Çfarë është kujtesa e muskujve dhe si ta stërvitni atë?

Këshilla mjekësore

Çfarë është kujtesa e muskujve dhe si ta stërvitni atë?

Më: 21 nëntor 2023 Në ora: 13:25
Foto ilustrim

Nëse keni një minimum përvojë në fushën e stërvitjes sportive, me siguri e keni dëgjuar termin kujtesë muskulore. Pavarësisht përdorimit të gjerë të tij, përkufizimi i asaj që saktësisht është ajo ndryshon shumë nga ajo që kuptohet në kontekste joformale. Për të sqaruar situatën, trajtojmë konceptin dhe mënyrën e trajnimit të saj.

Shumë shpesh, kjo përdoret si sinonim për kujtesën motorike. I njohur gjithashtu si mësimi motorik, ky i fundit është një hap paraprak për të parën. Qëllimi ynë në rreshtat e mëposhtëm është të thjeshtojmë çështjet në mënyrë që të kuptoni dallimet, duke mësuar se si t’i përmirësoni të dyja me aktivitete të thjeshta.

Çfarë është kujtesa e muskujve?

Për të specifikuar kufijtë, fillimisht duhet të kuptojmë se nga çfarë përbëhet memoria motorike. Siç tregohet nga Fjalori i Shoqatës Amerikane të Psikologjisë, kjo kujtesë është procesi i përvetësimit dhe përsosjes së aftësive motorike përmes veprimeve ose sekuencave të lëvizjeve.

Mësimi motorik, siç quhet edhe ai, krijon kujtesën e muskujve me kalimin e kohës. Në kontekste joformale, kjo kuptohet si aftësi motorike të fituara të kryera pa përpjekje të vetëdijshme. Sidoqoftë, në fiziologji ka një nuancë shumë të ndryshme.

Kur një shkencëtar flet për kujtesën e muskujve, ai i referohet fenomenit përmes të cilit muskujt që janë stërvitur më parë fitojnë forcë dhe vëllim pas një periudhe mospërdorimi.  Procesi është shumë më i shpejtë se në ata muskuj që nuk kanë kaluar një periudhë të mëparshme stërvitore.

Pavarësisht kësaj, dhe në mënyrë popullore, kujtesa e muskujve kuptohet si një përmirësim i aftësive motorike përmes përsëritjes. Kjo është, konsolidimi i të mësuarit në mënyrë që ai të ekzekutohet me pak ose aspak përpjekje.  Një shembull i kësaj është ngasja e një biçiklete, drejtimi i një automjeti, shtypja në tastierë dhe luajtja e instrumenteve muzikore.

Në këtë kuptim, një studim i publikuar në revistën elektronike të muzikës në edukim tregon se kjo memorie është një nga më të rëndësishmet gjatë procesit të të mësuarit kur luani një instrument. Ai i lejon muzikantët të funksionojnë në mënyrë më efikase, pasi lëvizjet e automatizuara nuk kërkojnë përpunim të vetëdijshëm dhe, për rrjedhojë, nuk konsumojnë burime mendore.

Si mund të stërvitni kujtesën e muskujve?

Ne kemi përcaktuar tashmë se çfarë janë kujtimet muskulore dhe motorike, si në kontekste joformale ashtu edhe në kontekste shkencore. Për seksionet e mëposhtme, ne përdorim përkufizimin e kujtesës së muskujve që gjendet në kulturën popullore.  Domethënë, përmirësimi i aftësive muskulare dhe motorike falë përsëritjes.

1.Praktika dhe këmbëngulja janë aleatët tuaj më të mirë

Në të njëjtën mënyrë që kujtesa njohëse duhet të aktivizohet në mënyrë të përsëritur për të marrë potencialin maksimal, në rastin e njësive motorike (bashkimi i një neuroni me fibrat muskulore) ndodh e njëjta gjë. Stimulimi dhe praktika janë dy shtyllat e mëdha që e zhvillojnë atë.

Me fjalë të tjera, që trupi të mbajë mend lëvizjet, alternativa më e mirë është të praktikoni dhe të mos jeni të padurueshëm. Rezultatet e mira vijnë kur procesi është i ngadaltë, por i sigurt. Trupi ka nevojë për kohën e tij për të asimiluar ndryshimet dhe që ato të mbeten si në një afat të shkurtër ashtu edhe në një të ardhme më të largët. Vetëm në këtë mënyrë progresi i arritur do të jetë i qëndrueshëm.

2.Programoni stërvitjet tuaja duke pasur parasysh specifikat

Një gabim shumë i zakonshëm në mesin e sportistëve në palestër është dëshira për të mbuluar të gjitha ushtrimet. Ata zakonisht stërviten në një mënyrë të përgjithshme, duke bërë gjithmonë të njëjtat rutina. Megjithatë, kjo strategji nuk është më e përshtatshme. Nëse ajo që duam është që gjurmët në tru të jenë më të forta, do të duhet të përpiqemi të përsërisim në palestër gjestet që bëhen në sport.

Kjo është ajo që njihet si përgatitje fizike speciale (PFE) dhe, sipas një artikulli nga Universiteti Qendror i Ekuadorit, ky lloj trajnimi rrit sistemet e energjisë dhe rrit kujtesën e muskujve.

Mendoni se çfarë bëni zakonisht në disiplinën tuaj specifike, cilat sekuenca motorike përsëritni më shumë. Pasi t’i identifikoni, çojini në palestër dhe përfitoni nga pajisjet për të bërë të njëjtën sekuencë. Këtu nuk ka pengesa, rregullon kreativiteti.

3.Respektoni kohën e pushimit

Ne folëm për rëndësinë e të qenit këmbëngulës kur praktikoni një aftësi. Por duhet të përmendim vlerën e pushimit dhe si ndikon ai në të mësuarit motorik. Në këtë rast, nuk i referohemi gjumit, por marrjes së periudhave të vogla të pushimit në seanca.

Pushimi është i detyrueshëm jo vetëm për të rikuperuar fizikisht, por sepse stimulon aftësitë njohëse. Kjo ndihmon që ajo që është testuar të ngjitet më shpejt në tru dhe të zgjasë më gjatë. Sa më sipër bëhet edhe më e rëndësishme në rastin e të rinjve, të cilët kanë nevojë për më shumë kohë pushimi sesa të rriturit.

Përmirësoni teknikën tuaj falë kujtesës së muskujve

Të mësuarit është një koncept shumëdimensional. Shkolla priret të favorizojë ato aftësi që kanë të bëjnë më shumë me intelektin dhe arsyetimin, por ato janë larg nga të vetmet që mund të aftësohen. Po t’i shikojmë vetëm këto, na mbetet një vizion i paplotë; Përveç kësaj do të ketë një zonë të trupit tonë që ne nuk do të jemi në gjendje ta përmirësojmë.

Mënjanë intelektuale, edhe aftësitë fizike kanë shumë vend për përmirësim. Muskujt, si truri, sa më shumë të stimulohen, aq më shumë rezultate pozitive gjenerojnë, megjithëse tashmë e dini se duhet të lini hapësirë për pushim. Nëse stërvitni kujtesën e muskujve me këto këshilla, do të zbuloni një aftësi të mahnitshme.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat