Nëse dëshironi suksesin, thuaji lamtumirë këtyre 9 sjelljeve

Life style

Nëse dëshironi suksesin, thuaji lamtumirë këtyre 9 sjelljeve

Më: 12 shkurt 2024 Në ora: 08:40
Foto ilustrim

Ka një hendek masiv midis dëshirës për sukses dhe arritjes së tij. Hendeku shpesh zbret tek sjellja. Disa sjellje veprojnë si spiranca, duke ju penguar të arrini suksesin që dëshironi.
Por këtu është lajmi i mirë. Ju keni fuqinë t’u thoni lamtumirë këtyre sjelljeve. Mund të mos jetë e lehtë, por është plotësisht e mundur dhe plotësisht ia vlen.

Zvarritje – Të gjithë e kemi bërë. Lëmë detyrat e rëndësishme për më vonë, ndërsa jemi të zënë me gjërat e zakonshme. Është një kurth në të cilin është shumë e lehtë të biesh. Këtu qëndron problemi. Suksesi nuk vjen tek ata që presin. Bëhet fjalë për ata që veprojnë. Zvarritja është si një zinxhir i rëndë, që ju pengon të ecni përpara. Dhe sa më gjatë ta shtyni, aq më i rëndë bëhet ai zinxhir.

Frika nga dështimi – Dështimi nuk është fundi. Shpesh është një hap drejt suksesit. Të përballesh me frikën tënde, të pranosh promovimin, është një nga vendimet më të mira. Natyrish, ka dhe gabime, por atë të mësojnë diçka. Nëse frika e dështimit po ju pengon, është koha të lini gjithçka e të largoheni. Përqafoni dështimet si mundësi për t’u rritur dhe mbani mend se çdo person i suksesshëm është përballur me pengesa. Nuk ka të bëjë me sa herë rrëzoheni, por sa herë ngriheni dhe vazhdoni të ecni.

Neglizhimi i kujdesit për veten – Jetojmë në një botë që shpesh lavdëron ngutjen dhe nxitimin, duke lënë pak hapësirë për kujdesin ndaj vetes. Por këtu është kapja – neglizhimi i kujdesit për veten mund të pengojë përparimin tuaj drejt suksesit. Studiuesit kanë zbuluar se stresi mund të çojë në ulje të produktivitetit, funksion të dëmtuar kognitiv dhe aftësi të dobëta vendimmarrëse. Është njësoj si të përpiqesh të vraposh një maratonë me një çantë shpine plot me gurë – të ngadalëson dhe të lodh.
Prandaj, filloni të përfshini pushime të rregullta në orarin tuaj, gjeni kohë për hobi dhe aktivitete që ju pëlqejnë dhe mos harroni të kujdeseni për shëndetin tuaj fizik përmes ushtrimeve të rregullta dhe ushqimit të mirë.

Shmangia e rrezikut – Suksesi vjen rrallë nga qëndrimi në zonën tuaj të rehatisë. Shmangia e rreziqeve mund të ndihet e sigurt, por gjithashtu nënkupton shmangien e mundësive për rritje dhe përparim. Shumë nga individët më të suksesshëm në botë kanë marrë rreziqe të llogaritura në karrierën e tyre. Ata kanë dalë në të panjohurën, kanë përqafuar pasigurinë dhe kanë korrur shpërblimet. Nëse e keni frenuar veten për shkak të frikës nga rreziku, është koha ta rishikoni. Filloni duke bërë hapa të vegjël jashtë zonës suaj të rehatisë. Provoni një qasje të re, merrni përsipër një projekt sfidues, apo edhe konsideroni një ndryshim në karrierë.

Mos vendosja e qëllimeve të qarta – Pa qëllime të qarta dhe të përcaktuara, është e lehtë të humbasësh fokusin dhe të lëvizësh pa qëllim. Mund të përfundoni duke bërë shumë përpjekje në detyra që nuk ju afrojnë me rezultatin tuaj të dëshiruar. Nëse e keni ndjekur suksesin pa një udhërrëfyes, është koha për një ndryshim. Filloni duke përshkruar përkufizimin tuaj personal të suksesit. Më pas, ndajeni atë në objektiva të mundshëm të madhësisë së një kafshimi për të hapur rrugën tuaj përpara.
Mos harroni kurrë: Udhëtimi prej një mijë miljesh fillon me një hap të vetëm. Me qëllime të qarta, do të keni një udhërrëfyes për të udhëhequr hapat tuaj drejt suksesit që dëshironi.

Neglizhimi i marrëdhënieve – Në kërkim të suksesit, është e lehtë të humbasim nga sytë atë që ka vërtet rëndësi – marrëdhëniet tona me njerëzit për të cilët kujdesemi. Megjithatë, në ndjekje të qëllimeve tona, herë pas here i anashkalojmë këto lidhje jetike. Ambiciet tona mund të na thithin aq plotësisht sa të neglizhojmë rëndësinë e njerëzve më të afërt me ne. Bëni një përpjekje të vetëdijshme për të kultivuar marrëdhëniet tuaja. Rilidhuni me një mik me të cilin keni humbur kontaktet, shijoni momentet me familjen ose tregoni vlerësim për ata që ju kanë qëndruar pranë në rrugën tuaj.

Krahasimi i vetes me të tjerët – Krahasimi është një gjë e ndërlikuar. Ndonjëherë mund të na shtyjë të punojmë më shumë, por më shpesh, lind ndjenjat e pamjaftueshmërisë dhe pakënaqësisë. Udhëtimi juaj është unik për ju, i formuar nga përvojat tuaja, pikat e forta dhe sfidat tuaja. Krahasimi i rrugës suaj me atë të dikujt tjetër mund të largojë vetëm fokusin tuaj në qëllimet dhe përparimin tuaj. Nëse e gjeni vetën të lidhur pas krahasimit bga të tjerët, ndoshta është koha për t’u çliruar. Në vend që të shikoni se çfarë po bëjnë të tjerët, kthejeni fokusin tuaj nga brenda. Festoni arritjet tuaja, sado të vogla qofshin, dhe vazhdoni të ecni përpara me ritmin tuaj.

Rezistenca ndaj ndryshimit – Ndryshimi është një aspekt i qenësishëm i jetës, duke formësuar rritjen, njohuritë dhe evolucionin tonë. Pavarësisht kursit të saj natyror, perspektiva e ndryshimit shpesh shkakton frikë ose shqetësim brenda nesh. Megjithatë, kapja pas rezistencës mund të pengojë udhëtimin drejt suksesit. Qofshin ndryshime në jetën personale, karrierën apo mentalitetin, ndryshimi mikpritës zbulon rrugë dhe mundësi të reja për sukses. Nëse e gjeni veten duke i rezistuar ndryshimit, është koha për t’u çliruar nga ky zakon. Riformuloni perspektivën tuaj për ndryshimin – shikojeni atë jo si diçka të frikshme, por si një mundësi për rritje personale dhe mësim.

Mosbesimi tek vetja – Në zemër të të gjitha përpjekjeve tuaja, duhet të ketë një besim themelor në veten dhe aftësitë tuaja. Pa këtë, asnjë sasi talenti, mundësie ose punë e palodhur nuk mund t’ju sjellë suksesin që kërkoni. Të besosh në veten tënde ka të bëjë më shumë sesa thjesht një bisedë pozitive me veten. Bëhet fjalë për të ditur me të vërtetë se keni atë që duhet për të arritur qëllimet tuaja. Ka të bëjë me besimin në aftësitë tuaja, edhe kur ecuria bëhet e vështirë.
Nëse vetë-dyshimi ka hedhur hije mbi rrugën tuaj, është koha për t’i dhënë lamtumirën. Kur besoni në veten tuaj, ju tashmë keni mbuluar gjysmën e udhëtimit.  

Suksesi është një udhëtim: Rruga drejt suksesit, siç kemi eksploruar, shpesh shtrohet me nevojën për të hequr dorë nga disa sjellje. Por është e rëndësishme të mbani mend se suksesi nuk është një destinacion, por një udhëtim.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat