Rusia dhe Kina marrin kontrollin detar të Evropës!

Evropë

Rusia dhe Kina marrin kontrollin detar të Evropës!

Nga: H.R Më: 9 shkurt 2023 Në ora: 13:43
Foto ilustrim

Dhjetë vitet e fundit janë përdorur nga Rusia dhe Kina për të investuar shumë në objektet e porteve dhe qendrave detare.

Siguria civile detare në Evropë ka ndryshuar në drejtim të kontrollit gjithnjë e më të madh kinez dhe rus, shkruan Geoffrey F. Gresh, profesor i studimeve të sigurisë ndërkombëtare në Universitetin e Mbrojtjes Kombëtare në Uashington DC.

Në një raport të publikuar së fundmi, ai shkruan se investimet në portet evropiane nga Rusia dhe Kina në Deti Baltik,Deti i Zi e deri në Mesdhe janë një sfidë e fuqishme për NATO-n.

Gresh beson se problemet ruse në Ukrainë nuk ndikojnë se sa dominues po bëhet vendi, së bashku me Kinën, për Europën detare.

Në Europë, ata kanë forcuar kontrollin e tyre me investime në portet dhe terminalet evropiane.

Gresh thekson se Kina kontrollon rreth një të dhjetën e të gjitha porteve evropiane.

“Ky është një kërcënim me të cilin BE-ja duhet të përballet duke hequr prioritetet e saj nga të menduarit tradicional për Rusinë dhe Kinën – në përshtatjen me botën siç është sot”, shkruan Gresh.

Paralajmërim për industrinë e transportit detar!

Në raportin që ka publikuar Gresh, përvijohen disa kundërmasa që BE, SHBA dhe partnerë të tjerë mund t'i zbatojnë si kundërpeshë ndaj kontrollit gjithnjë në rritje të kinezëve dhe rusëve në Evropë.

-Zgjeroni madhësinë e Grupit të Përhershëm Detar të NATO-s dhe zhvilloni më shumë stërvitje detare.

-Rritni përpjekjet dhe punën për të siguruar kabllot e ndryshme të nëndetëseve me fibra optike të Evropës, të cilat sot përbëhen nga 17 sisteme kabllore të lidhura me Amerikën e Veriut, 11 me Afrikën e Veriut (me përjashtim të Egjiptit) dhe 13 me Egjiptin dhe Lindjen e Mesme.

-Industria e transportit detar duhet të mendojë në mënyrë më kritike për nevojën për të siguruar lidhje të rëndësishme të të dhënave për infrastrukturën kritike detare.

Kina tani po ndërton rrjetin e saj të pavarur global të kabllove nëndetëse, ku tashmë ka vënë në funksion SEA-ME-WE, që lidh Azinë Juglindore, Lindjen e Mesme dhe Evropën Perëndimore.

“Do të jetë e rëndësishme që vendet e tjera të mendojnë se si informacioni i dërguar sigurohet, ruhet dhe ndahet nga një vend në tjetrin.

Sektori privat i vetëm nuk është në gjendje të përballojë hapësirën e sigurisë kibernetike detare për qëllime të sigurisë kombëtare”, shkruan Gresh.

Në vazhdën e këtij artikulli është edhe Shqipëria e jonë dhe Kryeministri Edi Rama, i cili koketon diçka me Serbinë rreth portit detar shqiptar!!

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat