Psikologjia e urrejtjes, çfarë na shtyn drejt kësaj ndjenje dhe si ta dallojmë nga zemërimi?

Life style

Psikologjia e urrejtjes, çfarë na shtyn drejt kësaj ndjenje dhe si ta dallojmë nga zemërimi?

Më: 14 maj 2024 Në ora: 08:42
Foto ilustrim

A keni dëgjuar ndonjëherë për psikologjinë e urrejtjes? Aftësia jonë unike komunikuese dhe mjetet që kemi në dispozicion na lejojnë të njohim një pjesë të mirë të emocioneve dhe ndjenjave që ndikojnë në ndërveprimet tona shoqërore.

Për fat të mirë, shumica e tyre janë pozitive, na ndihmojnë të rritemi dhe u japin vlerë dhe rëndësi atyre që lejojnë të përshkohen prej tyre. Dashuria është një shembull i qartë i kësaj. Kjo ndjenjë ka marrë një vëmendje të madhe jo vetëm nga studimet e marrëdhënieve njerëzore, por edhe nga industria e konsumit. Por çfarë ndodh me anën tjetër të medaljes: urrejtjen? Çfarë vendi zë ai në studimin e ekzistencës njerëzore?

Burime të shumta dhe të ndryshme na lejojnë të kuptojmë dashurinë: romane, filma, kërkime shkencore dhe filozofike, etj. Por çfarë ndodh me urrejtjen? Çfarë materialesh konsultojmë për të kuptuar psikologjinë e urrejtjes?

Çfarë është urrejtja?

Ka shumë përkufizime të termit “urrejtje”. Është konsideruar në shumë mënyra: si qëndrim emocional, gjykim normativ, ndjenjë, motivim, vlerësim i përgjithësuar, etj. Pavarësisht mospërputhjeve konceptuale, një komponent është gjithmonë i pranishëm: dëshira për të lënduar tjetrin . Kjo dëshirë mund të jetë një mjet për një qëllim ose një qëllim në vetvete. Me fjalë të tjera, ne mund të dëshirojmë të dëmtojmë një tjetër për të rivendosur një rend të vendosur, për të ngritur veten, për të fituar kënaqësi, për të pohuar autonominë tonë ose për të parandaluar braktisjen. Në të gjitha këto raste, pavarësisht nga qëllimi, qëllimi është dëmtimi.

Në nivelin ndërpersonal, urrejtja shërben për disa funksione si vetë-riparimi, hakmarrja , komunikimi i gjendjeve emocionale ose rivendosja e autonomisë. Në nivel ndërgrupor, ai është konsideruar si mjet funksional për sjelljet politike, si p.sh., përkatësia brenda grupit dhe kohezioni. E kuptuar si një ndjenjë afatshkurtër ose afatgjatë, urrejtja ndryshohet dhe intensifikohet nga emocione të tjera, si hakmarrja, zemërimi, përbuzja. Në kompleksitetin, kronizmin dhe qëndrueshmërinë e kësaj ndjenje ndërhyjnë faktorë të ndryshëm, veçanërisht në nivel motivues.

Prandaj, urrejtja ndikohet nga motivimi që intensifikon tendencat themelore të veprimit. Roseman (2008) sugjeroi që këto prirje veprimi janë një pjesë e brendshme e përvojës emocionale dhe i etiketoi ato komponentë “emocionalë” të sistemit emocional.

Megjithëse urrejtja ndikohet nga emocione të tjera, si zemërimi, mospëlqimi dhe përbuzja, ajo nuk duhet të barazohet me to . Hulumtimet shkencore zbulojnë se urrejtja është më ngjallëse se këto tre emocione morale dhe është më afër përbuzjes sesa zemërimit dhe neverisë. Një surprizë e vërtetë! Mendja e shëndoshë na thotë se është më shumë si zemërim, por studimet thonë të kundërtën. Siç ndodh shpesh, sensi ynë i shëndoshë nuk merr gjithmonë me mend si duhet. Urrejtja helmon gjendjen shpirtërore, na bën mosbesues dhe ndonjëherë agresivë.

Psikologjia e urrejtjes: dallimet midis urrejtjes dhe zemërimit

Urrejtja dhe zemërimi ndryshojnë në aspektin e vlerësimit, tendencave të veprimit dhe qëllimeve motivuese. Për sa i përket vlerësimeve, sjellja e zemëruar përshkruhet si e ndikueshme dhe e modifikueshme. Megjithatë, në rastin e urrejtjes, sjellja konsiderohet e qëndrueshme dhe e paaftë për të ndryshuar karakteristikat e saj negative. Për më tepër, këto vlerësime i drejtohen personit dhe jo veprimeve të tij, siç është rasti me zemërimin. Në lidhje me tendencat e veprimit dhe qëllimet motivuese, urrejtja ndryshon nga zemërimi në atë që synon të dëmtojë, poshtërojë ose shkatërrojë (vrasë) tjetrin , ndërsa zemërimi synon të detyrojë tjetrin të veprojë në një mënyrë të caktuar. Edhe pse të dy kanë disa ngjashmëri, qëllimet e tyre emocionale janë krejtësisht të ndryshme.

Lidhje nervore në psikologjinë e urrejtjes – Në një hulumtim u zbulua se shikimi i një fytyre të urryer rrit aktivitetin e gyrusit frontal medial, veçanërisht në putamenin e djathtë, korteksin paramotor, lobin frontal dhe insulën mediale. Studiuesit gjetën gjithashtu tre zona ku aktivizimi lidhej në mënyrë lineare me nivelet e urrejtjes: insula e djathtë, korteksi i duhur paramotor dhe gyrusi i djathtë frontomedial.

Studimet tregojnë se ekziston një model unik i aktivitetit të trurit kur personi përjeton urrejtje. Edhe pse ky model është i ndryshëm nga ai i lidhur me dashurinë romantike, të dy ndajnë dy fusha: putamen dhe insula.

Psikologjia e urrejtjes dhe teoria e trekëndëshit – Ashtu si teoria trekëndore e dashurisë, urrejtja gjithashtu ka një strukturë trekëndore sipas modelit teorik të Sternberg. Tre komponentët e kësaj strukture janë: intimiteti, pasioni dhe përkushtimi. Në rastin e urrejtjes, këto paraqiten në versionin e tyre negativ.

Intimiteti – Komponenti i parë i urrejtjes është mohimi i intimitetit. Nëse në dashuri, intimiteti nënkupton afërsi emocionale, në rastin e urrejtjes, mohimi i saj nënkupton një kërkim aktiv për distancim emocional, për shkëputje. Kjo distancë është për faktin se individi ose grupi ngjall neveri ose neveri tek ata që ndjejnë urrejtje. Këto ndjenja mund të qëndrojnë të fjetura për vite.

Pasioni – Pasioni në urrejtje është krijuar nga frika ose zemërimi në përgjigje të një kërcënimi . Zemërimi çon në afrimin e objektit të urryer për ta sulmuar ose shkatërruar atë, ndërsa frika çon në shmangien e tij. Përgjigja lufta dhe ikja është pjesë e urrejtjes, sepse personi perceptohet si një rrezik real ose imagjinar, ndaj duhet të ikë ose t’i eliminojë.

Angazhimi – Ky komponent karakterizohet nga zhvlerësime dhe qëndrime përçmuese ndaj asaj që urrehet, qoftë grup apo person. Është shumë e zakonshme që objekti i urryer të shihet si nënnjerëzor. Qëllimi i atyre që promovojnë urrejtje është që grupi ose personi të zhvlerësohet nga të tjerët dhe të perceptohet si diçka që duhet refuzuar, shkatërruar ose dëmtuar.

Urrejtja është një emocion shoqëror që lind kur përballemi me padrejtësi, përbuzje ose turp. Ashtu si në teorinë trekëndore të dashurisë, kombinimi i këtyre tre komponentëve formon lloje të ndryshme të urrejtjes:

Ftohtë: neveri (mohim i intimitetit). Karakterizohet nga ndjenja e neverisë.

Nxehtë: zemërim/frikë (pasion). Karakterizohet nga ndjenja e zemërimit ose e frikës. Reagimi mund të jetë fluturim ose sulm.

Ftohtë: zhvlerësim / ulje (angazhim). Ky lloj i urrejtjes së ftohtë bazohet në mendimet e padenjësisë ndaj personit ose grupit të urryer.

Zierje: neveri (mohim i intimitetit + pasion). Karakterizohet nga ndjenja e neverisë në kombinim me zemërimin ose frikën ndaj objektit të urryer.

Ziej: neveri (mohim i intimitetit + angazhim). Ai bazohet në ndjenjat e neverisë dhe mendimet e padenjësisë ndaj personit ose grupit të urryer. Ka edhe ndjenja neverie.

Zierje: fyerje (pasion + angazhim). Personi i urryer përfaqëson një kërcënim, gjithmonë ka qenë dhe gjithmonë do të jetë.

Djegia: asgjësim (mohim i intimitetit + pasion + angazhim). Karakterizohet nga një dëshirë e madhe për të shkatërruar tjetrin, për ta asgjësuar.

Urrejtja është një ndjenjë që ka shkaktuar shumë shkatërrime në planetin tonë, jo vetëm që ka shkaktuar vdekjen e miliona jetëve njerëzore, por edhe kafshëve.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat