Metroseksualiteti: Etiketa që vendosin burrat për bukurinë e tyre

Life style

Metroseksualiteti: Etiketa që vendosin burrat për bukurinë e tyre

Më: 9 qershor 2023 Në ora: 15:48
Foto ilustrim

Burrat, sot i kushtojnë gjithnjë e më shumë kohë dhe para imazhit të tyre. Flokë të përsosur, mjekër të prerë mirë, vetulla të rregulluara por, cilat realitete sociale dhe psikologjike janë prapa kësaj sjelljeje? Zbulojini këtu.

Çfarë është metroseksualiteti dhe si manifestohet?

Metroseksualiteti u shfaq si një term tërheqës në formën e një neologizmi në një shoqëri që ka nevojë për ndryshim. Ai u bashkua me dy fjalë “metropol” dhe “seksual”, për të përshkruar një fenomen në kulmin e tij në vitet ’90. Ishte gazetari Mark Simpson ai që e përshkroi për herë të parë këtë karakteristikë.

Por bumi i vërtetë është në fillim të shekullit të njëzetë. Metroseksuali sfidoi skemzën klasike të mashkulloritetit, për ta hapur atë në një spektër shumë më të gjerë kur e shprehte atë.

Karakteristikat e lidhura me një metrosexual

Deri në vitet ’90, burrat heteroseksualë treguan një gamë të kufizuar konsumi. Me metroseksualitetin u hap një industri e tërë për të kënaqur interesat dhe kotësitë e tyre. Karakteristikat dhe dinamika e meshkujve metroseksualë janë si më poshtë:

Shkojnë në palestër.

Vizitojnë qendrat e bukurisë për të marrë trajtime bukurie.

Janë shumë të interesuar për trendet e modës dhe markat.

Përshtasin praktika tradicionalisht të lidhura me gratë, të tilla si makijazhi.

Përpiqen të kujdesen për pamjen e tyre.

Rrisin konsumin e kozmetikës dhe markave të mëdha, fillojnë të tregtojnë artikuj ekskluzivë për meshkujt.

Mediat, sidomos rrjetet sociale, fillojnë të popullohen me referenca për të imituar atë që i referohet estetikës. (https://www.facebook.com/revistapsikologjia)

Pse shfaqet sjellja metroseksuale?

Metroseksualiteti është një fenomen social i lidhur me mediat, të famshmit dhe industrinë e konsumit. Është e vërtetë se ai u shfaq si një impuls për të riformuluar konceptet e mashkulloritetit.

Pak nga pak, burrat përshtatën zakone dhe praktika që ideologjia konvencionale i lidhte vetëm me femrën. Një kërcim kuantik për ta. Papritur, ata kishin modele të tjera rolesh, si dhe referenca që hapën mekanizma të rinj për të rritur joshjen dhe dëshirën e tyre sociale.

Gjithashtu, u lejoi atyre të pëlqenin veten dhe të zbukuronin kujdesin për veten. Prandaj, fenomeni i metroseksualitetit është konceptuar si shprehje e shoqërisë së konsumit, falë së cilës burrat ristrukturuan identitetin e tyre duke thyer mykun tradicional.

Çfarë lloj metroseksualiteti ekziston?

Koncepti metroseksual është i gjerë dhe në riformulim të vazhdueshëm. Në fund të fundit, të gjitha këto prirje rindërtohen dhe përpiqen të përfshijnë sjelljet dhe nevojat e reja që funksionojnë në shoqëri.

“Ubersexual”

“Uberseksuali” është një shembull i metroseksualitetit më të përmbajtur. Ai kujdeset për imazhin e tij, por nuk bie në teprime apo konsumizëm. Janë njerëz me stilin e tyre që nuk do t’i drejtohen kurrë praktikave të tilla si lyerja e flokëve, për shembull.

“Retroseksual”

“Retroseksuali” është dëshmia e qartë se në vitet ’50-’60 kishte tashmë burra që kujdeseshin për imazhin e tyre, të cilët kujdeseshin për të pasur një stil sipas modës. Metroseksualiteti nuk erdhi me George Clooney apo Cristiano Ronaldo.

“Lumbersexual”

“Lumberseksuali” tregon një ajër rustik dhe të pandjeshëm, por është vetëm një pamje e rreme, sepse çdo element është kujdesur dhe paracaktuar. Vetëm hidhi një sy çizmeve të tij të shndritshme dhe mjekrës të ashpër, por të prerë mirë.

“Spornosexual”

“Spornoseksuali” simbolizon figura si Cristiano Ronaldo apo ndonjë atlet që dëshiron të jetë në qendër të vëmendjes. Ky term kombinon dy dimensione: sportin dhe pornon, duke e kuptuar këtë të fundit si synimin për të nxitur dëshirën.

Narcisizmi metroseksual

Në shumë raste, metroseksualiteti çon në sjellje narcisiste dhe egoiste. Ndodh kur njeriu bëhet tepër i fiksuar pas vetes, duke qenë shqetësimi  dhe interesi i tij i vetëm. Ata kërkojnë të duken të përsosur dhe të jenë në qendër të vëmendjes në çdo kontekst dhe skenar.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat