Tradhtia, një plagë e madhe

Life style

Tradhtia, një plagë e madhe

Më: 25 maj 2024 Në ora: 16:38
Foto ilustrim

Për shumë njerëz, tradhtia është një akt i pafalshëm, që shkakton një plagë të madhe dhe zakonisht lë shenja të thella. Aq shumë, sa kjo temë është bërë pothuajse tabu. Pas një tradhtie nuk ka asgjë për të folur, sepse gjithçka është thënë tashmë. Me sa duket, asgjë nuk e justifikon dhe asgjë nuk e riparon.

Megjithatë, ky radikal nganjëherë nuk na lejon të shohim disa nuanca që janë të rëndësishme . Për shembull, ka raste kur ne përshkruajmë diçka si tradhti që në të vërtetë nuk është. Ose mund të arrijmë të gjykojmë ashpër disa mospërputhje të të tjerave, të cilat në realitet nuk sjellin aq shumë dëme, përtej ndjenjës se zhgënjyen disa nga pritshmëritë tona.

Duhet ftohtësi dhe pjekuri për t’i dhënë tradhtisë vendin e saj të vërtetë. Është e qartë se nuk është e këndshme për askënd që të përjetojë hutim, sepse ne prisnim që dikush të vepronte në një mënyrë të caktuar dhe ata nuk e bënë. Ai zhgënjim që gjenerohet shumë herë ka të bëjë më shumë me veten tonë sesa me mënyrën e të vepruarit të tjetrit.

Çfarë është tradhtia?

Ne flasim për tradhti kur dikush e thyen fjalën, ose nuk është besnik ndaj një pakti të rënë dakord më parë. Etimologjikisht, fjala “tradhtar” vjen nga latinishtja traditor ose traditoris, që do të thotë “ai që dorëzon dikë në anën tjetër”. Siç e shihni, është një fjalë që vjen nga tradita ushtarake. Dhe, në mënyrë rigoroze, do të ishte diçka si dorëzimi i armikut.

Në jetën e përditshme, flasim për tradhti kur dikush që në dukje është në favorin tonë papritmas thotë diçka ose vepron në një mënyrë që shkon kundër nesh. Ne menduam se ai ishte në anën tonë dhe befas zbulohet se ai nuk është.

Tani, ajo “të jesh në anën tonë” ndonjëherë është shumë e paqartë , siç është “të jesh kundër nesh”. Të jesh në anën tonë mund të nënkuptojë mijëra gjëra, nga të qenit bashkëfajtorë në gabimet tona deri te respektimi i integritetit tonë. Po kështu, të qenit kundër nesh është diçka që mund të variojë nga denoncimi i gabimeve tona deri te përpjekjet për të na shkatërruar, deri te mosreagimi ndaj pritshmërive tona.

Pakte dhe tradhti

Kur ka një lidhje miqësore ose dashurie, është shumë e zakonshme që kufijtë lindorë të jenë të paqartë. Të dy supozojnë se ka disa marrëveshje  ose angazhime, por ato rrallë i bëjnë ato të qarta. Në thelb konsiderohet se, nëse lidhja është pozitive, atëherë nuk do të ketë vend për dëm.

Por siç e theksuam edhe më parë, çështja e asaj që dhemb ndonjëherë është shumë subjektive. Rasti më tipik është ai i “tradhtisë së dashurisë” të famshme. Pyetja në këtë rrethanë është: a do të thotë pakti i dashurisë ruajtja e ndjenjës pavarësisht nga çdo rrethanë? Ndoshta ky është qëllimi, por duhet parë se është një objektiv shumë i vështirë për t’u arritur.

Kjo ndodh sepse ndjenjat kanë ciklet e tyre. Ndonjëherë ata arrijnë të dekantohen dhe të transformohen pozitivisht. Herë të tjera, ato thjesht hollohen ose bëhen diçka negative. Në atë fushë nuk ka siguri, sado të sigurohet se ka . Është e mundur që për nder të një angazhimi lidhja të ruhet, por kjo nuk do të thotë se ndjenjat nuk kanë ndryshuar.

Pra, dikush mund të ndihet i zhgënjyer dhe i tradhtuar kur ndjenjat e partnerit të tyre ndryshojnë. Pyetja që lind këtu është nëse problemi qëndron tek ata që përfundimisht përjetojnë një ndjenjë ndryshe, dhe veprojnë në përputhje me rrethanat, apo tek ata që shpresojnë që kjo të mos ndodhë kurrë.

Faktet dhe rrethanat

Shumë njerëz pretendojnë se janë të aftë të kuptojnë çdo ndryshim në ndjenjat e partnerit , përderisa ata janë të sinqertë dhe i ekspozojnë në kohë. Realiteti na tregon se kjo ndodh rrallë. Nëse njëri prej të dyve është i dashuruar dhe tjetri pushon së dashuruari, është shumë e vështirë për ata që vazhdojnë të duan ta përvetësojnë këtë asimetri . Aq më tepër kur tashmë ka tërheqje për një palë të tretë. Prandaj nuk është e pazakontë që ajo që po ndodh të fshihet. Qëllimi i vërtetë nuk është të mashtrosh, por të shmangësh ndjenjën e fajit për dëmin e shkaktuar tjetrit ose stuhinë që kjo mund të lëshojë . Sigurisht që ka edhe cinikë apo manipulues që kënaqen duke luajtur me ndjenjat e të tjerëve, por në realitet janë pakicë.

E vërteta është se mund të na bëjë shumë mirë të bëhemi pak më fleksibël në lidhje me çështjen e tradhtisë, ose asaj që ne e quajmë lirisht tradhti. Në këtë rast, rrethanat janë zakonisht më të rëndësishme se vetë faktet. Është e mundur që pas asaj që ne e quajmë tradhti të ketë vetëm një tjetër që jo gjithmonë përputhet me atë që presim apo dëshirojmë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat