Gjergj Kastrioti i kishte dërguar mbretit Matthias Korvini dhuratë dy luanë

Historia

Gjergj Kastrioti i kishte dërguar mbretit Matthias Korvini dhuratë dy luanë

Nga: Gjon Keka Më: 2 shkurt 2023 Në ora: 13:27
Gjergj Kastrioti

Kryezoti ynë arbëror Gjergj Kastrioti që nga rikthimi i tij në Arbëri, ringritja dhe uniteti i shtetit të Arbërit ai më pas krijojë edhe marrëdhënie ndërshtetëror me aleatët e tij, përveç Janosh Huniadit që kishte krijuar raportet miqësie e aleance qysh para kthimit në atdhe,aleanca dhe miqësia vazhdoj edhe me mbretin e Hungarisë Matthias Korvinin.Poashtu ai kishte aleanca dhe raporte miqësie me Mbretin e Napolit, me Raguzanët, Venedikasit, Romën, Hungarinë, Gjermaninë etj.

Sa i përket miqësisë dhe aleancës me mbretin Krovini, një vepër-dokument (N.J.m.j.III,1840) thotë se raportet e miqësisë ishin të tilla sa Gjergj Kastrioti i dhuroi atij dy Luanë. Dhe ja se si përshkruhet kjo:

“Pas pak të dy kafshët u shtrinë krah për krah me një zhurmë të dëgjueshme dhe koka e bukur e luaneshës qëndronte me sy të mbyllur në qafën e mashkullit - Luanit.

Image
Koka e bukur e luaneshës qëndronte me sy të mbyllur në qafën e mashkullit

Vajza festoi me pamjen e çiftit të mrekullueshëm të kafshëve, pamja e të cilave ishte e përshtatshme për ta befasuar shumë.

Ajo e dinte se Gjergj Kastrioti, udhëheqësi i Arbërisë, i kishte dërguar mbretit si dhuratë dy luanë, të cilët ai i pëlqeu shumë dhe se më në fund u mësuan aq shumë me të, saqë i ndiqnin hapat e tij si qen. Ndonjëherë ata shtriheshin në dhomat e pallatit, ose në një hapësirë të fronit të tij, për t'i shqetësuar jo pak të pranishmit, të cilët mund ta dinin se me një truproje të tillë jeta e tyre varej nga një tundje me kokë nga mbreti Matthias Korvini; sepse sytë e dy bishave krenare ishin fiksuar vazhdimisht te mbreti, sikur në të vërtetë ata prisnin vetëm një shenjë prej tij.

Por, ajo e dinte gjithashtu se këto kafshë mbaheshin në anën e kundërt të kopshtit, në një ndërtesë të ngritur posaçërisht për ta, nën hekura të forta dhe lëshoheshin vetëm herë pas here gjatë ditës.”

Sipas Legjendës dihet se Mbreti Matthias Korivini kishte dy luanë të zbutur.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat