​Fëmijët ia dalin më mirë në shkollë nëse baballarët lexojnë dhe luajnë me ta

Life style

​Fëmijët ia dalin më mirë në shkollë nëse baballarët lexojnë dhe luajnë me ta

Më: 23 shtator 2023 Në ora: 15:20
Foto ilustrim

Për disa baballarë, mund të jetë më mirë të shtrihen në divan sesa të luajnë me fëmijën e tyre pas një dite të vështirë në punë.

Por baballarët që kalojnë kohë duke bërë aktivitete argëtuese dhe interaktive me djalin ose vajzën e tyre, u japin atyre një avantazh arsimor në shkollë, tregon një studim i ri.

Të dhënat nga afro 5000 familje zbuluan se leximi, luajtja e lojërave, vizatimi dhe madje edhe këndimi për fëmijët ndihmuan në përmirësimin e performancës së tyre akademike.

Dhe megjithëse nënat gjithashtu mund të rrisin aftësitë akademike të fëmijës së tyre, në përgjithësi ato kanë më shumë ndikim në sjelljet emocionale dhe sociale të fëmijëve të vegjël.

Baballarët mund të kenë një 'efekt unik' në zhvillimin e fëmijëve të tyre, thanë studiuesit e Universitetit të Leeds, por shpesh ata ndjehen më pak të aftë për ta bërë këtë për shkak të kërkesave të punës së tyre.

Studimi i ri u drejtua nga Dr Helen Norman, studiuese në Shkollën e Biznesit të Universitetit të Leeds.

"Nënat ende priren të marrin rolin kryesor të kujdestarit dhe për këtë arsye priren të kujdesen më shumë për fëmijët", tha ajo.

“Por nëse baballarët angazhohen në mënyrë aktive edhe në kujdesin ndaj fëmijëve, kjo rrit ndjeshëm gjasat që fëmijët të marrin nota më të mira në shkollën fillore.

"Kjo është arsyeja pse inkurajimi dhe mbështetja e baballarëve për të ndarë kujdesin ndaj fëmijëve me nënën, që në një fazë të hershme në jetën e fëmijës, është kritike."

“Baballarët sjellin diçka ndryshe” në zhvillimin e fëmijës pasi ata priren të ndërveprojnë me fëmijët e tyre në mënyra të ndryshme krahasuar me nënat, pretendon studimi.

Për shembull, baballarët kanë më shumë gjasa të angazhohen në angazhim dhe aktivitet më të madh fizik, gjë që ndihmon në zhvillimin e sjelljes për marrjen e rrezikut dhe zgjidhjen e problemeve tek fëmijët.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat