Sektori i bletarisë në Maqedoni ballafaqohet me disa probleme: Mjalti i falsifikuar, organizimi i pamjaftueshëm, dhe mungesa e lidershipit

Maqedonia

Sektori i bletarisë në Maqedoni ballafaqohet me disa probleme: Mjalti i falsifikuar, organizimi i pamjaftueshëm, dhe mungesa e lidershipit

Më: 20 prill 2024 Në ora: 12:45
Foto ilustrim

Sektori i bletarisë në Maqedoni përjeton sfida të shumta, duke përfshirë problemet me cilësinë e mjaltit, organizimin e dobët, dhe mungesën e një lidershipi të fortë. Bletarët ankohen për subvencionet e pakënaqësueshme dhe për informacionin e pasaktë në rrjetet sociale. Ndërkohë, mjalti i falsifikuar dhe mosbesueshmëria e të dhënave statistikore krijojnë shqetësime të mëdha për këtë sektor.

Goran Aleksovski, anëtar i shoqatës “Bleta Maqedonase” dhe pjesë e ekipit të Laboratorit të Biologjisë dhe Përzgjedhjes së Bletëve në Fakultetin e Shkencave Bujqësore dhe Ushqimit, thekson se në këtë kontekst, një lidership i fortë është i nevojshëm për të përfaqësuar interesat e bletarëve para institucioneve.

Problemi i mjaltit të falsifikuar është një problem gjithnjë i pranishëm, veçanërisht me importet nga vende të caktuara. Aleksovski shton se kjo jo vetëm që rrezikon shëndetin e konsumatorëve, por gjithashtu dëmton bletarët vendas.

Për të adresuar këto sfida, bletarët kërkojnë përmirësime në organizim, mbështetje financiare më të mirë, dhe përmirësimin e transparencës së të dhënave statistikore. Gjithashtu, bashkëpunimi me institucionet vendore dhe përmirësimi i edukimit në fushën e bletarisë janë thelbësore për të avancuar sektorin.

Ndërsa interesimi për bletari mbetet i lartë, është e rëndësishme që bletarët dhe autoritetet të bashkëpunojnë për të adresuar sfidat dhe për të siguruar zhvillimin e qëndrueshëm të sektorit të bletarisë në Maqedoni. 

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat