Sëmundja tinëzare që kërcënon gjysmën e 45-vjeçarëve të shëndetshëm

Shëndetësia

Sëmundja tinëzare që kërcënon gjysmën e 45-vjeçarëve të shëndetshëm

Më: 27 shkurt 2021 Në ora: 12:24
Foto ilustrim

Pothuajse gjysma e të rriturve në dukje të shëndetshëm midis moshave 40 dhe 50 vjeç mund të kenë simptomat e para të aterosklerozës, një grumbullim i rrezikshëm i pllakave yndyrore në arterie, me një shpejtësi shumë më të shpejtë sesa mendohej më parë nga studiuesit. 

Ky ishte përfundimi i një studimi të kryer në një qendër kërkimore Spanjolle (PESA-CNIC Santander) dhe botuar disa orë më parë në Journal of the American College of Cardiology (JACC).

 Hulumtimet kanë treguar se pllakat aterosklerotike përhapen me shpejtësi përgjatë arterieve tek 40% të individëve asimptomatikë të moshës 40-50 vjeç.

Ateroskleroza është e karakterizuar nga grumbullimi i mbetjeve yndyrore në muret e arterieve.

 Sëmundja zakonisht zbulohet në një fazë të përparuar, kur ajo tashmë ka shkaktuar ngjarje klinike të tilla si një sulm në zemër ose goditje në tru.

 Trajtimi i sëmundjes në këtë fazë (simptomatike) është me efektshmëri të kufizuar dhe shumica e pacientëve përjetojnë një ulje të jetëgjatësisë. 

Për më tepër, trajtimi i këtyre pacientëve rëndon ndjeshëm burimet e sistemit shëndetësor.

Megjithëse ateroskleroza e arterieve lidhet drejtpërdrejt me faktorët klasikë të rrezikut kardiovaskular (mosha, seksi, hipertensioni, kolesteroli, pirja e duhanit dhe diabeti) ajo mund të fillojë edhe në moshën 40 vjeç, pa dhënë simptoma.

Duke përdorur teknikat e imazheve të tilla si ultrazëri dhe skanimi CT, studimi i grupit PESA, i cili përfundoi pas më shumë se tre vjet, tregoi se problemet mund të fillojnë shumë më herët dhe mund të mos përparojnë ngadalë, dhe se ultrazëri i arteries periferike është një metodë më efektive për zbulimin e progresion i aterosklerozës sesa studimi i kalciumit steroide me tomografi kompjuterike.

"Gjetja kryesore e studimit është se në një ndjekje të shkurtër prej vetëm 3 vjetësh, 40% e njerëzve midis moshës 40 dhe 50 vjeç treguan një progresion të rëndësishëm të aterosklerozës në vende të ndryshme, duke përfshirë arteriet karotide, femorale dhe koronare, "tha Dr López.

Melgar nga studiuesit kryesorë është shprehur:

 "Ky progresion i shpejtë i sëmundjes mund t'i bëjë këta individë më të prekshëm ndaj shfaqjes së simptomave ose të kenë ngjarje klinike si sulmi në zemër ose goditja në tru".

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat