Vendime të nxituara?! Ja se kush është fajtori kryesor

Life style

Vendime të nxituara?! Ja se kush është fajtori kryesor

Më: 1 dhjetor 2023 Në ora: 00:49
Foto ilustrim

Sipas një studimi, marrëdhënia midis shpejtësisë dhe saktësisë me të cilën ne veprojmë ndikohet nga sasitë e dopaminës që çlirohet nga truri ynë.

Një ekip ndërkombëtar studiuesish nga disa universitete evropiane, duke përfshirë Institutin për Neuroshkencën e Sistemeve në Universitetin e Hamburgut (Gjermani), vëzhguan sjelljen e 31 vullnetarëve meshkuj të cilëve iu kërkua të lidhnin simbole abstrakte me shpërblime. Pjesëmarrësit u ndanë në tre grupe, në mënyrë që nivelet e dopaminës të pranishme në trupin e tyre të mund të modifikoheshin artificialisht. Në mënyrë të detajuar, në dy grupet e para lirimi i tij u rrit me dhënien e barnave specifike, ndërsa i treti mori një placebo që mbante sasinë e tij të pandryshuar.

Me ndihmën e modeleve kompjuterike dhe bazuar në kohën e reagimit të pjesëmarrësve, shkencëtarët analizuan më pas proceset e vendimmarrjes dhe të të mësuarit në lidhje me praninë e dopaminës. Epo, ndryshe nga grupi i kontrollit, tek të gjithë personat që kishin marrë drogë lidhja midis shpejtësisë dhe saktësisë së veprimeve u modifikua ndjeshëm, duke i bërë ata të jenë më të shpejtë, por edhe të bëjnë më shumë gabime. Me pak fjalë, sa më shpejt të vepronin, aq më të pasaktë u treguan.

Dopamina mund të jetë maja e ekuilibrit e aftë për të rregulluar dy tendenca të kundërta: nga njëra anë dëshira për të reaguar ngadalë duke reduktuar marzhin e gabimit, nga ana tjetër dëshira për të kursyer kohë duke i kryer veprimet shpejt, por me rrezikun e të qenit më pak të saktë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat