Keni mendime obsesive? Ja teknika që ju bën të ndjeheni më mirë

Life style

Keni mendime obsesive? Ja teknika që ju bën të ndjeheni më mirë

Më: 15 maj 2021 Në ora: 13:19
Ilustrim

Të kuptuarit se nga vijnë mendimet obsesive dhe si të shpëtojmë prej tyre është thelbësore për ata që vuajnë nga ankthi dhe sulmet e panikut, sepse kjo do të përmirësojë shumë cilësinë e jetës.

Vazhdimisht mendoni dhe rimendoni  të pyesni nëse do të keni një sulm paniku gjatë udhëtimit me një autobus të mbushur me njerëz, mundësinë e largët të një aksidenti, aq sa nuk arrini të flini natën; mendoni nëse posta elektronike që sapo keni shkruar është mjaft zyrtare, duke e korrigjuar njëqind herë dhe pastaj e fshini plotësisht: këto janë të gjitha përvojat e mendimeve obsesive të diktuara nga ankthi me të cilat përballen çdo ditë shumë njerëz.

Fatkeqësisht, në raste të caktuara, mendimet obsesive ose ndërhyrëse futen aq thellë në rrjedhën e mendimeve racionale, saqë bllokojnë pothuajse plotësisht zhvillimin e një jete të përditshme. Mënyra e vetme për të parandaluar që kjo të ndodhë është të jesh në gjendje të rimarrësh kontrollin e mendimeve përmes një ndryshimi të thellë në mënyrën e të menduarit dhe të vepruarit. Në fillim mund të dojë shumë përpjekje por, ashtu si aktiviteti fizik, është thjesht çështje trajnimi.

Kuptimi i shkaqeve, natyrës dhe pasojave të mendimeve obsesive dhe jofunksionale

Mendimet obsesive janë kryesisht mendime jofunksionale, domethënë mendime që nuk kanë ndonjë qëllim të vërtetë praktik, që shpesh nuk janë realiste dhe që kanë vetëm një efekt të dëmshëm në psikikën tonë. Për të bllokuar mendimet jofunksionale që bëhen obsesive është thelbësore të kuptohet se si ato gjenerohen dhe si zhvillohen, përmes një akronimi shumë të lehtë për tu mbajtur mend: ABC

A – Paraardhësi

Paraardhësi është përgjithësisht një gjendje praktike dhe reale që nxit të menduarit jofunksional. Për shembull, nevoja për të marrë një provim ose një intervistë për punë të nesërmen mund të shkaktojë një seri të gjatë mendimesh jofunksionale për orë ose edhe ditë para ngjarjes. Në fazën që paraprin formulimin e të menduarit jofunksional, ndihen simptomat e sëmundjes psikofizike. Për shembull, zhvillohen humbje të oreksit, pagjumësi, nervozizëm, takikardi dhe në rastet më të këqija, sulme të vërteta paniku.

B – Besimi (besimi ose bindja)

Sapo shfaqen simptomat e stresit dhe ankthit, mendja jonë fillon të formulojë një mendim jofunksional për të cilin përfundon duke bindur vetveten. Kthimi në shembullin e mësipërm, besimi më i zakonshëm në mesin e atyre që përballen me një provim ose një intervistë pune është se ata nuk janë mjaft të përgatitur ose të zgjuar për të kaluar testin. Problemi më serioz është se pasi të keni formuluar një mendim të vetëm jofunksional, dikush përfundon në përgjithësimin e mendimit.

Kalimi nga “Unë nuk jam mjaft i mirë për të marrë këtë punë” kthehet sa hap e mbyll sytë në “Unë kurrë nuk do të jem në gjendje të gjej ndonjë punë sepse jam i paaftë”. Në raste të tjera, domethënë, kur vuani nga ankthi shoqëror, frika më e përhapur është se mos jeni në gjendje të menaxhoni një situatë stresuese dhe të krijoni një përshtypje të keqe, duke ju rënë të fikët. Sigurisht, këto bindje të “përgjithësuara” janë thellësisht të dëmshme për vetëvlerësimin e dikujt dhe vetëm rrisin rrezikun e sulmeve të panikut.

C – Pasojat

Pasojat e një mendimi jofunksional ndryshojnë sipas natyrës së mendimit, situatës por edhe reagimit të personit që e formuloi atë. Sidoqoftë, të gjitha pasojat e mendimeve jofunksionale janë joproporcionale me situatën. Gjithmonë duke u kthyer në situatën e provimit, ka shumë të ngjarë që një person pre i këtij lloj mendimi të vendosë të mos paraqitet në provim edhe pasi të ketë studiuar me muaj dhe muaj, ose të mos marrë intervistën e punës sepse është i sigurt që nuk do ta kalojë atë. Një person që vuan nga klaustrofobia dhe zhvillon sulme paniku në vende të ngushta dhe të mbushura me njerëz, mund të zbresë me shpejtësi nga autobusi, të heqë dorë nga udhëtimi ose detyra që do të bënte.

Njerëzit që marrin ilaçe psikiatrike mund të marrin anksiolitikë kur nuk është e nevojshme, duke përkeqësuar shëndetin e tyre në vend që ta përmirësojnë atë.

Analizimi i mendimeve obsesive dhe si të shpëtoni prej tyre

Shumë njerëz besojnë se mënyra më e mirë për t’u marrë me mendimet jofunksionale është thjesht bllokimi ose mohimi i tyre. Përkundrazi, është strategjia më e keqe. Për të kapërcyer këto lloj mendimesh është e nevojshme t’i pranoni ato, por mbi të gjitha të dialogoni në mënyrë që të vendosni një krahasim midis pjesës racionale dhe joracionale të mendjes së dikujt.

Faza tjetër pas fazës së pasojave është faza D.

D – Diskutim

Faza e diskutimit është më e vështira nga të gjitha sepse kërkon një qartësi të madhe në një moment të vështirë psikologjikisht. Kur fillojnë të shfaqen pasojat e mendimeve jofunksionale, në fakt është e nevojshme një qartësi e madhe për të pyetur veten rreth tyre. Qëllimi është që të ndryshojmë përmasat e mendimeve jofunksionale dhe pasojat e tyre për t’u kthyer në formulimin e mendimeve që i përmbahen realitetit. Procesi i ristrukturimit njohës bazohet në formulimin e pyetjeve të ilustruara në fazat B dhe C.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat