​Shkaqet e fshehura të dembelizmit që duhet të dini

Life style

​Shkaqet e fshehura të dembelizmit që duhet të dini

Më: 8 shkurt 2023 Në ora: 23:29
Foto ilustrim

Shumë njerëz nuk e dinë se depresioni, frika ose stresi janë disa nga shkaqet e fshehura të dembelizmit. Madje mund të jetë një simptomë e presionit të krijuar nga obsesioni i shoqërisë sonë për suksesin dhe arritjet. Përtacia është, pa dyshim, një sjellje me përcaktues psikologjikë për të cilën duhet të mësoni.

Shkaqet e fshehura të dembelizmit

Dobësia nuk është e vetmja gjë që shkakton dembelizëm. Nuk është as përtaci, vonesë apo zvarritje. Ndonjëherë ne i ngatërrojmë këto terma. Ne e dimë se dembelizmi dhe zvarritja kanë diçka të përbashkët: motivimin e ulët. Megjithatë, zvarritësit kanë synimin që përfundimisht të përfundojnë detyrat.

Një person dembel, nga ana tjetër, nuk ka gjithmonë forcën për të arritur qëllimet e tij. Në këtë lloj shembulli, është vërtet e rëndësishme të dini se çfarë po ndodh pas dembelizmit. Le të hedhim një vështrim në shkaqet më të zakonshme të fshehura të dembelizmit.

Përtacia që maskon frikën

Përtacia është si një shtrat i butë dhe i rehatshëm ku mund të shpëtoni nga realiteti. Ndonjëherë ju ktheheni te dembelizmi kur ndiheni veçanërisht të frikësuar në jetën tuaj të përditshme. Ju mund të keni frikë të mos përmbushni qëllimet tuaja, të dështoni ose të mos jeni siç duan të tjerët që të jeni. Nga ana tjetër, mund të ndiheni të shqetësuar për t’u përballur me gjëra që janë jashtë kontrollit tuaj.

Përtacia si simptomë e depresionit

Studiuesit në Shkollën Mjekësore të Harvardit zbuluan se dembelizmi është një simptomë që përsëritet në shumicën e pacientëve me depresion. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme t’u kushtoni vëmendje njerëzve që sillen dembelë dhe të pamotivuar. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse ata tregojnë shenja të çështjeve të tjera psikologjike si dëshpërimi, negativiteti dhe mendimet fataliste.

Shkaqet biologjike

Një nga shkaqet e fshehura të dembelizmit mund të jenë disa kushte mjekësore. Nëse jeni shpesh të lodhur, të dërrmuar, të rraskapitur dhe të pamotivuar, duhet të bëni disa teste diagnostikuese. Mund të keni një lloj çrregullimi të tiroides. Problemet e tiroides mund të shkaktojnë diabet, anemi, apnea të gjumit, sëmundje të zemrës apo edhe fibromialgji.

Një shkak i fshehur i dembelizmit është mungesa e qëllimit të vërtetë

Qëllimi është thelbësor për t’i dhënë kuptim jetës suaj. Nëse nuk keni ndonjë objektiv, nuk do të jeni të motivuar për të bërë asgjë. Ndoshta ju jeni zhgënjyer nga disa përvoja ose gjërat janë thjesht shumë komplekse ose të vështira. E keni të vështirë të ëndërroni dhe të planifikoni. Ju ktheheni te dembelizmi sepse është një strehë e sigurt dhe e qetë.

Ne të gjithë kemi qenë në atë hapësirë në një kohë ose në një tjetër. Për më tepër, adoleshentët shpesh ndihen kështu. Ajo manifestohet si izolim, adoleshenti klasik “dembel” i ngujuar në dhomën e tyre gjatë gjithë ditës. Kjo është mjaft e zakonshme dhe do të përfundojë në momentin që të gjeni qëllimin.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat