Si mund të bëheni njerëz të pavarur?

Life style

Si mund të bëheni njerëz të pavarur?

Më: 14 qershor 2024 Në ora: 00:05
Foto ilustrim

Shumë njerëz besojnë se “të jesh i pavarur” do të thotë të kesh para të mjaftueshme që të mos jesh i varur nga askush. Sipas të tjerëve, megjithatë, pavarësia fitohet kur mund të vendosësh se çfarë të bësh pa pasur nevojë të kërkosh lejen e askujt. Të dyja këto përkufizime janë të sakta, por ato gjithashtu mund të kombinohen me diçka që i përshtatet më mirë kuptimit të vërtetë të të qenit i pavarur.

Të bësh shumë para (ose të mjaftueshme për të mbështetur veten) ndonjëherë është më shumë për nevojë sesa dëshirë. Për më tepër, autonomia duhet të shkojë përtej gjendjes së llogarisë sonë bankare ose parave në portofolin tonë. Nëse mund t’i mbuloni vetë të gjitha shpenzimet tuaja, urime! Por kjo nuk është e vetmja gjë që duhet të jesh vërtet i pavarur.

Në realitet, autonomia lidhet mbi të gjitha me aftësinë për të kontrolluar jetën e dikujt: të dish se ku dëshiron të shkojë, të mos presësh që dikush tjetër të na thotë se çfarë të bëjmë, etj. Pavarësia, pra, ka të bëjë edhe me aftësinë për të zgjidhur problemet, për të arritur aspiratat dhe objektivat e dikujt , për të kryer detyrat e veta i vetëm pa pasur nevojë për ndihmën e të tjerëve, për të qenë në gjendje të shikojë të ardhmen në mënyrën e duhur. etj.

Nëse jeni duke kaluar një fazë të jetës tuaj në të cilën nuk mund të kuptoni nëse jeni i pavarur apo jo, ose nëse dëshironi të shkëputeni pak nga ata që ju rrethojnë, kjo është koha e duhur për të reflektuar mbi gjërat themelore. aspekte që përcaktojnë një person autonom.

Si të jemi njerëz të pavarur?

Për ta transformuar veten në një të rritur me autonomi të mjaftueshme për t’u siguruar që mund të bëni atë që dëshironi dhe të mos vareni nga askush, është praktikë e mirë:

Kujdesuni për veten, si fizikisht ashtu edhe mendërisht dhe emocionalisht. Nëse nuk e respektoni veten, është e pamundur të shijoni një jetë të plotë. Nëse mendja apo trupi juaj nuk janë në gjendje të mirë, do të rrisni gjasat për të pasur sëmundje, për të qenë në humor të keq dhe mbi të gjitha për të qenë të varur nga ata që ju rrethojnë.

Ji i disiplinuar. Kjo pikë është vërtet e rëndësishme, sepse rregulli dhe të qenit i rreptë me veten do t’ju ndihmojnë të merrni gjithmonë kontrollin e situatës. Nuk duhet ta lini veten të tërhiqen nga emocionet. Nxirrni vullnetin e nevojshëm për të dalë nga çdo situatë me kokën lart.

Kini vetëbesim. Këtu është një hap tjetër themelor për të qenë i pavarur. Nëse besoni në aftësitë, aftësitë dhe virtytet tuaja, do ta keni më të lehtë të vazhdoni në rrugën që do t’ju çojë drejt arritjes së ëndrrave dhe dëshirave tuaja.

Të dish të shijosh jetën. Njerëzit që varen nga të tjerët për të qenë të lumtur, nuk e dinë bukurinë e jetës. Vendimet që ata marrin gjithmonë kanë të bëjnë me të tjerët, jo me veten e tyre. Edhe pse të jesh i pavarur nuk do të thotë të jesh egoist, ndonjëherë duhet t’i kushtosh më shumë vëmendje ndjenjave dhe të gjesh “erëzën e jetës” në çdo situatë.

Mundohuni ta shihni gotën gjysmë të mbushur. Një karakteristikë që duhet të kenë të gjithë njerëzit e pavarur është optimizmi. Kjo do të thotë të dish se jeta është e bukur edhe kur gjërat nuk shkojnë ashtu siç duhet dhe të jesh në gjendje të gëzohesh për detajet e vogla të përditshme.

Si përmbledhje, deti përbëhet nga shumë pika të vogla. Dhe e njëjta gjë ndodh me njerëzit, të cilët përbëhen nga ajo që u ndodh dhe çfarë kanë. Jini më mirënjohës për atë që keni dhe mos e humbni të gjithë kohën dhe energjinë tuaj duke ndjekur atë që nuk keni (ose duke u ankuar për të).

Të jesh i pavarur do të thotë që edhe pse të tjerët mund të të japin mendimin e tyre dhe të të ndihmojnë në aktivitete të caktuara, ti je kapiteni i varkës që quhet “Jeta ime”. Askush nuk do t’ju mbështesë nëse nuk e mbështesni veten në fillim. Pra, kërkoni teknikat e vetë-motivimit që janë më efektive për ju.

Mos harroni se për të arritur pavarësinë që dëshironi, para së gjithash është thelbësore të besoni në veten tuaj, të përmirësoheni për veten tuaj, të rriteni dhe të gjeni atë që ju nevojitet. Askush nuk do të bëjë asgjë për ju, sepse siç tha Jorge Bucay, “ekzistenca nuk pranon përfaqësues”.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat