Si të gjeni qëllimin e jetës?

Life style

Si të gjeni qëllimin e jetës?

Më: 24 maj 2024 Në ora: 01:00
Foto ilustrim

T’i japim kuptim jetës sonë dhe, mbi të gjitha, të gjejmë qëllimin tonë nuk është vetëm thelbësore për t’u ndjerë mirë, por është një nga çelësat për të rritur mirëqenien tonë. Duke mos ditur se çfarë të bëni me jetën tuaj ose duke jetuar pa drejtim, mund t’ju bëjë të ndiheni sikur jeni jashtë vetes, sikur po jetoni jetën e njerëzve të tjerë. Por çfarë mund të bëjmë nëse ndihemi të humbur? Si mund t’i japim kuptim jetës?

Pse është e rëndësishme t’i japim qëllim jetës sonë?

Ka shumë kërkime që tregojnë se njerëzit që janë me mendje të kthjellët dhe që përpiqen për qëllimin e tyre në jetë kanë tendencë të përjetojnë mirëqenie më të madhe. Në fakt, ajo ishte e lidhur edhe me jetëgjatësinë më të madhe. Ekzistojnë gjithashtu kërkime që lidhin ndjenjën e qëllimit me rezultate më të mëdha të shëndetit fizik, veçanërisht më pak goditje në tru dhe sulme në zemër. Pra, siç e shohim, duke ditur se çfarë të bëni me jetën tuaj do t’ju lejojë të arrini më shumë shëndet në të gjitha aspektet. Për më tepër, shkenca gjithashtu lidh njerëzit që përqendrohen në një ndjenjë qëllimi me sjelljet dhe rutinë më pozitive.

Ju me shumë mundësi e lidhni gjetjen e qëllimit në jetë me arritjen e qëllimeve, por gjetja e kuptimit shkon përtej synimeve të qarta. Njerëzit që vërtet e gjejnë qëllimin e tyre përjetojnë një ndjenjë qartësie dhe përmbushjeje. Megjithatë, duhet të keni parasysh se çdo person ka një rrugë krejtësisht të ndryshme për të arritur qëllimin e tij të jetës. Prandaj, është e rëndësishme të kihet parasysh se nuk ka asnjë formulë të vetme për të gjetur kuptimin e jetës. Pavarësisht kësaj, ka disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë t’i jepni kuptim jetës suaj:

Reflektoni se ku jeni: Hapi i parë për të ditur se çfarë të bëni në jetën tuaj është të reflektoni dhe të mendoni për vendin që zëmë tani. Për më tepër, ne duhet të përpiqemi të vendosim prioritetet tona në rregull në jetë dhe të marrim parasysh atë që na kufizon ose nga çfarë kemi frikë.

Mendoni se çfarë ju bën të lumtur: Mendoni për të gjitha momentet në jetën tuaj kur u ndjetë rehat dhe përjetuat lumturinë e vërtetë. Pasi të keni identifikuar modelin që mund të jetë i pranishëm në të gjitha këto momente, zbuloni aftësitë që lidhen me të. Normalisht, sensi ynë i qëllimit priret të jetë i lidhur ngushtë me aftësitë, hobi ose cilësitë që lidhen me ato momente në të cilat ndihemi të lumtur.

Përfytyroni të ardhmen tuaj: Një mënyrë tjetër për të kuptuar se çfarë mund t’i japë kuptim jetës sonë është të përfytyrojmë veten në skenarë të ndryshëm që mund të imagjinojmë në lidhje me atë që na jep lumturi dhe një ndjenjë lidhjeje.

Përqendrohuni në njohjen e vetes: Njohja e vetes është thelbësore për t’u lidhur me qëllimin tonë të jetës. Pra, përpiquni të përqendroheni më shumë në marrëdhënien tuaj me veten: kaloni kohë vetëm, përpiquni t’i kushtoni kohë kujdesit për veten ose hulumtoni atë që ju pëlqen.                                                                                         

Praktikoni dhembshurinë për veten: Në shumë raste, njerëzit nuk arrijnë të lidhen me veten sepse janë shumë kritikë ndaj gabimeve të tyre ose vetvetes. Në vend që të ndiheni të frustruar ose të fajësoni veten për ato “dështime” që mendoni se keni bërë në të kaluarën, përpiquni të përqendroheni në atë që ju kanë mësuar dhe se si nuk mund t’i përsërisni ato.

Kapërceni frikën tuaj: një nga çelësat për t’i dhënë qëllim jetës suaj është të përpiqeni të përqendroheni në punën në ato aspekte që ju kufizojnë në momentin aktual. Në fakt, jeta jonë do të ndryshojë për mirë nëse përpiqemi të dalim pak nga e jona zonë e rehatisë. Natyrisht duhet të gjendet një ekuilibër midis rehatisë dhe shqetësimit psikologjik.

Vendosni objektiva: Pasi të keni parasysh atë që dëshironi për jetën tuaj dhe çfarë mendoni se po ju kufizon, është e rëndësishme të vendosni synime të caktuara. Këto synime duhet të jenë afatgjata, afatmesme dhe ditore. Duke u organizuar dhe duke thyer qëllimet tuaja të mëdha, kjo do t’ju ndihmojë të ndiheni të lidhur me qëllimin tuaj të përditshëm.

Kultivoni mirënjohjen: Në shumë raste mund të mendojmë se jeta jonë nuk ka gjithçka që duam për të marrë atë që duam. Kjo lloj perspektive mund të na pengojë në vend që të na ndihmojë të përqendrohemi në ndërtimin e jetës që duam ose të gjejmë qëllimin tonë. Të jesh mirënjohës nuk do të thotë të jesh gjithmonë pozitiv, verbërisht, përkundrazi ka të bëjë me përpjekjen për të qenë realist dhe mirënjohës për atë që ke arritur dhe ke në të ardhmen.

Përpiquni të gjeni diçka që i kontribuon shoqërisë: qëllimi nuk është diçka që ju jep një avantazh vetëm në nivel personal, por duhet të jetë gjithashtu diçka që është e mirë edhe për shoqërinë.

Njohja e qëllimit tuaj të jetës nuk është fundi i udhëtimit tuaj. Në të vërtetë, të punosh ose të ndërtosh kuptimin tonë është një punë që duhet ta bëjmë gjatë gjithë jetës sonë, pasi në shumë raste ky kuptim do të ndryshojë ose transformohet. Megjithatë, është thelbësore të marrim parasysh veten dhe të bëjmë përpjekje për të gjetur qëllimin tonë pasi ka të bëjë me atë që është më e rëndësishme për ne: jetën tonë dhe arsyen tonë të ekzistencës.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat