5 shenjat për të (ri)njohur tërheqjen mendore në dashuri dhe miqësi

Life style

5 shenjat për të (ri)njohur tërheqjen mendore në dashuri dhe miqësi

Më: 30 maj 2023 Në ora: 07:45
Foto ilustrim

Mësoni të dalloni shenjat e tërheqjes mendore dhe zbuloni se si ky kuptim ndikon në miqësitë tuaja dhe madje edhe në marrëdhëniet romantike.

Kur bëhet fjalë për lidhje të veçanta emocionale, një gjë është e sigurt: tërheqja mendore është shumë më e fortë se fizike – dhe ekspertët e mbështesin atë. E dini atë ndjenjën e mrekullueshme të udhëtimit në të njëjtën gjatësi vale me dikë që adhuroni, të pasurit një lidhje të tillë mendore që mund të lexoni mendjen tuaj dhe të flisni për orë të tëra pa asnjë heshtje të vështirë? Kjo është tërheqja mendore, ajo ndjenjë e të parit të botës nga e njëjta perspektivë, e të pasurit të njëjtat interesa dhe parime identike, me dallime që nuk janë kurrë disonanca, por pasurim reciprok.

Tërheqja e ndërsjellë mendore mes njerëzve është e lehtë, një kontakt që vjen natyrshëm dhe duhet mbajtur vazhdimisht gjallë. Kuptimi i tërheqjes mendore është i thjeshtë: të dëshirojmë të ndajmë me njëri-tjetrin gjithçka që kalon nëpër kokën dhe zemrat tona. Tërheqja mendore është një kimi e pastër e trurit që manifestohet me orë të tëra bisedash pa vënë re kurrë kalimin e kohës.

Për psikologjinë, tërheqja fizike dhe mendore shpesh mund të shkojnë krah për krah, por ato nuk janë domosdoshmërisht të lidhura pazgjidhshmërisht: ne gjithashtu mund të përjetojmë tërheqje mendore dhe jofizike ndaj njerëzve përreth nesh nëse marrëdhënia e veçantë është thjesht në një nivel intelektual. Po, ne mund të ndiejmë tërheqje mendore ndaj një burri, por ka edhe tërheqje mendore midis miqve, tërheqje mendore midis grave e kështu me radhë. Në disa raste, kur orët e shumta të të folurit prekin “pikat” e duhura, tërheqja mendore mund të bëhet dashuri në pak çaste, nga shikime, nga fjalime pak a shumë serioze, nga projekte. Ekziston gjithashtu mundësia që të ketë vetëm një tërheqje të fortë fizike, por jo edhe mendore, kur dëshira seksuale është shumë më e fortë se interesi për të ndarë diçka tjetër përveç kënaqësisë.

Si të dalloni shenjat e tërheqjes mendore? Kushtojini vëmendje disa karakteristikave të vogla të marrëdhënies së veçantë që keni me një person:

1.Dialogu i qetë dhe i zhbllokuar është protagonisti i parë i një tërheqjeje të fortë mendore mes dy (ose më shumë) njerëzve: nuk duhet të bini dakord për gjithçka, përkundrazi, por edhe dallimet bëhen një moment për të zbuluar dhe pasuruar njëri-tjetrin. Nuk ka asnjë temë për të cilën nuk do të flisnit dhe nuk duhet të bëni përpjekje për të mbuluar heshtjet.

2.Edhe fjalimet e parëndësishme bëhen të thella dhe të rëndësishme, sepse ju dini të zhveshni shpirtin tuaj, të gërmoni thellë dhe të gjeni gjithmonë detajin e rëndësishëm për t’ia komunikuar tjetrit.

3.Ekziston një gatishmëri për t’u angazhuar për të vazhduar këtë marrëdhënie me çdo kusht – por natyrisht, edhe kur shpërqendrimet dhe problemet e jetës pengojnë.

4.Edhe emocionet negative ndahen si vulnerabiliteti, frika, trishtimi madje edhe tema të vështira si ankthi, depresioni, traumat fliten natyrshëm.

5.Ndiheni gjithmonë të vlerësuar reciprokisht, pa gjykime të nxituara, por me mirëkuptim të thellë reciprok edhe në momente të vështira.

Tërheqja mendore: si ta krijoni atë?

Do të dëshironit vërtet të krijoni situatën e duhur me një person që ju intereson? Si të krijoni tërheqje mendore? Ekzistojnë tre rekomandime që duhen ndjekur:

1.Kontakti me sy është *imperativ*: gjithmonë përpiquni ta shikoni personin tjetër në sy për të komunikuar të gjithë interesin tuaj dhe për të krijuar një ndjenjë të mirëkuptimit mendor;

2.Kushtojini të gjithë vëmendjen fjalimit: mos e shpërqendroni vazhdimisht veten me njoftime në smartfonin tuaj, mos shikoni përreth duke menduar për diçka tjetër, por vëreni të gjithë fokusin tek tjetri;

3.Mos pretendoni të jeni ai që nuk jeni, por zhvisheni sinqerisht veten ose nuk do të jeni kurrë në gjendje të krijoni atë përfshirje të veçantë mendore të krijuar nga sinqeriteti.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat