“Ushtruesit e fundjavës” kanë një zemër më të shëndetshme

Life style

“Ushtruesit e fundjavës” kanë një zemër më të shëndetshme

Më: 27 shtator 2023 Në ora: 22:56
Foto ilustrim

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se aktiviteti i rregullt fizik mesatar deri në energjik gjatë javës kishte një efekt të ngjashëm në shëndetin kardiovaskular si aktiviteti fizik mesatar deri në energjik gjatë një deri në dy ditë – zakonisht në fundjavë.

Të dy ushtruesit e fundjavës dhe ata që ushtroheshin rregullisht gjatë javës kishin një rrezik më të ulët të sulmit në zemër, fibrilacionit atrial, dështimit të zemrës dhe goditjes në tru, sipas rezultateve të një studimi të publikuar në JAMA Trusted Source.

Aktiviteti fizik është padyshim i dobishëm për shëndetin kardiovaskular, por duke pasur parasysh stilin e jetesës së sotme me ritme të shpejta, shpesh është e vështirë për njerëzit që të angazhohen në aktivitete të rregullta gjatë javës së punës.

Stërvitja në fundjavë krahasuar me stërvitjen gjatë javës

Studiuesit rikujtuan se rekomandimi për aktivitet fizik është rreth 150 minuta aktivitet fizik mesatar deri në fuqi në javë. Ata donin të zbulonin nëse kishte një ndryshim në përfitimet shëndetësore të dy grupeve të ushtruesve – njerëzve që bënin aktivitet fizik të moderuar deri në energjik dy ditë në javë (të ashtuquajturit “ushtrues të fundjavës”) dhe atyre që shpërndanin aktivitetin e tyre fizik në mënyrë më të barabartë. gjatë gjithë javës, javës.

Për të bërë një krahasim të saktë, studimi përfshiu edhe një grup ushtruesish, aktiviteti fizik i të cilëve arrinte në më pak se 150 minuta në javë. Ky grup nuk e arriti pragun e rekomanduar të ushtrimeve javore dhe për këtë arsye u konsiderua joaktiv.

Studimi përfshiu 90,000 të anketuar me një moshë mesatare 63 vjeç.

Pothuajse 90,000 njerëz me një moshë mesatare 63 vjeç morën pjesë në hulumtim. Të gjithë pjesëmarrësit mbanin përshpejtues dore për një javë për të regjistruar nivelin e tyre të aktivitetit fizik.

Bazuar në nivelin e aktivitetit, studiuesit i klasifikuan pjesëmarrësit si “ushtrues të fundjavës”, ata që ushtrohen rregullisht gjatë javës dhe ata që janë joaktivë.

Grupi i ushtruesve të fundjavës përbëhej nga rreth 42 për qind e të anketuarve, 24 për qind ishin në grupin që ushtrohej rregullisht dhe 33,7 për qind u vlerësuan si joaktivë. Gjatë analizimit të të dhënave, shkencëtarët morën parasysh moshën, nivelin e arsimimit dhe duhanin.

Pas 6 vitesh ndjekje, mirëqenia thuajse e njëjtë

Pas një ndjekjeje gjashtëvjeçare të pjesëmarrësve në studim, u zbulua se rreziku i zhvillimit të një ataku kardiak në krahasim me personat fizikisht joaktivë ishte 35 për qind më i ulët tek njerëzit aktivë të përditshëm dhe 27 për qind më i ulët tek ata që ushtrojnë fundjavë.

Rreziku i zhvillimit të fibrilacionit atrial dhe dështimit të zemrës në të dy grupet ishte i njëjtë – 20 deri në 27 përqind më i ulët. Rezultate të ngjashme u gjetën te njerëzit që ushtroheshin rreth 230 minuta në javë.

Aktiviteti i përgjithshëm, jo ​​koha, duket të jetë i rëndësishëm për përmirësimin e shëndetit kardiovaskular. Dr. John Bahadorani, një kardiolog ndërhyrës në Institutin e Shëndetit Kardiovaskular në Qendrën Mjekësore Saddleback në Kaliforni, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, vuri në dukje përfitimet kryesore të stërvitjes dhe aktivitetit fizik.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat