9 gjërat që nuk duhet t’ia ndaloni asnjëherë fëmijës

Life style

9 gjërat që nuk duhet t’ia ndaloni asnjëherë fëmijës

Më: 15 tetor 2023 Në ora: 11:55
Foto ilustrim

Psikologët mendojnë se kufijtë e bëjnë një fëmijë të ndihet më i sigurt dhe më i qetë. Sidoqoftë, kufizime të caktuara mund të bëjnë pikërisht të kundërtën, duke e bërë të voglin tuaj të ndihet i pasigurt dhe duke ngadalësuar zhvillimin e tyre.

Ne vendosëm t’ju tregojmë për disa gjëra që duhet t’u lejoni fëmijëve tuaj të bëjnë. Ne premtojmë se do të jetë dhurata më e mirë për ta.

Të bëjë pyetje

Një fëmijë rritet dhe mëson për botën, duke gjetur natyrshëm gjithnjë e më shumë pyetje. Mund të jetë e vështirë për prindërit t’u përgjigjen të gjithëve në mbrëmje kur janë të lodhur, por koha cilësore me fëmijët tuaj jo vetëm që i ndihmon ata të zhvillohen, por krijon një lidhje të fortë mes jush që do të qëndrojë me ju edhe kur fëmijët tuaj të rriten.

Të qajnë

Fëmijët e vegjël ndiejnë gjithçka shumë më të gjallë se të rriturit. Mos e ndaloni fëmijën tuaj të qajë, as mos i turpëroni për lotët. Është më mirë t’i ndihmoni ata të kuptojnë pse po qajnë dhe të gjejnë një mënyrë për t’u marrë me të.

Bëhen lakmitar

Fëmija juaj ka të drejtë të ketë gjëra e tij/saj, ashtu si të rriturit. Asnjëherë mos i turpëroni sepse janë kopracë.

Të thonë “jo”

Fëmija juaj nuk është subjekti juaj; ata janë një anëtar i familjes në të drejtën e tyre. Ti ndaloni që të thonë “jo” për ty do të thotë të shkelësh kufijtë e tyre. Në vend të kësaj, përpiquni të gjeni një marrëveshje ose një mënyrë për të shpjeguar pse ata ndonjëherë duhet të bëjnë atë që nuk duan.

Të jenë të zhurmshëm

Mos ia prishni fëmijërinë fëmijës. Lërini të këndojnë këngë dhe të bëjnë zhurmë. Kjo është e vetmja periudhë e jetës së tyre kur ata janë të lirë ta bëjnë këtë, në fund të fundit.

Të kenë frikë

Fëmijët e vegjël mund të tremben nga një mjek ose një i afërm i çuditshëm, dhe kjo është në rregull. Mos i turpëroni sepse kanë frikë, por tregojini se jeni atje dhe nuk ka asgjë për t’u frikësuar.

Të kenë sekrete

Sa më të vjetër të jenë fëmijët tuaj, aq më shumë ata kanë nevojë për privatësinë e tyre. Ju duhet të dini se çfarë po ndodh në jetën e tyre, por sigurohuni që të mos shkelni. Besimi i fëmijëve tuaj është i pavlefshëm dhe është më mirë të mos e rrezikoni duke lexuar ditarët e tyre ose duke i kërkuar për sekrete.

Të zemërohen ose xhelozojnë

Një fëmijë është gjithashtu një person dhe ata kanë të drejtë të kenë ndjenja negative. Mos harroni se vullneti i tyre nuk është ende i fortë dhe ata kanë probleme për të kontrolluar veten. Fëmijët tuaj nuk duhet të ndalojnë së shprehuri ndjenjat e tyre nëse mendojmë se janë ndjenja “të këqija”.

Të bëjnë gabime

Askujt nuk i pëlqen të bëjë gabime, dhe është akoma më keq kur një i rritur ju qorton për to. Nuk është për t’u habitur që një fëmijë nuk do të dëshirojë kurrë të bëjë asgjë më vete pas kësaj.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat