Karakteristikat e një marrëdhënieje të sigurt atashimi

Life style

Karakteristikat e një marrëdhënieje të sigurt atashimi

Më: 13 prill 2024 Në ora: 14:15
Foto ilustrim

Çfarë lloj lidhjeje përcakton marrëdhënien që keni? Ato që bazohen në një lidhje të sigurt janë ato që kanë më shumë gjasa të jenë më të lumturat dhe më të qëndrueshmet. Dëshironi të dini karakteristikat që i ndërtojnë ato?

Folësi dhe shkrimtari Frederick Douglas tha se është më e lehtë të rritësh fëmijë të fortë sesa të riparosh të rriturit e thyer. Një ndikim i ngjarjeve dhe i rrënjëve emocionale të vendosura në fëmijëri, të cilin e kemi shumë të vështirë ta shohim në vetën e parë. Paradoksale kur, për shembull, sot e dimë se kjo gjurmë ka një peshë të konsiderueshme në mënyrën se si ne krijojmë dhe konsolidojmë marrëdhëniet tona. Mënyra në të cilën kujdestarët tanë na trajtuan krijoi tek ne një rrëfim socio-afektiv me një numër të madh implikimesh, duke përfshirë atë që presim nga njerëzit me të cilët krijojmë lidhje.

Personi që jemi tani ushqehet kryesisht nga mënyra se si janë thurur lidhjet e hershme. Në këtë mënyrë, shijimi i një lloji të sigurt lidhjeje është thelbësor për të arritur një zhvillim të shëndetshëm të fëmijës. Gjithashtu, një moshë madhore të pjekur dhe vetë-përmbushur. Kështu, një marrëdhënie do të jetë më e suksesshme nëse kemi dikë që nuk ka frikë të braktiset ose që është kompetent kur bëhet fjalë për të shprehur emocionet dhe nevojat e tij. Megjithatë, lidhja e sigurt nuk është Graali i Shenjtë.

Marrëdhëniet perfekte nuk ekzistojnë. Do të merremi gjithmonë me ulje-ngritje, mosmarrëveshje dhe kriza të përpikta. Megjithatë, do të kemi dikë të aftë për të ndërtuar kontekste të përbashkëta të intimitetit emocional autentik ku pjesëmarrësit e lejojnë veten të jenë të pambrojtur. Le të shohim se cilat janë karakteristikat që zakonisht përcaktojnë këtë lloj lidhjeje.

Si bazohet një marrëdhënie në lidhje të sigurt?

Kjo marrëdhënie përcakton një lidhje në të cilën dominojnë hapja emocionale, reciprociteti dhe besimi. Mund të themi se njerëzit e rritur në fëmijërinë e tyre me këtë lloj lidhjeje kanë më shumë gjasa të jenë të suksesshëm në marrëdhëniet e tyre afektive. Kjo nuk do të thotë që sfidat nuk lindin, siç është tipike në çdo çift. Nga ana tjetër, një studim klasik nga Hazan dhe Shaver është ilustrues. 50-56% e njerëzve zakonisht tregojnë një lidhje të sigurt, ndërsa pjesa tjetër priren të orbitojnë mes sferave më problematike dhe të pasigurta, të tilla si lidhja ankthioze, e çorganizuar dhe shmangëse. Probabiliteti për të rënë në dashuri me dikë me modelin e fundit më të mundimshëm është me sa duket mjaft i lartë. Ndërtimi i një marrëdhënieje të bazuar në lidhje të sigurt është i mundur. Për ta bërë këtë, duhet të kemi parasysh ato fusha që e ndërtojnë atë, që e ushqejnë dhe që krijojnë një lidhje më të kënaqshme.

Shprehje me qetësi e mendimeve dhe emocioneve

Shumë do të kenë jetuar me një partner hermetik. Ka njerëz me vështirësi serioze për të komunikuar atë që ndjejnë, çfarë i shqetëson, çfarë i gërryen. Kjo i bën ata të presin që tjetri të “mendojë” pse janë të zemëruar apo të mërzitur. Në vend që të komunikojnë normalisht atë që ndjejnë, ata presin që tjetri ta kuptojë dhe nëse kjo nuk ndodh, ata zhgënjehen edhe më shumë. Një marrëdhënie e sigurt lidhjeje përcaktohet nga komunikimi i sinqertë, i sigurt dhe i respektueshëm. Nuk ka frikë apo pasiguri kur bëhet fjalë për të shprehur shqetësimet ose atë që nevojitet. Kjo lejon që lidhja të jetë gjithmonë më e shëndetshme dhe besimi të rrjedhë.

Partnerë të pavarur

Psikologia Brené Brown ishte ajo që popullarizoi rëndësinë e cenueshmërisë në marrëdhëniet në çift. Ky dimension nuk ka të bëjë fare me dobësinë. Përkundrazi, personi që lëshon armaturën dhe i hapet emocionalisht tjetrit do të ndërtojë një lidhje më pasuruese dhe më të guximshme. Pa dobësi nuk ka dashuri, nuk ka përkatësi, nuk ka lumturi. Nga ana tjetër, rritja me një lidhje të sigurt na pengon të kalojmë në marrëdhënie të varura. Ne do të jemi njerëz të vetë-aktualizuar, të aftë për të qenë të sinqertë me personin e dashur dhe të fuqizuar për t’u kujdesur për veten nëse kjo marrëdhënie nuk funksionon. Ne nuk i kërkojmë oksigjen njëri-tjetrit për të mbijetuar.

Besim dhe aftësi për të zgjidhur problemet

Besimi në një marrëdhënie është shtylla që mban gjithçka. Falë këtij substrati psikologjik, xhelozia vështirë se ka vend dhe secili është i lirë të punojë për qëllimet e veta. Identitetet e secilit respektohen dhe pasiguritë, frika dhe dyshimet që turbullojnë dashurinë autentike zbehen. Nga ana tjetër, një element tjetër që përcakton një marrëdhënie të bazuar në lidhjen e sigurt është zgjidhja. Anëtarët e këtij çifti janë në gjendje të zgjidhin problemet, të veprojnë në mënyrë proaktive dhe të kenë aftësi të përshtatshme komunikimi. Ata nuk lejojnë që mosmarrëveshjet të acarohen ose kufizohen në delegimin e gjithçkaje te personi tjetër.

Vendosja e kufijve dhe respektimi i njëri-tjetrit

Kufijtë midis dy njerëzve duhet të bien dakord dhe të respektohen. Nëse këto barrikada psikologjike nuk janë të pranishme apo nuk respektohen, do të shfaqen dinamika invazive, toksike dhe dominuese. Asgjë nuk është aq e nevojshme sa t’i bësh të qartë të dashurit se cilat realitete nuk mund të lejojmë dhe cilat janë territoret tona personale. Ato që askush nuk mund t’i kalojë. Po kështu, një marrëdhënie e bazuar në lidhjen e sigurt jo vetëm që mbron dhe qartëson se cilat janë kufijtë e dikujt, por gjithashtu respekton dhe ato të tjetrit. Të kuptuarit se personi i dashur meriton të njëjtin respekt që ne kërkojmë është para së gjithash shëndeti emocional. Le të jemi të qartë, për të qenë çift dhe për të shijuar atë siguri afektive, do të ketë gjithmonë hapësira fizike dhe emocionale që nuk duhen tejkaluar. Në thelb, pasi të keni parë secilën prej këtyre fushave që përbëjnë këtë lloj lidhjeje të sigurt në dashuri, duhet theksuar vetëm një aspekt. Nuk është kurrë vonë për të punuar në një lidhje të sigurt me njerëzit që duam. Duke bërë këtë do të na çlirojë nga

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat