Pse disa njerëzve pasi u jepni ndihmë, nisin të gjykojnë mbi punën tuaj?

Life style

Pse disa njerëzve pasi u jepni ndihmë, nisin të gjykojnë mbi punën tuaj?

Më: 11 qershor 2024 Në ora: 12:54
Foto ilustrim

Është dukuri e zakonshme të hasësh njerëz që nuk e kanë një kriter të caktuar për veten e tyre, por sapo t’i ndihmosh, menjëherë e konsiderojnë veten ekspert në atë çështje. Ky fenomen shpjegohet nga prirja e të qenurit kritik ndaj të tjerëve, pa pasur vetë aftësitë e duhura. Disa arsye të mundshme që çojnë në këtë sjellje janë:

1.Komplekset e inferioritetit – Njerëzit që ndjehen të paaftë, e kompensojnë këtë duke u bërë kritikë të tjerëve me qëllim që të ndjehen më të mirë me veten.

2.Mungesa e aftësive vetë-reflektuese – Pa aftësinë për të analizuar objektivin, ata që nuk dinë t’i bëjnë dot vetë gjërat, nuk e kuptojnë dot se sa të kufizuar janë ata vetë.

3.Dëshira për t’u dukur të ditur – Duke e kritikuar dikë tjetër, ata duan të krijojnë perceptimin se dinë për çfarë po flasin, edhe pse kjo nuk është e vërtetë.

4.Egoizmi dhe mungesa e empatisë – Përqendrimi në veten e tyre dhe mungesa e interesit për të kuptuar pikëpamjen e të tjerëve, i bën ata më të prirur për të gjykuar.

Për të kaluar këtë rreth të mbyllur, nevojitet zhvillimi i aftësive të vetë-vlerësimit dhe empatisë, në mënyrë që të jemi në gjendje të njohim kufijtë tanë dhe të kemi më shumë respekt për punën e të tjerëve. Kjo nuk është e lehtë, por është e nevojshme për të ndërtuar marrëdhënie më të shëndetshme me njerëzit përreth.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat