A është më mirë të lexosh në heshtje apo me zë të lartë kur studion?

Life style

A është më mirë të lexosh në heshtje apo me zë të lartë kur studion?

Më: 12 tetor 2023 Në ora: 23:18
Foto ilustrim

Disa njerëz studiojnë duke lexuar në heshtje, ndërsa të tjerë lexojnë me zë të lartë. Nëse jeni pjesë e grupit të fundit, ndoshta ecni nëpër dhomë, duke recituar atë që keni lexuar ose mësuar. Ndoshta keni edhe një bisedë të plotë me veten tuaj. Por kur bëhet fjalë për të studiuar me zë të lartë apo në heshtje, a është njëri më efektiv se tjetri? Ja çfarë duhet të dimë…

Studimi në heshtje duke përdorur kujtesën vizuale

Kur studioni në heshtje, në mënyrë ideale ju bëni një lexim fillestar të tekstit për të marrë një kuptim mjaft të qartë të tij. Por nuk mund të ndalesh me kaq. Pas leximit të parë, është e rëndësishme të nënvizoni idetë e rëndësishme , të ndaloni të reflektoni mbi pjesët konfuze dhe të gjeni informacione që mund të sqarojnë çdo pyetje që keni.

Është e rëndësishme të nënvizoni dhe të mbani shënime. Përdorimi i theksuesve me ngjyra të ndryshme në fakt mund të përmirësojë kujtesën tuaj vizuale  të materialit. Kjo ju ndihmon të mbani mend vendndodhjen e informacionit në faqe. Pastaj kjo lehtëson procesin e rikujtimit të kujtesës. Përveç kësaj, përdorimi i ngjyrave ju bën të kushtoni më shumë vëmendje, sepse ju bën të përqendroheni në informacionin që i konsideronit të rëndësishëm.

Leximi në heshtje ju lejon të përqendroheni në atë që po lexoni, por nëse nuk bëni asgjë tjetër, nuk do të jetë shumë e dobishme. Kjo sepse ju duhet të angazhoheni në mënyrë aktive në material, ta bëni atë tuajin. Kjo nuk bëhet vetëm duke lexuar, por edhe duke shkruar, duke mbajtur shënime dhe duke e vendosur informacionin me fjalët tuaja. Kur e bëni në këtë mënyrë, studimi në heshtje ka shumë për të ofruar.

Studimi me zë të lartë

Kur studioni duke lexuar me zë të lartë, shqisa juaj e dëgjimit bëhet pjesë e përvojës.  Ajo nxit  aftësitë njohëse që lidhen me kujtesën, vëmendjen dhe të kuptuarit. Pastaj kjo aktivizon aftësinë tuaj për të ruajtur informacionin.

Megjithatë, ashtu si me studimin në heshtje, nevojitet më shumë. Është shumë më efektive të dëgjoni një regjistrim të vetes duke lexuar shënimet tuaja sesa shpjegimin e dikujt tjetër.

Pse? Sepse i keni dhënë asaj që keni lexuar një vlerë personale, e shpjegove me fjalë të ndryshme. Ju gjithashtu mund të bëni pyetje, të shprehni dyshime dhe të debatoni me njerëz të tjerë për të mësuar dhe mësuar përmendësh më mirë.

Kur lexoni me zë të lartë, krijoni lidhje. Ju shtyn të lidhni atë që po thoni me diçka që keni lexuar më parë në një faqe tjetër. Ju krijoni një kornizë mendore që plotëson leximin që keni bërë në heshtje. Kjo do të përforcojë dhe konsolidojë informacionin në mendjen tuaj.

Disa njerëz studiojnë në heshtje, duke regjistruar veten duke lexuar tekstin dhe më pas duke e dëgjuar atë më vonë. Të tjerët zgjedhin të studiojnë me zë të lartë që në fillim dhe më pas të studiojnë në heshtje duke shkruar ose duke bërë një skicë të asaj që kanë mësuar. Gjëja kryesore është se çdo person duhet të përdorë metodën që funksionon më mirë për të.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat