Trigliceridet e larta dhe sëmundjet kardiovaskulare: ekziston një lidhje shkak-pasojë

Këshilla mjekësore

Trigliceridet e larta dhe sëmundjet kardiovaskulare: ekziston një lidhje shkak-pasojë

Më: 17 prill 2023 Në ora: 16:51
Foto ilustrim

Rreziku i sëmundjeve ishemike rritet nëse trigliceridet në gjak tejkalojnë, qoftë edhe pak, nivelet “optimale”. Sipas “TG-real”, një studim epidemiologjik në të gjithë botën mbi trigliceridet, i kryer nga studiuesit italianë së bashku me Alfasigma, nivelet e triglicerideve midis 150 dhe 500 ml / dl shoqërohen me një rritje të konsiderueshme të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë.

158 mijë individë të monitoruar për më shumë se tre vjet

Kërkimi, i botuar në revistën shkencore autoritare “Journal of the American Heart Association (Jaha)”, siguroi një monitorim të mostrës së identifikuar, e cila, në kohën e vëzhgimit të parë, nuk paraqiste patologji të veçanta (prandaj përcaktohet si me rrezik të ulët).

Rezultatet e studimit

Kjo punë me shumë qendra demonstroi se:

Trigliceridet e larta mund të rrisin gjasat e një individi për të vuajtur nga sëmundjet ishemike të shkaktuara nga ateroskleroza;

Ekziston një lidhje midis niveleve të larta të triglicerideve dhe ngjarjeve aterosklerotike dhe të gjitha shkaktojnë vdekshmëri. Në fakt, studimi tregoi se vlerat e triglicerideve më të larta se 150 mg / dl dhe deri në 500 mg / dl rrisin probabilitetin e përjetimit të patologjive ishemike të lidhura me aterosklerozën (të tilla si infarkti akut i miokardit dhe angina e gjoksit) me rreth 2 herë. Dhe rreth 3 herë probabilitetin e vdekjes nga të gjitha shkaqet. Këto vlera u gjetën në 10% të popullsisë së analizuar.

Një vlerësim më i plotë klinik me dozën e triglicerideve është ajo që shpresojnë studiuesit, pasi për momentin kjo provë shpesh neglizhohet. Gjithmonë dozimi i triglicerideve mund të përmirësojë dhe lehtësojë ndërhyrjet terapeutike.

Për të mbajtur të ulëta vlerat e triglicerideve në gjak, duhet të:

shmangni mbipeshën, veçanërisht atë që rrit perimetrin e belit;

shmangni një dietë shumë të lartë në kalori për nevojat tuaja;

bëni aktivitet fizik.

Nëse nuk është e mundur të zbatohen indikacionet e mësipërme ose nëse reagimi ndaj dietave dhe masave të tjera jo-farmakologjike rezulton i pamjaftueshëm, mund të ndërhyet me ilaçe, në veçanti: fibratet dhe acidet yndyrore omega-3.

Vlerat optimale të triglicerideve në gjak janë ndërmjet 50 dhe 150 mg / dl.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat