Të ëndërrosh me sy hapur është mirë për trurin

Life style

Të ëndërrosh me sy hapur është mirë për trurin

Më: 27 shkurt 2024 Në ora: 07:28
Foto ilustrim

Ëndërrimi me sy hapur nuk është një aktivitet bosh, por si një qëllim në vetvete ai mund të shërbejë si një moment i dobishëm për t’u shkëputur nga realiteti. Sipas shkencëtarëve, truri rigjen një hapësirë në të cilën mund të riformësohet, duke përmirësuar plasticitetin e tij dhe kujtesën. 

Një studim i fundit shkencor ka konfirmuar atë që poetët dhe artistët e dinin tashmë: ëndërrimi me sy hapuri bën mirë mendjes, e çliron nga tensionet e jetës së përditshme, stimulon procesin krijues dhe ndihmon në gjetjen e zgjidhjeve të reja për problemet që nuk ishin zgjidhur deri atëherë.

Çfarë kuptojmë me “Daydreaming”?

Dreamdreaming, ëndërrimi me sy hapur është devijimi dhe shkëputja e mendjes nga e tashmja, drejt një dimensioni tjetër krejtësisht të shkëputur nga realiteti, siç ndodh natën kur ëndërroni: e gjithë kjo megjithatë ndodh në mes të ditës, kur jeni zgjuar dhe me sy hapur. Nuk është thjesht një çështje shpërqendrimi ose prirje për të menduar për biznesin vetjak ndërsa merresh me një aktivitet të përditshëm, por për një mburrje të vërtetë në të cilën mendja, si të thuash, fluturon dhe zhvendoset në një botë tjetër. Zakonisht ëndrra e syrit fillon në mënyrë të pavarur nga vullneti i personit që e bën atë dhe, megjithëse mund të gabohet për pak interes për aktivitetin që po zhvillohet në atë moment, në realitet nuk është kështu. 

Për një kohë të gjatë, ëndërrimtarët konsideroheshin nga psikologët si subjekte që u strehuan në një botë të ndarë për t’i shpëtuar vështirësive të përditshme: vetëm në vitin 1966 psikologu Jerome L. Singer filloi të studionte në thellësi fenomenin, duke zbuluar se ai nuk ishte patologjik. devijimi kognitiv (sjellor), siç besohej deri në atë pikë, por i një aktiviteti mendor të dobishëm, në të cilin subjektet arrinin të vendosnin kontakte më të mira me brendësinë e tyre dhe madje të gjenin zgjidhje alternative dhe efektive për shumë probleme që mbetën deri në atë kohë pa përgjigje.

Studimi

Disa muaj më parë, studiuesit në Shkollën Mjekësore të Harvardit kryen një studim mbi këtë temë, të botuar në revistën Nature: në këtë rast nuk mund të flasim për ëndrra të vërteta, duke qenë se hulumtimi u krye në minj laboratori, por Përfundimet e shkencëtarëve kanë nxjerrë në pah disa implikime interesante që mund të zbatohen edhe për speciet njerëzore. Tetë minjve të përdorur për studimin iu shfaqën në mënyrë të përsëritur disa imazhe bardh e zi, të ndërthurura me faza “pushimi” në të cilat shfaqej një sfond gri. Duke monitoruar afërsisht 7000 neurone në korteksin vizual, shkencëtarët vunë re se ndërsa miu relaksohej gjatë pauzës, aktiviteti elektrik i neuroneve ishte i ngjashëm, por jo i njëjtë me atë të prodhuar nga shikimi i imazhit të mëparshëm. Sinjali u interpretua si dëshmi se kafsha po rijetonte (në një farë kuptimi duke ëndërruar) përvojën që sapo kishte pasur. Duke përsëritur eksperimentin gjatë ditës, aktiviteti neuronal i prodhuar nga shikimi i imazhit të parë u bë gjithnjë e më i dallueshëm nga ai i gjeneruar nga ekrani gri, derisa secili përfundoi duke përfshirë grupe neuronesh të ndara qartë. Për më tepër, shkencëtarët kanë zbuluar se ëndrrat me sy të hapur prodhohen nga korteksi vizual në të njëjtën kohë kur neuronet në hipokampus luajnë përsëri ngjarjet e kaluara për kujtesë, një shenjë e një lidhjeje midis këtyre dy zonave të trurit.

Ëndërrimi me sy hapur bën mirë apo keq?

Ëndërrimi me sy të hapur ofron përfitime të shumta. Përveçse na lejon të rikuperojmë një vizion të përgjithshëm në të cilin shfaqen zgjidhje të papritura për problemet nga më të ndryshmet, ëndërrimi i syrit ka njohur efekte antistres. Për të aktivizuar ëndrrën dhe më pas për të braktisur veten në të, duhet të shkëputeni nga presioni i realitetit aktual dhe të braktisni veten në një rrjedhë mendore në të cilën lidhjet nuk diktohen më nga logjika. E gjithë kjo shkakton relaksim dhe çon në qetësi, duke reduktuar nivelet e stresit. Fakti i shkëputjes nga realiteti siguron gjithashtu një gjendje soditjeje për atë që na rrethon, duke na bërë gjithashtu të vërejmë gjëra që normalisht do të na iknin: një mekanizëm i këtij lloji. Për shembull, mund të ketë ndriçuar mendimtarin sirakuzan, Arkimedin, i cili intuiti parimin e lundrimit (parimi i Arkimedit) ndërsa pushonte gjatë banjës. Ëndërrimi i syve është gjithashtu një antidot ndaj zakonit të përtypjes negative, i ashtuquajturi përtypje, i cili në vend të kësaj çon në akumulimin e ankthit dhe stresit. Shkëputja e mendjes nënkupton thyerjen e ciklit të vazhdueshëm të përqendrimit dhe tensionit, duke rikuperuar një gjendje më të qetë.

Ekziston vetëm një rast në të cilin ëndërrimi me sy të syrit është një sinjal para të cilit duhet të alarmohet (dhe në këtë rast quhet ëndërrim jo-përshtatës, ose çrregullim i fantazisë kompulsive): ëndërrimi me sy të hapur në këtë rast bëhet shqetësues dhe pengon të jetojë një jetë normale dhe të ndërveprojë. në mënyrë konstruktive me njerëzit e tjerë dhe me realitetin e jetës së përditshme. Përvoja e ëndrrave bëhet intensive dhe jofunksionale, dhe subjekti përfundon duke kaluar më shumë se gjysmën e kohës së zgjimit në horizontin e tij fantazi, duke mos qenë më në gjendje të kryejë aktivitetin e tij shoqëror dhe profesional. Megjithëse nuk janë identifikuar shkaqe specifike për këtë problem, supozohet se ai lidhet me ngjarje traumatike që e shtynë subjektin të strehohet në një botë alternative në të cilën ai ndihet i mbrojtur dhe i sigurt. Ëndërrimi i keqpërshtatshëm është një çrregullim i vërtetë mendor që duhet trajtuar nga specialistët. Përveç kësaj situate ekstreme dhe patologjike, ëndërrimtari i jep ëndërrimtarit shumë gëzim dhe nuk i bën keq askujt: prandaj ne mund të kënaqemi me të sipas dëshirës, me përjashtim të atyre pak situatave në të cilat është thelbësore t’i mbajmë këmbët të vendosura fort në tokë. , për shembull kur jemi pas timonit: po ëndrrave kur na ndalojnë në trafik, absolutisht jo në të gjitha situatat e tjera.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat