Ja se çfarë duhet të dini në të vërtetë nëse dëshironi të keni fëmijë pas moshës 35 vjeç

Këshilla mjekësore

Ja se çfarë duhet të dini në të vërtetë nëse dëshironi të keni fëmijë pas moshës 35 vjeç

Më: 20 prill 2023 Në ora: 16:51
Foto ilustrim

Shtatzënia geriatrike është kur një grua mbetet shtatzënë mbi moshën 35 vjeç. Ky lloj shtatzënie është në fakt më i zakonshëm nga sa mund të mendoni.

“Në Shtetet e Bashkuara, është vërejtur rritje në numrin, përqindjen dhe shkallën e lindjeve tek gratë më të moshuara gjatë katër dekadave të fundit,” thotë Roxanne Pero, MD, FACOG, ob-gjine e certifikuar nga bordi dhe anëtare e kolektivit të praktikuesve.

Cilat janë rreziqet e një shtatzënie geriatrike?

Edhe pse të kesh një fëmijë në mesin e të 30-ave është krejtësisht normale, të mbetesh shtatzënë më vonë në jetë nuk është pa rreziqe. Gratë mbi moshën 35 vjeç kanë një rrezik në rritje të:

Preeklampsia

Diabeti gestacional

Lindja e parakohshme

Lindja e një fëmije me peshë të vogël në lindje

Në pritje të binjakëve

Humbja e shtatzënisë, nga aborti ose lindja e vdekur

Çrregullime gjenetike, duke përfshirë sindromën Downs

Nevojë për një seksion cezarian (c-seksion)

“Ndërsa fertiliteti gradualisht bie dhe ka më shumë rreziqe për gratë mbi moshën 35 vjeç, ka shumë mënyra për të mbështetur trupin tuaj para dhe gjatë shtatzënisë që mund të kontribuojnë në një shtatzëni të shëndetshme dhe një fëmijë të shëndetshëm,” shprehen ekspertët.

Cilat janë përfitimet e të pasurit një shtatzëni geriatrike?

Ndërsa termi “shtatzani geriatrike” mund të ndihet i ngarkuar, kohët e fundit, janë publikuar një numër studimesh që sugjerojnë se të kesh fëmijë më vonë në jetë mund të përfitojë si nëna ashtu edhe foshnja.

Sipas një studimi të pasurit fëmijë më vonë në jetë mund të bëjë që fëmijët të jenë më të zgjuar dhe më të gjatë, krahasuar me fëmijët e lindur nga nëna më të reja. Një pjesë tjetër e rëndësishme e enigmës: studiuesit vunë në dukje se përfitimet që mund të përfitohen nga lindja e foshnjave më vonë në jetë tejkalojnë rreziqet që lidhen me shtatzënitë geriatrike. Dhe kjo është një fitore e madhe.

Për më tepër, një studim i fundit i përfunduar në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Bostonit përcaktoi se gratë që kishin fëmijë mbi 33 vjeç prireshin të jetonin më gjatë se nënat që kishin fëmijën e tyre të fundit në 29.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat