë oraret e tyre të gjumit, ai bëhet i përshtatshëm si në sasi ashtu edhe në cilësi. Pagjumësia dhe vështirësia për t’u ngritur zhduken dhe personi gëzon një pushim të qetë.

Karakteristikat diferenciale të sindromës së fazës së vonuar të gjumit

Personi mund të mbajë higjienën e duhur të gjumit dhe ende nuk do të jetë në gjendje të flejë në kohën e dëshiruar.

Nuk ka situata personale ose pune ose simptoma ankthi ose depresive që mund ta nxisin një person të bjerë në gjumë.

Sapo personi i prekur nga kjo sindromë bie në gjumë, nuk e ka të vështirë të qëndrojë në gjumë. Ata flenë vazhdimisht dhe nuk zgjohen – një shenjë e pagjumësisë së mirëmbajtjes së gjumit.

Për shkak të mungesës së gjumit, përgjumja dhe një ulje e niveleve të vigjilencës ndodhin gjatë gjysmës së parë të ditës. Kjo situatë përmirësohet me afrimin e pikës maksimale të zgjimit, e cila për këta persona është drejt perëndimit të diellit.

Duke qenë në gjendje të zgjedhë orët e preferuara, një person me këtë gjendje bie në gjumë pa vështirësi dhe zgjohet i pushuar.

Trajtimi i sindromës së fazës së vonuar të gjumit

Ndërhyrja në sjellje

Hapi i parë është një ndërhyrje në sjelljen e zakonshme të një individi. Ata duhet të përpiqen të ruajnë higjienën më të mirë të mundshme të gjumit dhe të kujdesen për mjedisin në të cilin flenë. Gjithashtu, ata duhet të shmangin përdorimin e stimuluesve dhe të jenë të vetëdijshëm për llojin e aktiviteteve që bëjnë para gjumit.

Fototerapia

Reduktimi i ekspozimit ndaj dritës në muzg dhe rritja e tij në mëngjes mund të ndihmojë gjithashtu në prodhimin e një përparimi në orën e tyre biologjike. Për ta bërë këtë, është e rëndësishme që ata të përdorin dritën e dobët gjatë orëve të fundit të ditës, si dhe të heqin qafe perdet ose blindat.

Në mënyrë të ngjashme, ata duhet të flenë pa perde ose perde, në mënyrë që të ketë ekspozim më të madh ndaj dritës së diellit në minutat që pasojnë kohën e zgjimit të tyre.

Melatonin

Administrimi i melatoninës disa orë para gjumit ndihmon në avancimin e ciklit zgjim-gjumë. Ajo rrit efektivitetin e saj kur përdoret së bashku me fototerapinë.

Kronoterapia

Kjo procedurë konsiston në shtyrjen graduale të kohës së gjumit dhe ngritjes. Pra, personi i prekur shkon në shtrat më vonë çdo ditë derisa të arrijë orarin e dëshiruar të gjumit. Kështu, sfida e tyre kryesore është ta mbajnë atë lart nga atje.

Vështirësia kryesore qëndron në faktin se ata kanë nevojë për disa ditë modifikim të orarit të gjumit përpara se të arrijnë një përshtatje. Fatkeqësisht, kjo është diçka që mund të ndërhyjë në përgjegjësitë e punës ose të shkollës. Në çdo rast, është një ndryshim që ata kanë strategji kundër, kështu që nuk bëhet një kufizim paaftësues në rutinën e tyre të përditshme.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat