Zakone të njerëzve të pakënaqur dhe ide për të ndryshuar

Life style

Zakone të njerëzve të pakënaqur dhe ide për të ndryshuar

Më: 5 mars 2021 Në ora: 13:00
Ilustrim

“Unë jam i vendosur të jem i gëzuar dhe i lumtur në çfarëdo situate që mund ta gjej veten time. Sepse kam mësuar se pjesa më e madhe e mjerimit tonë ose  pakënaqësisë nuk përcaktohet nga rrethanat tona, por nga disponimi ynë.”

– Martha Uashington

Lumturia është diçka që ne të gjithë përpiqemi ta arrijmë. Si qenie njerëzore mund të pranojmë faktin se jeta është e shkurtër dhe pakënaqësia e bën jetën tonë të vështirë. Zakonet tona kanë një ndikim të madh në cilësinë e jetës që jetojmë; në mënyrë specifike, këto zakone ndikojnë drejtpërdrejtë në lumturinë tonë ose mungesën e saj. Për të bërë një dallim të qartë, ekziston një dallim i fortë midis depresionit klinik dhe pakënaqësisë kronike. Depresioni është një çekuilibër kimik në tru, ndërsa pakënaqësia është një prirje që shpesh përfitohet nëpërmjet mënyrës se si zgjedhim të jetojmë jetën tonë. Ngjashëm me depresionin, megjithatë, pakënaqësia mund të diagnostikohet dhe trajtohet.

Ju sjellim 11 zakone që bëjnë njerëzit e pakënaqur dhe ide për të ndryshuar:

Ankesa pa fund

Njerëzit e lumtur dhe të suksesshëm nuk ankohen shumë. Nga ana tjetër, duket se ankuesit  gjithmonë kanë diçka negative për të thënë! Në fund: të gjithë kemi rrethana të ndryshme që na janë dhënë në këtë jetë, por këto rrethana janë tonat – të drejta apo të padrejta, të kërkuara ose të padëshiruara. Në vend të kësaj, kërkoni zgjidhje për problemet në vend që të ankoheni, gjë që nuk çon askund.

Vetkritika

Mënyra se si  flasim me veten formon vetë-imazhin tonë, për të mirë apo më keq. Vetëvlerësimi është një komponent thelbësor për lumturinë tonë dhe ndjenja e mirë për veten. Është një e drejtë që ne të gjithë kemi.  Më tej, respekto dallimet e natyrshme të të tjerëve dhe njohin të drejtën e tyre për të jetuar në lumturi dhe pa kritika të panevojshme.

Jetoje çdo çast dhe veprim

Ne jetojmë në një shoqëri materialiste, ku  vazhdimisht bombardohemi me reklama mbi oferta për blerje makinash, shtëpi, e kredit kartela.  Të gjitha  premtojnë  një ekzistencë më të lehtë, më të përmbushur. Mos e besoni për një sekondë. Derisa blerja e një produkti të ri mund të sigurojë një nxitje të nevojshme emocionale, ajo përseri mund të mos zgjasë.  A keni dëgjuar ndonjëherë termin “pendimi i blerësit”? Ekziston për një arsye. Në vend të kësaj, kërkoni diçka për të bërë kjo nuk përfshin blerje medoemos, por ushtrime, lexim,  shëtitje në natyrë … etj,  çdo gjë sjell kënaqësi pa borxhe.

Varësitë

Shumica e gjërave janë të mira në moderim – ushqim, pije ose dy, argëtim .Për fat të keq, shumë njerëz të mirë e kanë arritur fundin e tyre përmes zakoneve të varësisë, sidomos nëpërmjet varësisë nga alkooli dhe droga.

Pendoheni vazhdimisht

Pendimi nuk është vetëm i padobishëm, mund të jetë jashtëzakonisht i dëmshëm. Hulumtimet vazhdojnë të tregojnë se mendimet e përsëritura, negative për vendimet e marra në të kaluarën shpesh janë një shenjë paralajmëruese ndaj stresit kronik dhe depresionit.

Brengosje për të ardhmen

Ne vetëm kemi shumë fjalë në atë që e mban të ardhmen tonë. Ajo që ne mund të bëjmë është të jetojmë në të tashmen, duke ushtruar plotësisht aftësitë dhe talentet tona të dhëna nga Perëndia, duke na mundësuar dhe fuqizuar që të jetojmë një jetë më të lumtur. Ka përsëri atë frazë: të jetosh në të tashmen. Përballoni vështirësitë kur ata lindin dhe i lini të shkojnë. Gëzoni gjërat e bukura të jetës dhe përjetoni ato plotësisht … Jini të pranishëm në të tashmën.

Frika mbi të panjohurat

Po, frika mund të jetë një mundësi për pakënaqësi. Për ta kuptuar plotësisht këtë, duhet përsëri të ktheheni dhe të jetoni në të tashmën. Thjesht, mos lejoni t’ju mposhtë frika mbi të panjohurat.Frika është një proces negativ i mendimit që shpesh është në pilotin  i jetës sonë.Mos harroni: ne nuk jemi mendimet tona negative. Ne nuk jemi frikë, shqetësim, ankth, apo ndonjë proces tjetër mendimi negativ.

Trego pasionin tënd

Është relativisht e lehtë dhe për t’u kapur në rutinën e jetës: duke punuar, duke ngrënë, duke fjetur, ndoshta edhe një ose dy ditë duke bërë diçka argëtuese ose relaksuese. Por këtu është thelbi kryesor: duke mos drejtuar talentet dhe pasionet tona drejt një qëllimi pozitiv dhe të prekshëm, ne potencialisht hedhim poshtë diçka të të marrim hapin e parë.

Thashethemet

Asgjë nuk çon pakënaqësi dhe pasiguri më shumë sesa biseda negative për dikë tjetër. Në fund të fundit, pse një person i lumtur dhe i sigurt do të angazhohej në diçka që nuk ka dobi?

Armiqësia

Ngjashëm me emocionet e tjera negative, armiqësia është një peshë e panevojshme në shpinë tonë. Ne të gjithë jemi dëshmitarë të sjelljeve negative të njerëzve të tjerë dhe mund të zemërohemi si rezultat i kësaj, por mbani mend: kjo nuk ka të bëjë me sjelljen e tyre injorante; është për lumturinë tuaj. Ose fal, harro, ose injoro … dhe vazhdoni me jetën tuaj.

Zgjidhja e problemeve

Kur përjetojmë pakënaqësi dhe pakënaqësi, reagimi ynë i parë është pothuajse tërësisht emocional. Me fjalë të tjera, i hedhim gjërat plotësisht jashtë përpjesëtimit. Në fund të fundit, ne ende kemi atë trung – epiqendra e emocioneve negative. Në vend të kësaj, thjeshtë bëni një hap prapa, shikoni problemin objektivisht,me emocion minimal dhe përqendrohuni në një zgjidhje! 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat