Sfida: Kthimi në jetë pas një traume

Këshilla mjekësore

Sfida: Kthimi në jetë pas një traume

Më: 25 prill 2023 Në ora: 08:06
Foto ilustrim

Dhimbja e çdo situate varet nga personaliteti dhe rrethanat e secilit person. Ndërsa për disa, një ngjarje e caktuar mund të jetë një tronditje shumë e madhe, për të tjerët e njëjta ngjarje nuk do të jetë një gjë e madhe, e harruar shpejt. Çfarë mund të bëhet që traumat të mos na paralizojnë? Si mund të sigurohemi se do të ecim përpara?

Pas një traume, shpesh ka ndryshime të rëndësishme në  personalitetin dhe jetën e personit. Efektet mund të shihen edhe shumë vite pas incidentit. Nga njëra anë, ata kërkojnë shumë përpjekje që një person të përshtatet. Nga ana tjetër, ata gjithashtu kërkojnë një ripërshtatje të aftësive dhe burimeve të tyre. E gjithë kjo do të thotë se do të ketë edhe sfida të ardhshme. Ndonjëherë këto ripërshtatje e bëjnë personin më të sigurt ose më të mirë në vetëkontroll. Por, në raste të tjera, e bëjnë personin të ndihet i pasigurt dhe i pambrojtur, gjë që e vështirëson rikthimin në jetë pas një traume. Përveç kësaj, një traumë mund të shkaktojë strategji të padobishme dhe në fakt të dëmshme përballimi.

Pa dyshim, abuzimi do të lërë gjurmë në personalitetin e tyre. Përveç lëndimeve fizike, sulmet psikologjike mund t’i japin autorit kontroll mbi viktimën e tyre. Viktimat mund të fillojnë të vënë në dyshim vendimet e tyre

Ne zvogëlojmë ndikimin e përvojave traumatike kur i transmetojmë ato

Para moshës 6 vjeçare, përvojat traumatike janë pothuajse të përhershme nëse nuk trajtohen.  Pse? Sepse ato fiksohen në të pandërgjegjshme dhe nënndërgjegjeshëm. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të dini bazat për atë që duhet dhe nuk duhet të bëni në situata ekstreme si kjo.

Në rast emergjencash apo katastrofash, nuk duhet të flini gjashtë orët e para pas krizës. Ëndrrat luajnë një rol të rëndësishëm në konsolidimin e kujtimeve, kështu që është më mirë të qëndroni zgjuar ose të zënë për të shmangur kujtimin e imazheve tronditëse ose traumatike.

Ndihmoni veten pas një traume

Së pari, për t’u rikthyer në jetë pas një traume, ju rekomandojmë të futeni në një rutinë të përditshme , jo të ndryshoni zakonet brenda natës. Mos ikni nga vende apo njerëz që ju kujtojnë traumën. Në vend të kësaj, bisedoni me një profesionist se si ju shqetësojnë këto gjëra.

Për këtë, hapi i parë është të kuptojmë se nuk mund të kontrollojmë gjithçka që ndodh rreth nesh. Por gjithashtu duhet të përpiqeni  të mos e ekspozoni veten ndaj momenteve apo ngjarjeve më stresuese dhe të përpiqeni të reduktoni ndjenjat e këqija duke marrë pjesë në aktivitete rekreative, duke pushuar dhe duke zgjidhur konfliktet me qetësi.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat