Antipsikotikët mund të lehtësojnë episodet psikotike nga mbipërdorimi i marihuanës

Këshilla mjekësore

Antipsikotikët mund të lehtësojnë episodet psikotike nga mbipërdorimi i marihuanës

Më: 5 prill 2024 Në ora: 20:24
Foto ilustrim

Përdorimi i tepruar i marihuanës po lidhet gjithnjë e më shumë me periudhat e rrezikshme të psikozës dhe një studim i ri zbulon se mund të nevojiten antipsikotikë për t’i mbajtur këta pacientë jashtë spitalit.

Episodet psikotike përfshijnë një gjendje të rrezikshme psikiatrike në të cilën njerëzit humbasin lidhjen e tyre me realitetin. Këto episode mund të dalin aq jashtë kontrollit saqë njerëzit mund të kenë nevojë për shtrimin në spital.

Megjithatë, hulumtimi i ri zbulon se njerëzit që e teprojnë me marihuanë dhe më pas përjetojnë episodin e tyre të parë psikotik, mund të ndihmohen nga përdorimi i shpejtë i antipsikotikëve të injektuar.

“Këto gjetje inkurajojnë përdorimin e hershëm të injeksioneve të gjeneratës së dytë me veprim të gjatë si një strategji e rëndësishme parandaluese dytësore për të reduktuar shkallët e shtrimit në spital” në pacientë të tillë, raporton një ekip i udhëhequr nga Dr. Alexander Denissoff, i Universitetit të Turkut në Finlandë.

Ekipi i tij gjurmoi rezultatet për 1,820 njerëz që patën një episod të parë psikotik dhe gjithashtu kishin çrregullim të përdorimit të kanabisit midis viteve 2006 dhe 2021.

Pak më shumë se 1,100 nga këta pacientë përfunduan të shtruar në spital për shkak të “rikthimit psikotik”, sipas njoftimit të lajmeve të Shoqatës Amerikane të Psikiatrisë. Megjithatë, njerëzit që kishin marrë ndonjë ilaç antipsikotik kishin një të tretën më pak të ngjarë të kërkonin shtrimin në spital për shkak të rikthimit, krahasuar me ata që nuk i kishin marrë këto barna.

Duke krahasuar efektivitetin e antipsikotikëve të ndryshëm, risperidoni doli në krye, duke ulur shanset për shtrimin në spital të lidhur me rikthimin me 60%, zbuluan studiuesit, i ndjekur nga aripiprazoli (58% ulje), clozapina orale (57%) dhe paliperidoni (54%).

Ekipi i Denissoff theksoi se gjasat që një person me çrregullim të përdorimit të kanabisit të përjetojë episode të shumta psikotike rriten nëse ai përdor marihuanë pas përjetimit të një episodi të parë dhe/ose nuk merr ilaçe antipsikotike siç përshkruhet.

Për ata që ishin shtruar në spital për shkak të ndonjë çrregullimi të përdorimit të substancave, clozapina dukej se funksiononte më mirë, me një rrezik 86% më të ulët të ri-hospitalizimit për shkak të përdorimit të ndonjë substance, e ndjekur nga risperidoni (67%) dhe paliperidoni (63%), theksuan studiuesit.

Gjetjet u botuan së fundmi në revistën Schizophrenia Bulletin.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat