Kush do të sundojë Tokën? Zbulimi i AI-së për mbizotëruesit e ardhshëm

Ndryshe

Kush do të sundojë Tokën? Zbulimi i AI-së për mbizotëruesit e ardhshëm

Më: 9 maj 2024 Në ora: 23:30
Foto ilustrim

Ndërsa presim me padurim daljen e filmit të ri "Planet of the Apes" këtë javë, një pyetje e madhe na rri mbi kokë: mund të ndodhë vërtet një skenar i tillë? Për të kuptuar mundësitë, Daily Star iu drejtua një modele të avancuar të inteligjencës artificiale, ChatGPT, për të parashikuar cilat specie do të mund të merrnin kontrollin e Tokës nëse njerëzimi do të përballej me një rënie të papritur.

Sipas ChatGPT, ekzistojnë katër kandidatë të fortë që mund të sfidojnë dominimin e njeriut—dhe zbulimet janë të pabesueshme:

Elefantët: Me struktura sociale të avancuara dhe aftësi të mprehta zgjidhjeje problemesh, elefantët kanë potencialin për të dominuar ekosistemet tokësore dhe riformuar peisazhet sipas nevojave të tyre.

Oktopodët: Këta krijesa detare të jashtëzakonshme janë të njohur për aftësinë e tyre për të zgjidhur probleme dhe për të u përshtatur në mjedise të ndryshme. Aftësitë e tyre unike si kamuflazhi dhe manipulimi i objekteve i bëjnë kandidatë idealë për të mbizotëruar në habitate nënujore.

Milingonat: Një forcë e vërtetë në natyrë, milingonat mund të marrin kontrollin e ekosistemeve tokësore falë organizimit të tyre të mahnitshëm, komunikimit dhe sjelljeve kolektive të koordinuara.

Korvidet (korbierët, korbat etj.): Inteligjenca dhe aftësia për përdorimin e mjeteve bëjnë që këto zogj të jenë konkurrentë të denjë në luftën për mbijetesë në mjedise urbane dhe natyrore.

Image

Për më tepër, edhe pse delfinët ishin përmendur si një opsion i mundshëm, analiza e mëtejshme nga ChatGPT tregoi se ndonëse inteligjenca e tyre është e lartë, parashikimi i rolit të tyre si dominues të ardhshëm mbetet një çështje e diskutueshme.

ChatGPT përfundon me një kujdes: "Është thelbësore të mbajmë mend se evolucioni i inteligjencës dhe qytetërimit është një proces i ndërlikuar dhe i paparashikueshëm. Ndërsa spekulimet janë tërheqëse, të parashikosh me saktësi evolucionin e ardhshëm të specieve është jashtëzakonisht spekulativ."

Image

Me këto informacione të reja, filmi i ardhshëm "Planet of the Apes" nuk është thjesht një veper fiction; ai mund të jetë një dritare në të ardhmen e mundshme të sundimit të specieve në Tokë. A jemi të përgatitur për një botë ku njerëzit nuk janë më specia dominuese?

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat