Fëmijë të përsosur, fëmijë të trishtuar

Life style

Fëmijë të përsosur, fëmijë të trishtuar

Më: 21 maj 2024 Në ora: 12:49
Foto ilustrim

Fëmijët e përsosur nuk dinë gjithmonë të buzëqeshin dhe nuk e njohin tingullin e lumturisë: ata kanë frikë të bëjnë gabime dhe nuk i përmbushin kurrë pritshmëritë e larta të prindërve. Edukimi i tyre nuk bazohet në liri apo njohje, por në autoritetin e një zëri të ashpër dhe kërkues.

Sipas Shoqatës Amerikane të Psikologjisë, depresioni tek adoleshentët është një problem shumë serioz sot. Një nivel i ekzagjeruar i kërkesave nga ana e prindërve shpesh rezulton në mungesë të vetëvlerësimit, ankth dhe shqetësim të fortë emocional.

Arsimi duhet të jetë gjithmonë baza e lumturisë dhe zbulimit të vetvetes, jo një linjë e drejtpërdrejtë e perfeksionizmit, në të cilin të drejtat e fëmijës neglizhohen totalisht.

Duhet të dimë se një nevojë e tillë gjatë fëmijërisë lë një gjurmë të pashlyeshme në trurin e të rriturit, i cili kurrë nuk do ta shohë veten si kompetent dhe të përsosur sa duhet për shkak të ideve që i janë rrënjosur. Është e nevojshme të thyejmë këtë lidhje kufizuese që pengon aftësinë tonë për të qenë të lumtur.

Fëmijë të përsosur: kur kultura e përpjekjes çohet në ekstrem

Shpesh thuhet se ne jetojmë në një kulturë të bazuar në pa mundim, lejueshmëri dhe pak rezistencë ndaj zhgënjimit. Megjithatë, kjo nuk është plotësisht e vërtetë: në përgjithësi, dhe aq më tepër në kohë krize, prindërit kërkojnë përsosmëri nga fëmijët e tyre. Nëse fëmija merr notën 7 në matematikë, i bëhet presion për të marrë një 10. Pasditet e tij janë të mbushura me përsëritje dhe çdo moment i lirë përdoret për të asimiluar nocione të tjera; rezultatet janë stresi, rraskapitja dhe ndjenja e pafuqisë.

“Çmimi i privilegjit” është një libër interesant i Dr. Madeline Levine, në të cilin ajo shpjegon se nevoja e prindërve për të rritur fëmijë të përsosur dhe të gatshëm për të ardhmen vetëm sa do të rrisë numrin e fëmijëve larg lumturisë. Të edukosh do të thotë të jesh në gjendje të ushtrosh autoritet me dashuri, t’i drejtosh hapat e fëmijës me siguri dhe dashuri, sepse fëmijëria është një rezervë që zgjat gjithë jetën.

Pasojat e kërkesës së tepërt

Është një gjë që duhet të keni parasysh: padyshim, ju mund t’i edukoni fëmijët tuaj në kulturën e përpjekjes dhe është e drejtë që ju të jeni kërkues, por çdo gjë ka një kufi. Ky kufi, i cili duhet të jetë i pakapërcyeshëm, përfaqësohet nga kombinimi i nevojës dhe dashurisë. Përndryshe, fëmijët tuaj të përsosur do të jenë fëmijë të trishtuar, që vuajnë nga karakteristikat e mëposhtme:

Varësia dhe pasiviteti: Një fëmijë që është mësuar t’i thuhet se çfarë të bëjë nuk vendos më vetë. Ai gjithmonë kërkon miratimin e jashtëm dhe humbet spontanitetin dhe lirinë personale.

Mungesa e emocioneve: Fëmijët e përsosur frenojnë emocionet e tyre për të qenë gati për “atë që duhet bërë”; i gjithë ky shtypje emocionale çon në pasoja të rënda si në afat të shkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë.

Vetëvlerësim i ulët: Një fëmijë ose adoleshent i mësuar me kërkesat e jashtme nuk ka autonomi apo aftësi vendimmarrëse, gjë që krijon një imazh negativ për veten.

Frustrimi, pakënaqësia dhe shqetësimi i brendshëm mund të përkthehen lehtësisht në sulme agresioni.

Ankthi është faktori tjetër karakteristik i fëmijëve të rritur në mënyrë kërkuese: çdo ndryshim apo risi mbjell pasiguri personale dhe ankth të fortë.

Prindërit kërkues vs. mirëkuptimin e prindërve

Nevoja për të rritur “fëmijë të përsosur” është një formë e drejtpërdrejtë dhe delikate e sjelljes së fëmijëve të pakënaqur në botë . Presioni i kërkesës do t’i shoqërojë ata përgjithmonë, veçanërisht nëse edukimi i tyre bazohet në mungesën e përforcimit dhe dashurisë pozitive.

Është e qartë se si nënat ashtu edhe baballarët duan që fëmijët e tyre të kenë sukses, por mbi të gjitha duhet të jetë lumturia e tyre. Askush nuk dëshiron që fëmijët e tyre të bien në depresion gjatë adoleshencës ose të bëhen aq vetëkërkues sa të mos e dinë se çfarë do të thotë të lësh të shkojë, të buzëqeshësh apo t’i lejosh vetes të bëjë gabime.

Karakteristikat e përgjithshme

Në këtë pikë, ju duhet të dini se si të dalloni një edukim të bazuar në kërkesa të ngurta nga një edukim i bazuar në mirëkuptimin dhe lidhjen emocionale me fëmijët tuaj.

Prindërit shumë kërkues dhe kritikë priren të kenë një personalitet të pasigurt , ndaj duan të kenë nën kontroll çdo detaj të vogël.

Të kuptuarit e prindërve i shtyn fëmijët e tyre drejt suksesit duke i lejuar ata të eksplorojnë, ndjejnë dhe zbulojnë. Ata i udhëheqin, por nuk u lidhin fije në shpinë për t’i lëvizur si kukulla.

Prindi kërkues është autoritar dhe stili i tij i jetesës është i saktë dhe i llogaritur si një orë zvicerane. Vendos norma dhe merr vendime duke përdorur arsyetimin “sepse e di se çfarë është më e mira për ty” ose “sepse unë jam babai/nëna jote” për të kursyer kohë.

Për të përfunduar, të edukosh do të thotë të ushtrosh autoritetin e dikujt, por me arsye të shëndoshë; do të thotë të përdorësh dashurinë si antidot dhe komunikimin si strategji.

Fëmijët tuaj nuk janë “të tutë”, ata janë fëmijë të botës dhe duhet të jenë në gjendje të zgjedhin vetë; kanë të drejtë të bëjnë gabime dhe të mësojnë, të arrijnë pjekurinë me zemër të lirë dhe me ëndrra për të realizuar.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat