Si të kapërceni arritjen e gabuar dhe të gjeni përmbushjen e vërtetë?

Life style

Si të kapërceni arritjen e gabuar dhe të gjeni përmbushjen e vërtetë?

Më: 24 shkurt 2024 Në ora: 13:08
Foto ilustrim

Keni ndjerë ndonjëherë se do të jeni të lumtur vetëm kur të arrini një qëllim të caktuar? Epo, të gjithë jemi ndjerë kështu në një moment të jetës sonë. Dhe ka kuptim, kur punon shumë për të arritur një qëllim të rëndësishëm, lumturia dhe qenia juaj lidhen me të. Sidoqoftë, kjo mendësi, e njohur si arritje e gabuar në psikologji, mund të ketë një ndikim të fortë në jetën dhe marrëdhëniet tuaja.

Çfarë është arritja e gabuar?

Gabimi i mbërritjes është një besim i rremë se arritja e një qëllimi specifik ose marrja e një objekti të caktuar do të çojë në kënaqësi, përmbushje dhe lumturi. Gabimi ose keqkuptimi është se individi beson se arritja e një rezultati të caktuar do të rezultojë në një gjendje të përhershme kënaqësie.

E bën dikë të jetojë në një gjendje ku ata vazhdimisht ndjekin të ardhmen duke injoruar dhe nënvlerësuar momentin e tanishëm. Kjo na bën të jemi hiper-përqendruar madje edhe të fiksuar pas një gjendjeje të ardhshme të qenies pasi besojmë se mund të transformojë jetën tonë.

Çfarë e shkakton gabimin e mbërritjes tek dikush?

Këtu janë disa nga shkaqet më të zakonshme të arritjes së gabuar të cilat duhet t’i dini:

1.Kushtëzimi kulturor – Shoqëria na bën të besojmë se lumturia dhe suksesi varen kryesisht nga arritjet dhe pasuritë tona materiale. Që në moshë të re ne jemi bërë të besojmë se vlera jonë është e lidhur ngushtë me arritjet e jashtme. Kjo përforcon supozimin se sapo të arrini qëllime të caktuara në jetë, do të jeni plotësisht të kënaqur.

2.Krahasimi dhe ndikimi i mediave sociale – Në epokën dixhitale, mediat sociale janë të përhapura pothuajse në të gjitha sferat e jetës. Ndërsa jemi vazhdimisht të ekspozuar ndaj skemave kryesore të zgjedhura me kujdes nga jeta e njerëzve të tjerë, ne jemi të detyruar të krahasojmë jetën e tyre të fabrikuar dhe të kuruar të ndikuesve me jetën tonë të papërpunuar dhe reale. Prandaj, ne bëhemi të motivuar për të imituar këta ndikues që i ndjekim aq nga afër dhe ndjekim qëllime të ngjashme pasi besojmë se arritje të tilla mund të na bëjnë edhe ne të lumtur. Pra, në vend që të eksplorojmë saktësisht se çfarë na bën vërtet të lumtur, ndikohemi nga të tjerët dhe fokusohemi më shumë në arritjen e një destinacioni specifik për të qenë vërtet të kënaqur.

 

3.Pritshmëritë jorealiste – Rezultatet pozitive të arritura nga arritja e qëllimeve të caktuara përgjithësisht mbivlerësohen, ndërsa sakrificat dhe pengesat e përfshira priren të nënvlerësohen. Ne imagjinojmë një të ardhme ku gjithçka bie në vend pa sforcim, duke dështuar të njohë kompleksitetin dhe pasiguritë që vijnë me ndonjë arritje.

 

Si duket arritja e gabuar në marrëdhënie?

Arritja e gabuar ka implikime të rëndësishme në të gjitha llojet e marrëdhënieve, veçanërisht ato romantike. Njerëzit zakonisht supozojnë se gjetja e dashurisë ose martesa do të çojë në lumturi dhe kënaqësi të përjetshme. Megjithatë, kjo mendësi mund të rezultojë në zhgënjim dhe pakënaqësi kur realiteti ndryshon nga pritshmëritë. Këtu janë mënyrat se si gabimi i mbërritjes mund të ndikojë në një marrëdhënie –

1.Idealizimi i Marrëdhënieve – Arritja e gabuar shpesh çon në idealizimin e marrëdhënieve, duke pritur që partneri tjetër të jetë i përsosur dhe marrëdhënia pa asnjë sfidë. Këto standarde të paarsyeshme dhe mendësi të pashëndetshme mund të çojnë në zhgënjime kur realiteti nuk arrin versionin e idealizuar.

2.Neglizhimi i momentit të tashëm – Kur fokusohemi tek e ardhmja si burimi ynë i vetëm i lumturisë, ne priremi të neglizhojmë momentin e tanishëm. Kështu që ne përfundojmë duke humbur mundësitë për rritje dhe lidhje emocionale që janë të disponueshme tani. Për shembull, mund të humbasim zhvillimin e një themeli të fortë dhe të ushqejmë marrëdhënien në të tashmen, kur fokusohemi vetëm në arritjen e një gjendjeje të ardhshme të lumturisë.

3.Pikat joreale të marrëdhënieve – Arritja e gabuar mund të shfaqet gjithashtu në vendosjen e pikave të veçanta të marrëdhënieve si tregues të suksesit. Pavarësisht nëse është fejesa, blerja e një shtëpie së bashku ose krijimi i një familjeje, besimi se arritja e këtyre treguesve do të sjellë kënaqësi të qëndrueshme vendos tendosje të panevojshme si tek individët ashtu edhe tek marrëdhëniet.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat