7 strategji për të parandaluar bullizmin

Këshilla mjekësore

7 strategji për të parandaluar bullizmin

Më: 13 tetor 2023 Në ora: 17:15
Foto ilustrim

Bullizmi është një lloj dhune që duhet çrrënjosur nga të gjitha fushat e jetës së të rinjve. Kjo fillon, para së gjithash, duke e penguar atë të shfaqet.

Ka shumë vende që kanë zbatuar strategji për të parandaluar bullizmin. Nuk është për t’u habitur, pasi është një çështje tashmë e dukshme për më shumë se një dekadë dhe që vihet në dukje si një nga shkaqet kryesore të çrregullimeve affective dhe emocionale, përfshirë edhe vetëvrasjen.

Strategjitë për të parandaluar bullizmin

Të promovojë vlerat e respektit, tolerancës dhe paqes

Familja mund të jetë një nga fokuset kryesore të mësimit të sjelljeve të dhunshme, por edhe mjeti më i madh për edukimin e individëve në empati dhe sjellje prosociale. Prandaj, anëtarët e familjes duhet të jenë një burim i etikës dhe një shembull për të ndjekur në qëndrimet pacifiste.

Zhvilloni metodat e komunikimit dhe zgjidhjen e problemeve

Si në shtëpi, ashtu edhe në mjedisin shkollor, të mësosh të komunikosh me efektshmëri është thelbësore. Në shtëpi është një garanci për të zbuluar çdo shenjë ngacmimi. Nga ana e saj, në qendrën arsimore duhet të jetë mjeti kryesor për të zgjidhur konfliktet dhe për të trajnuar të rinjtë në strategji efektive dhe paqësore për zgjidhjen e problemeve.

Edukoni rreth bullizmit

Një tjetër strategji e rëndësishme për të parandaluar bullizmin është të sigurohemi që vetë të rinjtë (dhe familjet e tyre) ta identifikojnë dhe ta raportojnë atë. Është e rëndësishme të vendosen kanale komunikimi rreth bullizmit brenda familjes dhe në mjedisin shkollor, në mënyrë që të gjenerohet një vetëdije kolektive për shenjat dhe sjelljet që hyjnë në këtë klasifikim të dhunës.

Krijoni hapësira të sigurta

Është vendimtare t’i inkurajojmë të rinjtë të marrin pjesë në aktivitetet që gëzojnë dhe të krijojnë grupe të shëndetshme miqsh. Si të rritur, është përgjegjësia jonë të sigurojmë hapësira ku ata mund të zhvillohen dhe të socializohen në mënyrë të sigurt.

Një nga strategjitë më të nevojshme të parandalimit të bullizmit: programet e ndërhyrjes

Mobilizimi i vëzhguesve.

Trajnime dhe takime me prindërit.

Kohëzgjatja e gjatë e programeve të ndërhyrjes.

Metoda disiplinore ose ndëshkuese ndaj ngacmuesit.

Këto programe janë një agjent i ndryshimit të drejtpërdrejtë, si për familjet, ashtu edhe për bashkëjetesën në shkolla. Disa prej tyre përdorin grupe mbështetëse për studentët dhe familjet, me qëllim krijimin e hapësirave të sigurta dhe promovimin e një kulture të prosocialitetit.

Bëni punë socio-prekëse mbi prepotentin

Shpesh harrohet se prepotentët kërkojnë edhe ndërhyrje psikologjike. Këta të rinj shpesh i kanalizojnë problemet e tyre nëpërmjet dhunës dhe dominimit, sidomos kur janë vetë viktima të dhunës.

Journal of Educational Research thekson në një botim nevojën për të punuar në mjedisin socio-prekës të prepotentit. Duke i bërë ata të vetëdijshëm për emocionet e tyre dhe arsyen e sjelljeve të tyre do të jetë motori për të çaktivizuar ciklin e ngacmimeve.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat