Meditimi joformal përmirëson jetën tuaj. Ja se si ta praktikoni…

Life style

Meditimi joformal përmirëson jetën tuaj. Ja se si ta praktikoni…

Më: 7 prill 2021 Në ora: 10:58
Foto ilustrim

Meditimi joformal ju lejon të praktikoni meditim kudo dhe në çdo kohë të ditës. Kjo sepse, ndryshe nga meditimi zyrtar, nuk ju duhet një hapësirë ose një kohë e veçantë apo edhe një rutinë e strukturuar, për ta bërë atë. Për më tepër, nuk kërkon shumë kohë.

Ju mund ta kryeni këtë praktikë në çdo kohë dhe kudo. Ju nuk keni pse të ndërprisni aktivitetet tuaja të përditshme dhe nuk keni pse të keni ndonjë aftësi të veçantë për ta bërë atë. Ajo që është veçanërisht e mirë për këtë është që ju do të ndiheni më të qetë. Përveç kësaj, do të mpreh përqendrimin dhe vetëdijen tuaj.

“Mos bano në të kaluarën, mos ëndërro për të ardhmen, përqendroje mendjen në momentin e tanishëm.” -Buda –

Meditimi joformal përmbush të njëjtin qëllim si meditimi zyrtar. Me fjalë të tjera, kjo të mëson të jetosh plotësisht në të tashmen. Në këtë mënyrë, ju lidheni më autentikisht me veten dhe momentin aktual. Për më tepër, kjo ju ndalon të mbingarkoni emocionalisht veten dhe të stresoheni.

Fillojeni çdo ditë me meditim joformal

Zgjimi është një nga momentet më të rëndësishme të ditës tuaj. Truri juaj është më i freskët dhe më i vëmendshëm. Është gjithashtu i pushuar mirë. Si pasojë, kjo është një kohë ideale për të praktikuar një meditim joformal. Filloni të merrni frymë thellë pesë herë sapo të zgjoheni. Nëse është e mundur, përqendrohuni në mënyrën se si merrni frymë dhe nxirrni ajrin nga mushkëritë tuaja. Pastaj, ngrihuni ngadalë, duke i kushtuar vëmendje çdo lëvizjeje që bëni. Përqendrohuni në rrugën në të cilën ngriheni në këmbë. Një tjetër kohë e mirë për meditim joformal është kur jeni në banjë. Përqendrohuni në të gjitha ndjesitë që ndjeni kur laheni. Si rrëshqet uji mbi trupin tuaj dhe si reagon lëkura juaj ndaj tij. Bëni të njëjtën gjë kur lani dhëmbët.

Ndërgjegjësimi kur hani

Ju ndoshta jeni mësuar të përqendroheni në një mori gjërash kur hani. Ju mund të shikoni TV, të bisedoni me ata që ju rrethojnë ose thjesht të humbni veten në mendimet dhe shqetësimet tuaja. Në rastin ideal, duhet të ushqeheni dhe përtypeni ngadalë. Jo vetëm që do ta vlerësoni më shumë ushqimin tuaj por do të ndihmojë edhe tretjen tuaj. Për më tepër, është një mënyrë më shumë për të përfshirë meditimin joformal në rutinën tuaj ditore.

Praktikoni meditim joformal

Kjo është një teknikë joformale që është veçanërisht e përshtatshme për kohë të vështira. Ndoshta kur jeni në ankth, zemërim ose ndiheni nën presion për një arsye ose një tjetër. Është një praktikë e shpejtë që do t’ju ndihmojë të rigjeni ekuilibrin tuaj. Ekziston një rregull themelor. Nuk duhet të zgjasë më shumë se një minutë. Thjesht duhet të zhvendoseni në një vend ku mund të jeni vetëm, të paktën kur filloni ta praktikoni. Vendosni këmbët në tokë, uluni, relaksoni krahët dhe mbyllni sytë. Pastaj, merr frymë. Tregoni kujdes për frymëmarrjen tuaj për një minutë.

Është normale që mendimet t’ju tërheqin vëmendjen, veçanërisht kur jeni i ri në meditim. Edhe pse është vetëm një minutë, mendja juaj do të përpiqet të endet. Kjo është vetëm mënyra se si është mendja. Sapo të mbarojë minuta, rinisni aktivitetet tuaja. Ju do të zbuloni se, nëse praktikoni gjithnjë e më shpesh meditim të shprehur, do t’ju duhet më pak kohë për të ribalancuar veten.

Momente për meditim joformal

Meditimi joformal është një teknikë ideale për ato momente të ditës të quajtura “koha e vdekur”. Me fjalë të tjera, sa herë që nuk jeni duke kryer ndonjë aktivitet që kërkon nivele të larta përqendrimi. Ka shumë momente si kjo në ditën tuaj. Pothuajse të gjitha detyrat shtëpiake ju lejojnë të kryeni këtë lloj meditimi. Për shembull, ju mund të jeni duke rregulluar shtratin, duke larë enët, duke palosur rroba, duke pastruar shtëpinë, duke përgatitur ushqim ose duke nxjerrë qenin për një shëtitje.

Ka gjithashtu “kohë të vdekur” kur jeni në lëvizje. Ju mund të jeni në një radhë ose në një dhomë pritjeje. Në fakt, edhe kur jeni duke pritur që dritat të ndryshojnë nga e kuqe në të gjelbër për të kaluar rrugën, ju mund të praktikoni këtë lloj meditimi. Meditimi joformal ju stërvit të përjetoni plotësisht momentin aktual. Ju zgjon, ju relakson dhe lejon që idetë dhe krijimtaria juaj të rrjedhin. Përveç kësaj, ky lloj meditimi i mban emocionet tuaja të ekuilibruara. Si pasojë, ju do të bëheni më të fortë dhe më të aftë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat