Sindroma e ezaurimit tek mësuesit, çfarë është ajo?

Këshilla mjekësore

Sindroma e ezaurimit tek mësuesit, çfarë është ajo?

Më: 20 maj 2024 Në ora: 08:02
Foto ilustrim

Ata që vuajnë nga sindroma ‘burn out’ paraqesin nivele të larta stresi të vazhdueshëm dhe gradualisht akumulojnë lodhje mendore, emocionale dhe fizike.

Stresi është një nga problemet më serioze në shoqërinë e sotme. Pothuajse të gjithë ndihemi të stresuar pak a shumë në mënyrë zakonore dhe, megjithëse e kemi pranuar si një gjendje normale, në planin afatgjatë shkakton shumë probleme. Një nga më të shpeshtat në ditët e sotme është sindroma e tezaurimit tek mësuesit apo “mësuesit burn out”.

Kjo është një çështje veçanërisht serioze, duke pasur parasysh incidencën e lartë në botën e mësimdhënies dhe pasojat në edukimin e fëmijëve tanë. Në këtë artikull ne ju japim më shumë informacion mbi sindromën burn out, karakteristikat, shkaqet dhe si ta parandaloni atë, pavarësisht nëse jeni mësues apo prind i një fëmije apo adoleshenti të moshës shkollore.

Çfarë është sindroma e tezaurimit tek mësuesit?

Sindroma burn our lind pas konsumimit në vendin e punës. Ata që vuajnë prej tij kanë nivele të larta të stresit të vazhdueshëm dhe gradualisht akumulojnë lodhje mendore, emocionale dhe fizike. Pasojat janë një mosinteresim në rritje për punën dhe vuajtje intensive.

Sindroma e mësuesit të konsumuar është një variant i ezaurimit. Sfidat dhe vështirësitë e reja në fushën e arsimit, së bashku me humbjen e autoritetit të mësuesve dhe shqetësimin e nxënësve, ndonjëherë shkaktojnë pakënaqësi te edukatori i cili përjeton simptoma të ndryshme që lidhen me stresin. Në shumicën e rasteve, pakënaqësia lind nga ndryshimi midis pritshmërive, idesë që dikush ka për mësimdhënien dhe përplasjes me realitetin. Kjo mospërputhje mund të marrë formën e disonancës njohëse dhe të hapë derën e sindromës burn out tek mësuesit.

Si ta njohim atë?

Simptomat më të zakonshme të sindromës së djegies

1.Lodhje emocionale – Një nga treguesit kryesorë të problemit është ndjenja e fortë dhe e zgjatur e “nuk mund ta bëj më”. Ashtu siç ndodh në sindromat e tjera të stresit, edhe në këtë rast emocionet janë jashtë kontrollit dhe njeriu ndihet i trishtuar, i lodhur, i dëshpëruar. Kjo gjendje mund të çojë në zhvillimin e problemeve fizike, si pagjumësia, migrena ose çrregullime të zorrëve. Zgjidhja, megjithatë, nuk gjendet në trup, por në një gjendje emocionale të ndryshuar.

2.Përmbushje e ulët personale – Nëse një nga shkaqet kryesore të sindromës së djegies tek mësuesit është paaftësia për të punuar siç do të donte, efekti më i dukshëm është një pakënaqësi e fortë me punën e dikujt. Kjo gjendje përkthehet në një ndjenjë disfate, dështimi , pafuqie dhe paaftësie për të menaxhuar klasën. Ndjenja e dështimit mund të përhapet si zjarri në fusha të tjera të jetës , duke ndikuar në marrëdhëniet personale dhe jetën e përditshme të mësuesit.

3.Personalizimi – Meqenëse një nga efektet e djegies është të ndjeheni të pafuqishëm dhe të padobishëm, ata që vuajnë prej tij priren të tërhiqen në vetvete dhe të humbasin interesin për punën. Pasioni zhduket për t’u lënë vend gjesteve mekanike, në një rreth vicioz që të çon drejt ndjenjës gjithnjë e më keq.

Si të merreni me problemin?

Sindroma e mësuesit të konsumuar është një problem serioz që përkeqëson cilësinë e mësimdhënies dhe jetën personale të mësuesit. Si të ndërhyhet?

Nëse jeni mësues dhe përjetoni një ose më shumë simptoma, një strategji e dobishme është të përshtatni  një teknikë të mirë të menaxhimit të stresit. Ndër më efektivet gjejmë vëmendjen ose relaksimin progresiv të muskujve. Nëse problemi është jashtë kontrollit dhe ju ndiheni të mbingarkuar, mbështetja e një psikologu është një ndihmë e madhe.

Edhe një prind mund të japë një kontribut të vogël, duke u përpjekur të lehtësojë detyrën edukative të stafit pedagogjik. Edukimi i fëmijëve në fund të fundit është përgjegjësi e të gjithëve.

Nuk është e rëndësishme vetëm puna që duhet bërë për mësuesit që kanë hyrë në këtë rreth vicioz stresi, por edhe parandalimi. Në këtë kuptim jemi të gjithë të përfshirë si shoqëri, mësues profesionistë apo jo.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat