Pas disa dekadash, miratohet traktati historik i oqeanit

Ndryshe

Pas disa dekadash, miratohet traktati historik i oqeanit

Më: 5 mars 2023 Në ora: 21:39
Foto ilustrim

Kombet kanë arritur një marrëveshje historike për të mbrojtur oqeanet e botës pas 10 vitesh negociatash.

Traktati i Detit të Lartë synon të vendosë 30% të deteve në zona të mbrojtura deri në vitin 2030, për të mbrojtur dhe rikuperuar natyrën detare.

Marrëveshja u arrit të shtunën në mbrëmje, pas 38 orësh bisedimesh, në selinë e OKB-së në Nju Jork.Negociatat ishin shtyrë prej vitesh për mosmarrëveshjet mbi financimin dhe të drejtat e peshkimit.

Marrëveshja e fundit ndërkombëtare për mbrojtjen e oqeanit u nënshkrua 40 vjet më parë në 1982 nga Konventa e OKB-së për të Drejtën e Detit.

Marrëveshja krijoi një zonë të quajtur det i hapur dhe ujëra ndërkombëtare, ku të gjitha vendet kanë të drejtë të peshkojnë, të transportojnë dhe të bëjnë kërkime, por vetëm 1.2% e këtyre ujërave janë të mbrojtura.Jeta detare që jeton jashtë këtyre zonave të mbrojtura ka qenë në rrezik nga ndryshimet klimatike, mbipeshkimi dhe trafiku i anijeve.

Plani për mbrojtjen e detit të hapur

Sipas Unionit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) në vlerësimin më të fundit të specieve detare globale, gati 10% u zbuluan se janë në rrezik zhdukjeje.

Këto zona të reja të mbrojtura, të vendosura në traktat, do të vendosin kufizime në sasinë e peshkimit, rrugët e korsive të transportit dhe aktivitetet e eksplorimit si minierat në det të thellë kur mineralet merren nga një shtrat deti 200 metra ose më shumë nën sipërfaqe.

Grupet mjedisore kanë qenë të shqetësuar se proceset e minierave mund të shqetësojnë kafshët, të krijojnë ndotje akustike dhe të jenë toksike për jetën detare.

Autoriteti Ndërkombëtar i shtratit të detit që mbikëqyr licencimin i tha BBC-së se “çdo aktivitet i ardhshëm në shtratin e thellë të detit do t’i nënshtrohet rregulloreve dhe mbikëqyrjes strikte mjedisore për të siguruar që ato të kryhen në mënyrë të qëndrueshme dhe me përgjegjësi”.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat