Kopshte zoologjike prej akulli/ Si mund t’i shpëtojmë speciet e rralla!

Ndryshe

Kopshte zoologjike prej akulli/ Si mund t’i shpëtojmë speciet e rralla!

Më: 30 maj 2022 Në ora: 06:46
Ilustrim

Gazela saudite dikur endej në Gadishullin Arabik, por këtë shekull u shpall e zhdukur . Kopshti Zoologjik “Frozen” ka një bankë të qelizave të tij që datojnë që nga vitet 1990.

Në botë kanë mbetur vetëm dy rinocerontë të bardhë veriorë, të cilët të dy janë femra. Kopshti zoologjik “Frozen” mban kultura qelizore nga 12 rinocerontë të bardhë veriorë dhe ka përdorur qeliza të ngrira të lëkurës, të cilat mund të përdoren për të krijuar spermatozoide dhe qeliza vezë.

Shpresa është se embrionet e rinocerontit të bardhë verior mund të lindin në rinocerontin e bardhë. Ekipi i Shkencave Riprodhuese të Kopshtit Zoologjik po përdor rinocerontët e bardhë jugorë për të zhvilluar teknika duke përfshirë fekondimin artificial, fekondimin in vitro dhe transferimin e embrionit.

Cheetah klasifikohet si e pambrojtur dhe si pjesë e hulumtimit për të ndihmuar përpjekjet e ruajtjes, sperma e cheetah-it është përdorur për të fekonduar një vezë të pjekur, e cila më pas u zhvillua në një embrion.

Kopshti Zoologjik në Institutin për Kërkimin e Konservimit të Kopshtit Zoologjik të San Diegos përmban mostra nga më shumë se 1200 lloje dhe nënspecie, dhe është depoja më e madhe e këtij lloji. Katër specie të rrezikuara deri më tani janë klonuar duke përdorur materialin gjenetik të ruajtur atje. Ato përfshijnë kalin e Przeëalskit, i cili është vendas në Azinë Qendrore. Në vitin 2020 lindi në Teksas një kalë i vogël i njohur si "Kurt" , i klonuar duke përdorur qeliza nga kopshti zoologjik Frozen.

Kur Kurt Benirschke filloi mbledhjen e mostrave të lëkurës nga kafshë të rralla dhe të rrezikuara në vitin 1972, ai nuk kishte një plan se çfarë të bënte me to. Si studiues në Universitetin e Kalifornisë në San Diego, ai besonte se një ditë do të zhvilloheshin mjetet për t'i përdorur ato për të shpëtuar ato kafshë. Disa vjet më vonë, ai e zhvendosi koleksionin e tij në kopshtin zoologjik të San Diegos dhe e quajti atë "Frozen Zoo".

Benirschke ndërroi jetë në vitin 2018, por përpjekjet e tij janë shumë të gjalla. Sot, kopshti zoologjik Frozen është kriobanka më e madhe e kafshëve në botë, me mostra nga mbi 10,500 kafshë individuale nga 1,220 specie. Për një kohë të gjatë, ishte i vetmi projekt i këtij lloji; Në vitet e fundit, megjithatë, përpjekje të ngjashme ruajtjeje kanë mbirë anembanë botës dhe mjetet që Benirschke nuk i kishte ende janë tani në dispozicion. Në të njëjtën kohë, ora po afron për shumë specie në rrezik.

Që nga viti 1970, popullatat e gjitarëve, shpendëve, amfibëve, zvarranikëve dhe peshqve kanë rënë mesatarisht me 68% , sipas raportit të ËËF Living Planet 2020. Raporti gjithashtu thekson se si rezultat i humbjes së habitatit për shkak të aktiviteteve njerëzore, një milion speciet kafshët dhe bimët kërcënohen me zhdukje gjatë dekadave dhe shekujve të ardhshëm. Me shkallën aktuale të humbjes së biodiversitetit, disa shkencëtarë besojnë se ruajtja e mostrave nga speciet që mund të mos jenë këtu nesër nuk është më një përpjekje vizionare, por një domosdoshmëri shkencore.

Duke filluar nga viti 2001, katër specie të rrezikuara janë klonuar duke përdorur material gjenetik nga kopshti zoologjik i ngrirë: Gaur indian, një ka i egër aziatik me gunga; Banteng, një specie e gjedheve të Azisë Juglindore; Kali i Przeëalskit, dikur i gjetur në të gjithë Mongolinë dhe i zhdukur në natyrë deri vonë; dhe qelbësi me këmbë të zeza, i cili besohej se ishte zhdukur në natyrë derisa u rishfaq në vitin 1981, por më pas pothuajse u zhduk nga një epidemi.

Edhe pse klonimi nuk është i përsosur - Gaur i klonuar indian mbijetoi vetëm për 48 orë - është një mjet i dobishëm për të ndihmuar në shpëtimin e specieve të rrezikuara, sepse mund të rrisë diversitetin gjenetik. Kur popullsia e një specie zvogëlohet, kafshët e mbetura detyrohen të bashkohen dhe grupi gjenetik tkurret, duke kërcënuar më tej mbijetesën.

Arka e ngrirë u themelua në vitin 2004, me një qëllim të ngjashëm me kopshtin zoologjik të ngrirë, por me një strukturë të ndryshme: në vend që të jetë një koleksion i vetëm i lidhur me një institucion, ai është një rrjet i shpërndarë me mbi dy duzina institucionesh si kopshtet zoologjike, muzetë dhe universitetet e përhapura. në të gjithë botën, secila duke ndarë koleksionin dhe njohuritë e veta. Ndërsa Arka e Ngrirë ka më shumë mostra se kopshti zoologjik i ngrirë -- 48,000 nga 5,500 specie -- rreth 90% e tyre përbëhen nga ADN dhe jo nga qeliza të gjalla, të cilat përdoren ndryshe dhe duhet të ruhen në temperatura shumë më të ulëta.

Mostrat e ADN-së nuk mund të përdoren për të klonuar një kafshë, por janë thelbësore për të kapur planin gjenetik të specieve që mund të zhduken. Ky informacion mund të përdoret për një gamë të tërë studimesh të ndryshme shkencore, nga kërkimi i kancerit deri te të kuptuarit e proceseve të rimëkëmbjes, siç është rritja e gjymtyrëve.

Sfidat

Përshpejtimi i krizës klimatike do t'i vërë ekosistemet nën presion të mëtejshëm, duke e bërë punën e kriobankave edhe më të rëndësishme. Shumë nga problemet me të cilat përballen këto projekte janë të natyrës praktike.

"Mbrojtja e kopshtit zoologjik të ngrirë në të ardhmen është një nga sfidat më të mëdha. Ne duam të vazhdojmë të mbledhim më shumë mostra duke siguruar që ato që kemi tashmë do të jenë atje përtej jetës sonë. Kjo përfshin sigurimin që ka fonde të dedikuara për azotin e lëngshëm për ngrirjen e ADN-së dhe zëvendësimin e kriotankëve ndërsa plaken", kuratorja e kopshtit zoologjik të Frozen, Marlys Houck.

Së fundi, të gjithë studiuesit pajtohen se një bashkëpunim më i ngushtë midis të gjitha kriobankave është i nevojshëm për të pasur sukses. Ka një milion specie në rrezik. Ne kemi nevojë për 50 mostra të ndryshme gjenetike nga secila, kështu që do të thotë 50 milionë mostra; për secilën prej tyre, ne kemi nevojë për pesë shishe për çdo mostër, kështu që janë qindra miliona mostra që duhen ruajtur. Ryder thotë se po punon për të zhvilluar një rrjet global për të depozituar materialin që tashmë është mbledhur. E ardhmja mund të jetë shumë më ndryshe nga sa e keni menduar.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat