Si ta menaxhoni një fëmijë kokëfortë

Life style

Si ta menaxhoni një fëmijë kokëfortë

Më: 1 mars 2021 Në ora: 16:21
Foto ilustrim

Fëmija kokëfortë ndonjëherë mund të jetë një sfidë e vërtetë për prindërit, pasi bindja e tij për të bërë edhe gjërat e përditshme, si larja dhe pastrimi i dhëmbëve, mund të kthehen në një betejë. 

Shpesh, prindërit padashur e inkurajojnë sjelljen e fëmijës, duke iu nënshtruar presionit të tij.  Mënyra më e mirë për të menaxhuar një fëmijë kokëfortë është t'i tregoni atij se sjellja e tij nuk funksionon.

Cilat janë karakteristikat e një fëmije kokëfortë?

Jo çdo fëmijë është kokëfortë, sepse ai e di se çfarë dëshiron dhe çfarë nuk dëshiron. Eshtë e rëndësishme të kuptoni nëse fëmija juaj është kokëfortë apo i vendosur, para se të ndërmarrë ndonjë veprim.

Këtu janë disa karakteristika që një fëmijë kokëfortë mund të ketë:

Ai këmbëngul në këndvështrimin e tij dhe nuk dëshiron të dëgjojë asgjë ndryshe.

Ai ka një nevojë të madhe për t'u dëgjuar dhe shpesh mund të kërkojë vëmendje.

Mund të jetë shumë i pavarur.

Ai përpiqet të bëjë atë që i pëlqen

Të gjithë fëmijët kanë shpërthime, por fëmija kokëfortë mund të ketë më shpesh

Ai ka aftësi drejtuese - ndonjëherë mund të jetë edhe "autoritar".

Atij i pëlqen t'i bëjë gjërat me ritmin e tij.

Si ta menaxhoni një fëmijë kokëfortë

Menaxhimi i një fëmije kokëfortë mund të jetë i vështirë, por nuk është i pamundur.

* Mundohuni ta dëgjoni atë

Komunikimi është i dyanshëm. Nëse dëshironi që fëmija juaj t'ju dëgjojë, duhet të mësoni t'i dëgjoni edhe ata. Duke marrë kohë për të kuptuar se si mendon i vogli juaj, ju mund të kuptoni se nuk funksionon në të gjitha rastet me kokëfortësi, por që disa gjëra e shqetësojnë atë.

* Lidhu me të

Kur e shtyni një fëmijë të bëjë diçka, ka shumë të ngjarë të rebelohet kundër tij. Pra, nëse fëmija juaj refuzon të shkojë në shtrat sepse ai apo ajo është duke parë TV, afrohuni pranë tij, rrini me të për një kohë, duke treguar interes për atë që po shikon dhe pas një kohe - me qetësi - shpjegojini atij apo asaj që duhet të shtrihet tani. Hapi i parë për tu lidhur me fëmijën tuaj është një përqafim i ngrohtë.

* Jepini mundësi

Fëmija kokëfortë nuk dëshiron t’i thuhet se çfarë të bëjë. Ajo që ju si prindër mund të provoni është t'i jepni disa mundësi. Për shembull, nëse është koha për të shkuar në shtrat , pyesni se cilën nga dy përrallat do të donit t’i lexonit. Nëse ai ende refuzon të shkojë në shtrat, shpjegojeni sa herë që është e nevojshme dhe gjithmonë me një ton të qetë dhe të ashpër se kjo nuk është zgjedhja e tij.

* Zgjidhni vendimet tuaja

Fëmijët duhet të mendojnë se pikëpamja e tyre ka rëndësi dhe se ju i respektoni preferencat e tyre. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për fëmijën kokëfortë. Pra, në vend që të përpiqeni të përcillni mendimet tuaja për gjithçka, lëreni të bëjë atë që dëshiron të bëjë  për ato që nuk kanë rëndësi. Për shembull, nëse ai dëshiron të veshë rroba që nuk përshtaten së bashku, lere t'i veshë ato! Në vend të kësaj, përqendrohuni pastaj për t'i shpjeguar se disa rregulla të tjera janë të panegociueshme, të tilla si larja e duarve sapo hyn në shtëpi.

* Rri i qete

Të humbni durimin dhe të filloni t'i bërtisni fëmijës tuaj kokëfortë është receta e artë për të luftuar. Mos harroni se ju jeni të rriturit e çështjes, kështu që duhet të qëndroni të qetë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat