Zakone të shëndetshme për nënat me kohë të plotë

Këshilla mjekësore

Zakone të shëndetshme për nënat me kohë të plotë

Më: 30 tetor 2023 Në ora: 08:24
Foto ilustrim

Nënat me kohë të plotë bëjnë një punë të mrekullueshme, por ndonjëherë ato përfundojnë duke harruar veten. Shqetësimet, mungesa e pushimit dhe përqendrimi në disa gjëra në të njëjtën kohë mund të ndikojnë në shëndetin tuaj emocional. Prandaj, sot do të zbulojmë 5 zakone të shëndetshme për nënat me kohë të plotë që do të përpiqen t’i zgjidhin të gjitha këto probleme.

Para se të shikojmë çdo zakon dhe të reflektojmë mbi të, duhet të jemi të vetëdijshëm se ndonjëherë do të jetë e vështirë t’i zbatojmë ato. Mund të ndodhin shumë ngjarje të paparashikuara që bëjnë që ajo që ishte planifikuar paraprakisht të hidhet jashtë detit. Për këtë arsye, duhet të jeni gjithmonë fleksibël. Nëse zakonet e mëposhtme nuk mund të vihen në praktikë ose kërkojnë një përshtatje të veçantë, asgjë nuk ndodh. Bëhet fjalë për t’u kujdesur për veten pak nga pak.

Rezervo kohë për vete

Nënat me kohë të plotë kanë nevojë për kohë për veten e tyre, për t’u kujdesur për veten dhe për t’i kushtuar vëmendje vetes. Problemi është se pjesa më e madhe e kësaj është e zënë. Një opsion i mirë është të ngriheni shumë herët në mëngjes. Në këtë mënyrë, të gjithë do të flenë dhe mund të shijojnë disa minuta me veten e tyre. Ato mund të përfitojnë nga kjo kohë për t’i dhënë vetes ose për të organizuar ditën në axhendën e tyre. Ju gjithashtu mund të ushtroheni, të lexoni një libër , të bëni një banjë relaksuese ose të hani një mëngjes të qetë. E rëndësishme është të kënaqeni duke bërë atë që ju pëlqen dhe kjo është e pamundur në periudha të tjera të ditës.

Jepni kohë cilësore fëmijëve tuaj

Nënat me kohë të plotë kalojnë pjesën më të madhe të kohës me fëmijët e tyre . Por vetëm se jeni me ta fizikisht nuk do të thotë se koha që i kushtoni është cilësore. Çfarë do të thotë kjo? Se nëse nuk ndani lojëra me fëmijët tuaj ose flisni vetëm me ta për t’i qortuar ose për t’u thënë se çfarë të bëjnë, ju nuk po merrni pjesë në zhvillimin e tyre. Të luash me fëmijët, t’i dëgjosh ata, të mos bësh gjëra dhe të ulesh për të folur me ta, të qeshësh dhe të bësh gjëra marrëzi është thelbësore dhe do të përfitojë si nënat ashtu edhe të vegjlit.  Falë kësaj, lidhja e tyre do të forcohet dhe nënat do të mund të lidhen me atë vajzë që kanë qenë dikur. Kaq fëminore, aq e pafajshme dhe për të cilën gjithçka ishte e re.

Kënaqu pa fëmijë!

Fëmijët janë njerëzit më të rëndësishëm për një nënë, por ashtu siç përmendëm rëndësinë e të pasurit kohë për veten e tyre, është gjithashtu e rëndësishme që nënat të jenë në gjendje të kënaqen pa fëmijë . Për shembull, takimi me miqtë ose shkuarja në darkë me partnerin tuaj. Të kesh fëmijë dhe të jesh nënë me kohë të plotë nuk do të thotë të bësh gjithçka me ta. Të menduarit e tillë mund të dëmtojë miqësitë dhe marrëdhëniet me partnerin tuaj. Si të rritur, ne duhet të gjejmë kohë jo vetëm për familjet tona, por edhe për të gjitha marrëdhëniet tona. Kjo është arsyeja pse organizimi është kaq i rëndësishëm. Idealja është të vendosni një ekuilibër.

Nuk duan të bëjnë gjithçka

Nënat me kohë të plotë marrin përgjegjësinë për shumë gjëra. Ato besojnë se duhet të bëjnë gjithçka dhe nuk i lënë hapësirë edhe njerëzve të tjerë që të ndihmojnë. Kanë një ndjenjë të madhe përgjegjësie që e kanë shumë të vështirë t’i shpëtojnë. Një nga arsyet që nënat me kohë të plotë përpiqen të marrin përsipër shumë gjëra, duke shmangur kështu kohën për veten e tyre, është sepse ndihen në  faj. Shoqëria e bën shumë të qartë se si një nënë duhet të jetë dhe të veprojë dhe se presioni është shumë i pranishëm. Megjithatë, nuk ka nënë perfekte dhe të mendosh për veten për të shijuar kohën pa fëmijë ose për t’u kujdesur për veten nuk është të jesh egoist. Të qenit të vetëdijshëm për këtë do t’i lejojë të gjitha këto nëna të ndihen shumë më mirë dhe të gëzojnë një mirëqenie më të madhe emocionale.

Vazhdoni të mësoni

Nënat me kohë të plotë konsiderojnë se nuk kanë kohë për asgjë. Në fakt, ato i përkushtohen ekskluzivisht fëmijëve të tyre, duke lënë mënjanë aspiratat dhe synimet e tyre personale. Megjithatë, në këtë rast ata mund të arrijnë edhe një ekuilibër. Falë mundësive të shumta që ofron interneti, është e mundur të vazhdohet të mësohet, për shembull përmes kurseve online apo edhe të punës nga shtëpia.  Nënat me kohë të plotë duhet të kenë objektiva dhe synime përtej sferës familjare. Në këtë mënyrë ato do të ndihen më të motivuara, të lumtura dhe të përmbushura.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat