Gjuha bullgare fiton popullaritet në Turqi

Evropë

Gjuha bullgare fiton popullaritet në Turqi

Më: 3 shkurt 2023 Në ora: 16:14
Foto ilustrim

Kohët e fundit, kurset e gjuhës bullgare po fitojnë popullaritet në një numër qarqesh në të gjithë Turqinë. Kurset organizohen nga shoqëri kulturore të krijuara nga turq nga Bullgaria dhe vende të tjera të Ballkanit.

Anëtarë të këtyre shoqërive kulturore janë turqit, të cilët kanë emigruar nga Bullgaria në të kaluarën, si dhe pasardhësit e tyre të lindur në Turqi, të cilët kanë marrë nënshtetësinë bullgare dhe kanë shtetësi të dyfishtë turke dhe bullgare.

Ndërsa nuk ka të dhëna të sakta për numrin e këtij lloji të kurseve, ato zhvillohen në disa qytete ku jetojnë njerëz me rrënjë bullgare - Stamboll, Ankara, Eskisehir, Edirne, Corlu, Yalova...

Neziha Bilen, kryetare e shoqërisë së kulturës dhe bashkëpunimit në Eskisehir, thotë për BTA: "Një thënie popullore midis turqve në Bullgari është, "Ai që flet vetëm një gjuhë është një person, por ai që flet dy gjuhë është dy njerëz", gjuha është rruga më e drejtpërdrejtë e kulturës dhe bashkejetesës mes njerëzve kudo qe ata jetojnë. Besoj se kjo eshte arsyeja kryesore e interesimit për të mësuar bullgarishten dhe se në kohët tona është bërë domosdoshmëri. Jemi munduar për të plotësuar këtë nevojë, dhe ne po ecim me sukses”.

Bilen thotë se ideja për të filluar kurset bullgare erdhi nga anëtarët e klubit të saj. "Shumica e tyre shpesh vizitojnë Bullgarinë, ku kanë lindur, por e kanë harruar gjuhën. Të rinjtë që kanë lindur në Turqi, të cilët kanë marrë nënshtetësinë bullgare, u duket interesante. Disa prej tyre madje duan të jetojnë në Bullgari. Të zotërimi i gjuhës bullgare do të lehtësojë komunikimin e tyre”, tha ajo.

Lëndët kryesore përfshijnë shkrimin, leximin dhe gramatikën, njohuritë praktike, komunikimin me institucionet, çështjet aktuale. Në vitin 2023, numri i studentëve që ndjekin kurset u dyfishua.

Në lagjen Avcilar të Stambollit ofrohen kurse të gjuhës bullgare për të rritur dhe fëmijë. Klubi lokal organizon festime të festave tradicionale bullgare, si Baba Marta, për fëmijët.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat