Punëtorët nga Nepali mbërritën në industrinë tekstile të Prilepit

Maqedonia

Punëtorët nga Nepali mbërritën në industrinë tekstile të Prilepit

Më: 23 mars 2024 Në ora: 16:44
Foto ilustrim

Biznesmenët e Prilepit përmendin tre arsye për importimin e fuqisë punëtore.

“Një është që deri në këtë moment nuk kanë fuqi të mjaftueshme të kualifikuar në tregun vendas të punës. Arsimi dual nuk dha rezultatet e dëshiruara në këtë moment dhe gjithashtu proceset arsimore që kemi në vend nuk janë përshtatur me kërkesat e ekonomisë ekzistuese. Arsyeja e dytë është se nuk ka fare fuqi punëtore të pakualifikuar. Pra, nuk ka ku t’i çojë punëtorët e ardhshëm që fillimisht të rikualifikohen, ose të rikualifikohen. Arsyeja e tretë është produktiviteti i ulët i punëtorëve tanë”, tha Nikolla Marinoski, kryetar i Odës Ekonomike Rajonale të Prilepit.

Barcelonës i ofrohet mundësia për të nënshkruar me Bruno Fernandesin

Pse duhet të vendosni një filxhan tek dera sa herë që jeni vetëm në banesë? Ja arsyeja

Grupi parlamentar i LVV-së lavdëron punën e Kuvendit, thonë se gjatë qeverisjes së tyre...

Dita e hapur e Ushtrisë në RMV me rastin e përvjetorit të anëtarësimit në NATO dhe 75 v...

Bastisje në Ohër, ndalohet një shpërndarës droge

Produktiviteti i dobët, siç tha ai, sjell më tej paaftësinë tek kompanitë, më tej në tregjet evropiane.

“Prandaj biznesmenët vendosin të importojnë punëtorë nga vendet tjera për të parë se cila është arsyeja që një punonjës nga një vend tjetër të jetë më produktiv se punëtorët tanë në të njëjtat pozita të punës”, tha Marinoski.

Sipas profesorit nga Fakulteti Ekonomik në Prilep, Dimitar Nikoloski, njohës i tregut të punës, ka disa arsye për produktivitetin e ulët dhe mungesën e kuadrit adekuat për të plotësuar nevojat e tregut.

“Produktiviteti i ulët është pasojë e qasjes afatgjatë jostrategjike në përshtatjen e vetë sistemit arsimor me nevojat, në mënyrë që nga njëra anë të kemi profile që nuk i përgjigjen sfidave të ardhshme që sjellin me vete, të themi. , tranzicioni dixhital, i gjelbër dhe që imponojnë nevoja krejtësisht të reja të aftësive që fuqia punëtore në Maqedoni nuk i ka. Nga ana tjetër, kemi një numër të mirë të të rinjve që kanë emigruar nga vendi dhe të cilët po të ishin këtu sigurisht që do të kontribuonin dukshëm në zhvillimin ekonomik”, konsideron Nikoloski.

Arsyeja e mungesës së fuqisë punëtore me aftësitë e nevojshme është erozioni afatgjatë i kapitalit njerëzor, me të cilin përballen, mbi të gjitha, të papunët dhe kategoritë e tjera vulnerabël të qytetarëve në afat të gjatë, si dhe fleksibiliteti i pamjaftueshëm i arsimit. vetë sistemi. Reformat në sistemin arsimor janë të nevojshme.

“Reforma në sistemin arsimor është e nevojshme, në drejtim të futjes së profileve të reja në arsimin e mesëm profesional, përditësimit të profileve ekzistuese, futjes së programeve të reja studentore në arsimin e lartë. Për më tepër, për masat aktive në tregun e punës, trajnimi në lidhje me profesionet e kërkuara është shumë i rëndësishëm. Nuk duhet harruar edhe edukimi joformal, trajnimet në vetë vendet e punës nëpër kompani, të cilat janë gjithashtu shumë të rëndësishme për të prodhuar fuqi punëtore me aftësitë e nevojshme”, tha Nikoloski.

Shkalla e papunësisë në vend është rreth 13 për qind, relativisht e lartë sipas standardeve ndërkombëtare, dhe aktiviteti i fuqisë punëtore është ndër më të ulëtat në rajon.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat