Kostadinovski: Rikthimi i besimit në gjyqësor, prioritet i Gjykatës Kushtetuese

Maqedonia

Kostadinovski: Rikthimi i besimit në gjyqësor, prioritet i Gjykatës Kushtetuese

Më: 11 qershor 2024 Në ora: 15:59
Darko Kostadinovski.

Aktivizimi gjyqësor, kthimi i besimit të qytetarëve në Gjykatën Kushtetuese dhe shteti i së drejtës, futja e shkencës në Gjykatën Kushtetuese, si dhe moskompromisi në përpjekjet për të ushtruar ndikim politik dhe çdo ndikim tjetër në Gjykatë apo te gjykatësit kushtetues, do të jenë prioritetet kryesore të kryetarit të ri të Gjykatës Kushtetuese, Darko Kostadinovski.

“Nëse jemi të vetëdijshëm për realitetin tonë social dhe kushtetues, atëherë është e qartë se besimi i qytetarëve në institucionet e dhe në shtetin juridik është në nivelin më të ulët historik. Prandaj, është krejt e natyrshme për mua, si kryetar i Gjykatës Kushtetuese, që prioritet mbi të gjitha prioritetet të jetë kthimi i besimit të qytetarëve në Gjykatën Kushtetuese dhe kthimi i besimit ndaj shtetit ligjor”, tha Kostadinovski.

Siç theksoi ai, për të kuptuar atë prioritet nevojiten disa hapa apo sfida – i pari është pa kompromis në sigurimin e autonomisë dhe pavarësisë së Gjykatës Kushtetuese. “E dyta do të jem i pakompromis në përpjekjen për të pasur ndonjë ndikim politik apo çfarëdo lloji tjetër në Gjykatë apo te gjykatësit kushtetues. Kultura kushtetuese dhe juridike do të jetë në krye të agjendës time”, tha ai.

Si sfidë ai përmendi edhe transparencën e Gjykatës, e cila do të vazhdojë sipas standardeve më të larta, duke bërë të ditur se gjatë mandatit të tij do të ketë bashkëpunim më intensiv dhe prezencë më të madhe të shkencës juridike në Gjykatën Kushtetuese.

“Për punë më intensive me shkencën, si gjykatës kemi tema dhe dilema të rëndësishme kushtetuese dhe ligjore dhe shpesh kemi mendime kontradiktore. Gjithmonë kam konsideruar se do të ishte e dobishme nëse i thërrisnim profesionit dhe shkencës në ndihmë”, thotë ai. Sa i përket sfidës së parë, thotë ai, thashë se nga viti 1991 deri në miratimin e Kushtetutës së parë të Maqedonisë, Gjykata Kushtetuese mbetet institucioni më i pareformuar në sistem për sa i përket kornizës ligjore nga e cila i merr kompetencat.

“Gjykata Kushtetuese e nxjerr kompetencën e saj drejtpërdrejt nga Kushtetuta dhe nga akti i Gjykatës. Por lind pyetja, nëse një situatë e tillë status-quo për sa i përket kuadrit ligjor dhe kujt është e udhës të vazhdojë. Në këtë kuptim, në periudhën e ardhshme me të gjithë faktorët dhe palët e interesuara në shoqëri do të diskutoj domosdoshmërinë e ndërhyrjes në Kushtetutë, me qëllim të ofrimit të bazës kushtetuese për nxjerrjen e një ligji që do të funksionalizojë dispozitat kushtetuese për Gjykatën Kushtetuese”, u shpreh ai.

Kostadinovski shtoi se për sa i përket aktivizmit gjyqësor, që kur kam qenë gjykatës kjo gjykatë ka pasur sfida serioze, sidomos në numrin e gjykatësve me të cilët kemi punuar. Por, siç tha ai, sot është kompletuar Gjykata Kushtetuese, e cila plotëson rrethanat dhe të gjitha supozimet për ringjalljen e atij funksioni të atrofizuar të Gjykatës. Njoftimet dhe transmetimi i seancave të Gjykatës Kushtetuese drejtpërdrejtë, me qëllim përmirësimin e transparencës dhe hapjes ndaj qytetarëve.

Ndryshe, gjykatësi Darko Kostadinovski u zgjodh kryetar i ri i Gjykatës Kushtetuese më 4 qershor të këtij viti, pasi Gjykata Kushtetuese dështoi në disa përpjekje për të zgjedhur pasardhësin e Dobrila Katsarska, mandati i së cilës përfundoi më 2 qershor. Seanca për zgjedhjen e kryetarit të Gjykatës Kushtetuese filloi më 30 maj. Gjykatësja Ana Pavlovska-Daneva, kundërshtarja e saj Tatjana Vasiç Bozadzieva dhe gjykatësi Osman Kadriu nuk morën shumicën e kërkuar më parë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat