Zemra e një gruaje, si dhe pse ta mbrojmë atë me zakone të shëndetshme

Life style

Zemra e një gruaje, si dhe pse ta mbrojmë atë me zakone të shëndetshme

Më: 14 maj 2021 Në ora: 16:39
Foto ilustrim

Në kohën e Covid-19, ekziston rreziku i lënies jashtë vëmendjes asaj çdo grua i detyrohet zemrës dhe sistemit kardiovaskular. Dhe ky është një gabim, pasi parandalimi është thelbësor për mirëqenien e femrave: nëse është e vërtetë që te burrat këto sëmundje fillojnë të shfaqen në dekadën e katërt të jetës, te gratë incidenca është e ulët para menopauzës, pas moshës 60 vjeç incidenca te gratë tejkalon atë mashkullore. Kjo u kujtua nga ekspertët e Shoqatës Italiane për Parandalimin Kardiovaskular (SIPREC).

Dallimet midis burrit dhe gruas

Gratë kanë një sistem kardiovaskular të ndryshëm nga burrat dhe kanë një zemër dhe enë gjaku më të vogla. Duke pasur parasysh rëndësinë e shumimit, ajo është e mbrojtur nga ngjarjet e mëdha kardiovaskulare (sulmi në zemër, goditja në tru), por vetëm deri në menopauzë, kur humbet mburojën e saj hormonale dhe bëhet aq e prekshme ndaj këtyre sëmundjeve sa njerëzit, me një vonesë prej rreth 10 vjetësh. Kjo shifër, e kombinuar me rritjen e jetëgjatësisë, duhet t’i çojë gratë në një kujdes më të madh parandalues.

“Shumë shpesh gruaja është lënë pas dore – nënvizon Maria Grazia Modena, Këshilltare e SIPREC dhe Profesore e Plotë e Kardiologjisë në Universitetin e Modena. Sëmundjet kardiovaskulare prekin gratë tre herë më shumë se të gjitha kanceret e grave të kombinuara (gjiri, mitra, mushkëritë). Për këtë arsye, gratë e të gjitha moshave duhet të mësohen t’i kushtojnë vëmendje zemrës, duke filluar me një ndjeshmëri më të madhe ndaj mënyrës së jetesës për të mbrojtur trupat e tyre.

Në Evropë dhe në mënyrë të ngjashme në Itali, gratë që vdesin sot nga probleme kardiovaskulare (goditje në tru dhe sulm në zemër) janë 43% ndaj 38% tek burrat. Për të kushtëzuar këto të dhëna në rritje janë faktorët e ndryshëm të rrezikut që karakterizojnë gratë, të cilët mund të ndahen në klasikë, ekskluzivë dhe të veçantë. Të parat janë të njëjtat si tek burrat: pirja e duhanit, kolesteroli i lartë, hipertensioni, diabeti, mungesa e lëvizjes, mbipesha, ushqimi i pasaktë.

Sidoqoftë, gruaja shton faktorë ekskluzivë të rrezikut që lidhen me jetën e saj biologjike: së pari, menopauza, e cila mund të bëhet edhe më agresive nëse është e parakohshme, midis 30 dhe 40 vjet; sëmundje të tilla si hipertensioni ose diabeti në shtatzëni; sindroma e vezoreve policistike. Së treti, ekzistojnë faktorët e rrezikut që janë të përhapur tek gratë: sëmundjet autoimune si artriti reumatoid, lupusi, skleroderma, miastenia, tiroiditi kanë pasoja më ndikuese për gratë”.

Vëmendje për stilin e jetës

Covid-19 ka ndryshuar zakonet tona, veçanërisht përsa i përket të ushqyerit dhe mundësisë së aktivitetit të rregullt fizik, si dhe padyshim që ka ndikim në gjendjen psikologjike dhe stresin. Një studim i botuar në Mars 2021 në revistën shkencore “Ushqimi, Metabolizmi dhe Sëmundjet Kardiovaskulare” nënshkruar, ndër të tjera, nga Pietro Amedeo Modesti, i kushtohet ndikimit të gjinisë, kufizimit të aktivitetit fizik dhe mënyrës së jetesës. Një seri të dhënash që ndihmojnë për të kuptuar rritjen e faktorëve të rrezikut kardiometabolik në popullatën e përgjithshme, duke iu referuar veçanërisht grave të reja.

“Aspektet mbresëlënëse të këtij studimi janë në thelb dy – komenton Modesti. Së pari, thekson që gratë, veçanërisht ato më të reja, bëjnë më pak aktivitet fizik sesa burrat në përgjithësi; ai intensiv është pothuajse gjysma. Burrat kanë më shumë të ngjarë të luajnë sporte si një formë argëtimi, shoqërimi, konkurrence. Në pranverën e vitit 2020, aktiviteti fizik i burrave bie, privuar nga përbërësi shoqëror, ndërsa ka një qëndrueshmëri më të madhe të grave, dukshëm më të bindura për efektet e dobishme”.

Pika e dytë interesante është ndikimi i “shëndetit mendor”, d.m.th çrregullimet mendore (ankthi, stresi) të krijuara nga bllokimi, të cilat kanë pasur efekte më të rënda tek gratë, të cilat kanë paguar pasojat me një cilësi më të keqe të gjumit.

“Përfundimet që mund të nxirren nga këto të dhëna konsistojnë në një përkeqësim thelbësor të mënyrës së jetesës, si për burrat ashtu edhe për gratë – përfundon eksperti. Sjelljet e pasakta të tilla si aktiviteti i reduktuar fizik ose problemet e shëndetit mendor vazhduan kryesisht edhe në fazat e mëvonshme, megjithëse kufizimet u zvogëluan: kjo periudhë e gjatë përfundoi duke ndikuar në parandalimin kardiovaskular”.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat