Ndershmëria në fëmijëri dhe inteligjenca emocionale

Life style

Ndershmëria në fëmijëri dhe inteligjenca emocionale

Më: 22 janar 2021 Në ora: 19:55
Foto ilustrim

Ndershmëria në fëmijëri është e rëndësishme për zhvillimin e inteligjencës emocionale. Për shembull, kur një fëmijë thyen një pjatë, prindërit menjëherë i qortojnë. Si pasojë, fëmija vendos të gënjejë në të ardhmen për të shmangur qortimin. Klima që ky prind sapo krijoi është negative sepse fëmija i tyre sapo mësoi se sinqeriteti çon në dhimbje. Fëmijët nuk kanë qejf të qortohen dhe të ndëshkohen.

Çfarë mund të bëjnë prindërit? Së pari duhet të dini se promovimi i vlerave, siç është sinqeriteti gjatë fëmijërisë, është mjaft pasurues për fëmijët, aq sa rrit inteligjencën e tyre emocionale. Pra, duhet të krijoni një mjedis pozitiv në mënyrë që të jepni mësimin e duhur kur një fëmijë ka bërë një gabim, ose nuk dëshiron të bëjë diçka. Një mjedis në të cilin të dy mund të flisni dhe negocioni për problemet dhe të shmangni çdo situatë të padëshiruar nga shndërrimi në një dramë të madhe.

“Përdoreni dhimbjen si një gur themeli, jo një fushë kampi” – Alan Cohen

Si ndershmëria në fëmijëri ndihmon në përforcimin e inteligjencës emocionale

Një fëmijë rrit vetëvlerësimin e tij përmes ndershmërisë dhe kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që prindërit, të rriturit ose kujdestarët të shmangin përdorimin e gënjeshtrave për të ridrejtuar sjelljen. Ndërsa fëmijët rriten, ata mësojnë ndryshimin midis një gënjeshtre dhe së vërtetës. Ata mund të dallojnë se shumë nga mësimet që morën nga prindërit e tyre nuk ishin të sinqerta. Kështu, ata kuptojnë se mund të gënjejnë për të arritur qëllimet e tyre.

Për më tepër, një fëmijë është i aftë të jetë skeptik në lidhje me deklaratat që të rriturit bëjnë, kur ata janë pesë vjeç. Siç mund ta shihni, ky është momenti kritik në të cilin ata do të modelojnë veten përreth jush. Kjo bëhet edhe më e rëndësishme rreth moshës tetë vjeç, sepse ata fillojnë të ndajnë gënjeshtrat e paqëllimta nga mashtrimi.

Është e vështirë të kthehesh mbrapa sapo ata të fillojnë të dallojnë mundësitë e gënjeshtrës pa kuptuar dëmin që mund të shkaktojnë. Qeniet njerëzore janë të shkëlqyera për të mos parë atë që nuk duan të shohin. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të njihni elemente të caktuara për të ndihmuar fëmijët të ndjekin rrugën e sinqeritetit. Ju duhet ta bëni këtë duke pranuar gabimet e tyre dhe duke kuptuar kufizimet e tyre.

Çelësat për mësimin e vlerës së ndershmërisë gjatë fëmijërisë dhe zhvillimin e inteligjencës emocionale

Përfshirja e vendosmërisë në arsimimin e fëmijëve është një nga metodat më të mira që ata të mësojnë vlerën e ndershmërisë. Ju mund t’u mësoni atyre se njerëzit kanë të drejtë të pretendojnë të vërtetën, se askush nuk duhet të lejojë askënd t’i manipulojë ata dhe të ikë nga gënjeshtarët. Për më tepër, në evolucionin e tyre natyror, fëmijët mësojnë të bëjnë dallimin midis të mirës dhe të keqes, marrin përgjegjësi për gabimet e tyre, gjejnë alternativa për të kapërcyer pengesat dhe për të arritur qëllimet e tyre. Mbi të gjitha, ata mësojnë nga dashuria dhe mirëkuptimi i arsyeshëm.

Mos gjykoni

Fëmijët, veçanërisht të vegjlit, nuk bëjnë asgjë me qëllime të këqija. Kështu, gjykimi i vazhdueshëm i tyre bllokon mundësinë e arsyetimit, reflektimit dhe analizimit të ndonjë motivi të fshehur që mbase ju shpëton. Çfarë qëndron pas gënjeshtrës së tyre? Studioni situatën dhe bisedoni me të voglin pa e gjykuar.

Praktikoni dëgjimin aktiv

Dëgjojini fëmijët tuaj me vëmendje. Kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për t’i kuptuar ata më mirë. Nëse e bëni këtë, do të jeni në gjendje të dalloni nëse ata janë duke gënjyer, duke imagjinuar histori ose po përpiqen të dështojnë.

Korrigjimet pohuese

Ju do të duhet të qortoni fëmijët tuaj në shumë raste. Kjo është normale dhe duhet të jetë pjesë e edukimit të tyre. Megjithatë, duhet ta bësh këtë me vendosmëri. Kjo është një strategji më e mirë sepse fëmija do ta brendësojë atë më mirë dhe do të mendojë para se të veprojë në të ardhmen.

Përforcimi pozitiv

Është shumë e rëndësishme ta bëni kur fëmija sillet mirë dhe i shpërbleni dhe u tregoni sa ju pëlqen kur veprojnë në këtë mënyrë. Kjo është një mënyrë për të rritur shanset që ata do të përsërisin këtë sjellje ose të tjera si ajo ndërsa zvogëlojnë ato negative.

Fëmijëria dhe inteligjenca emocionale, ju jeni modeli i fëmijës suaj

Të rriturit, prindërit dhe kujdestarët janë një shembull që fëmijët duhet të ndjekin. Kështu, nuk është e dobishme t’u mësosh atyre një gjë kur bëni të kundërtën. Prandaj, jini shembulli i sinqeritetit që po përpiqeni të futni tek një fëmijë. Mbani mend që fëmijët kanë tendencë të imitojnë figura autoriteti si prindërit e tyre, mësuesit dhe vëllezërit e motrat më të mëdha, mbi të gjitha. Gjithmonë mbajeni këtë në mendje dhe veproni me përgjegjësi kur jeni përpara fëmijës tuaj. Si përfundim, ndershmëria në fëmijëri rrit inteligjencën emocionale. Kështu, ju duhet ta lini fëmijën tuaj të jetë në kontakt me emocionet e tij dhe ta njohë veten mirë nëse doni që ata të jenë të vetë-mjaftueshëm, të përgjegjshëm dhe të sigurt.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat