Realiteti i Instagramit/ Çfarë fshihet pas të dhënave tuaja dhe nevojës së vazhdueshme për pëlqime?

Life style

Realiteti i Instagramit/ Çfarë fshihet pas të dhënave tuaja dhe nevojës së vazhdueshme për pëlqime?

Më: 15 qershor 2024 Në ora: 20:05
Foto ilustrim

Çdo muaj, 100 miliardë përdorues lidhen me platformën Instagram dhe më shumë se 500 milionë njerëz e përdorin atë çdo ditë. Më tej, në qershor 2018 u arrit shifra prej 1 miliard përdoruesve aktivë mujorë (Statista, 2018), megjithëse këto të dhëna mund të ishin rritur deri në dhjetë herë më shumë sot, sipas të njëjtit burim. Sa i përket profilit të përdoruesit, 71% e tyre janë nën 35 vjeç.

Nuk ka dyshim që kjo platformë po zgjerohet dita-ditës, një rrjet që është edhe rrugë biznesi për kaq shumë influencues , këngëtarë, artistë etj. Gjithnjë e më shumë marka dhe kompani po vënë baste në Instagram kur bëhet fjalë për reklamimin e produkteve dhe shërbimeve të tyre  dhe këtë e bëjnë mbi të gjitha përmes të ashtuquajturve influencues, pra përdorues me mijëra (dhe madje miliona) ndjekës dhe me një minimum prej angazhim (niveli i ndërveprimit). Në lidhje me këtë, deri në 50% e përdoruesve të Instagram ndjekin të paktën një markë, sipas të dhënave nga Mention (2018).

Kuriozitete dhe fakte rreth Instagramit

Në këtë artikull do të mësojmë për realitetin e Instagramit (ose më saktë, një pjesë të tij), dhe këtë do ta bëjmë përmes një sërë të dhënash dhe kuriozitetesh për një platformë që është në krye të marketingut dixhital. Në fund të artikullit, do të  flasim gjithashtu se si përdorimi i Instagramit mund të ndikojë në vetëvlerësimin e përdoruesve, veçanërisht adoleshentëve.

Sa kohë kalojmë në Instagram në ditë? Sa kompani e përdorin këtë platformë? Cili është profili mesatar i përdoruesit? Mos e humbisni këtë dhe më shumë!

Kalojmë 53 minuta në ditë në Instagram

Sipas Studimit Vjetor të Mediave Sociale, ne kalojmë mesatarisht 53 minuta në ditë në Instagram. Por çfarë të bëjmë gjatë kësaj kohe? Në thelb ndërveproni me përdoruesit e tjerë përmes chat-it, komenteve, pëlqimeve … por gjithashtu ngarkoni përmbajtje dhe mbi të gjitha konsumoni atë. Për më tepër, si një fakt kurioz, dhe sipas vetë Instagramit (2018), fakti i futjes së historive të njohura në  aplikacion rriti sasinë e kohës që investonim në të çdo ditë. Në këtë kuptim, deri në 500 milionë llogari në Instagram përdorin histori çdo ditë.

Sa i përket kohës, koha në të cilën lidhemi më shumë është gjithashtu e rëndësishme. Ky dhe parametra të tjerë, markat dhe  influencuesit  marrin parasysh kur promovoni dhe ngarkoni përmbajtje. Gjithçka mendohet!

7 nga 10 vajza

Sipas të dhënave të portalit të statistikave Statista (2019), 7 nga 10 përdorues të Instagramit janë femra. Sa i përket moshës, mesatarja është 35 vjeç. Nëse udhëhiqemi nga grupmoshat, më popullorja është ajo mes 25 dhe 34 vjeç, e ndjekur nga përdoruesit nga 18 deri në 24 vjeç.

Kompanitë dhe ndikimi i markave

Sipas një studimi të vitit 2018 , të zhvilluar nga platforma Mention, 71% e kompanive amerikane thonë se përdorin Instagramin për bizneset e tyre. Për më tepër, i njëjti studim zbulon se më shumë se 80% e kompanive i konsiderojnë ndërveprimet në Instagram si metrikën më të rëndësishme (edhe pse kjo nuk është e lehtë për t’u llogaritur). Për sa i përket ndikimit të markave, dhe sipas të dhënave nga Facebook (2018), 83% e përdoruesve të platformës pretendojnë se zbulojnë produkte dhe shërbime të reja në Instagram. Nga ana tjetër, për të rritur ndikimin e markës, historitë në Instagram janë një  nga burimet më të përdorura ; Sipas vetë platformës, 1 në çdo 3 histori më të shikuara i përket një kompanie.

“Klikimi” për të blerë

Duke vazhduar me realitetin e Instagramit si një rrugë biznesi, sipas Statista (2018), Instagram ndihmon 80% të përdoruesve të vendosin nëse do të blejnë një produkt apo shërbim. Për të arritur këtë efekt, kompanitë përdorin psikologjinë e aplikuar në marketing dhe e bëjnë këtë përmes teknikave dhe burimeve që ndikojnë në motivimin e përdoruesit, nevojat dhe pritshmëritë, shpresat, emocionet, etj. Shumë prej tyre, përveç kësaj, bazohen në bindjen si një faktor kyç kur bëhet fjalë për të bindur apo krijuar nevojën për diçka, tek dikush.

Realiteti i Instagramit: përtej të dhënave

Kemi mësuar disa fakte interesante rreth kësaj platforme që na afrojnë realitetin e Instagramit nga një këndvështrim mjaft objektiv. Por çfarë ndodh me atë që përdoruesit shfaqin në Instagram? Përtej markave dhe reklamave, shumica e përdoruesve përdorin këtë platformë për të ndarë përmbajtje nga jeta e tyre (qoftë intime apo jo), përmbajtje informative ose akademike, reflektime dhe tekste, për të takuar njerëz, etj. Hyrja në platformë na bën të vëzhgojmë çdo ditë, dhe jo pa njëfarë habie, jetët e dukshme të përsosura që tregojnë shumica e përdoruesve (ose të paktën, që duket se tregojnë të gjithë).

Plazhe dhe destinacione parajsore, hotele luksoze, veshje të pabesueshme, ushqime që lëpijnë gishtat, buzëqeshje dhe lumturi maksimale në çdo veprim të ditës… Sa është reale ajo që shfaqim (dhe tregojmë) në Instagram? Është një ushtrim i mirë për të reflektuar mbi të. Ajo që është e qartë është se, gjithnjë e më shumë, ka njerëz që përdorin këtë dhe rrjete të tjera sociale për të treguar (dhe demonstruar) vazhdimisht lumturinë e tyre, por shumë herë realiteti i Instagramit është larg realitetit autentik. Mendoni për një moment: kur ndiheni vërtet të lumtur, a keni nevojë ta shfaqni atë në rrjetet sociale, a mjafton të shijoni momentin?

Vetëvlerësimi i bazuar në pëlqime?

Në përputhje me atë që u përmend, ka njerëz që përfundojnë duke matur lumturinë e tyre (dhe vetëvlerësimin) në bazë të  pëlqimeve  që marrin , dhe kjo është shumë e rrezikshme, pasi vetëvlerësimi është diçka që duhet ndërtuar nga brenda. jashtë, jo nga jashtë brenda. José Ramón Ubieto, profesor i Psikologjisë në UOC, thotë se ” logjika e të qenit i vërtetuar dhe miratuar përgjithmonë nga të tjerët është një variabël shumë i rëndësishëm për adoleshentët, megjithëse nuk është i vetmi .” Problemi vjen kur ky vërtetim dhe miratim vjen nga  pëlqimet  e lëshuara nga të tjerët (shumë herë edhe nga njerëz të panjohur).

Çrregullime të shoqëruara

Úrsula Oberst, doktoreshë në psikologji dhe profesoreshë në Universitetin Blanquerna, konsideron se nëse njerëzit kanë një vulnerabilitet të caktuar për të vuajtur nga një çrregullim, “rrjetet sociale veprojnë si ndërmjetës midis kësaj cenueshmërie dhe depresionit, ndaj të cilit vajzat janë më të prirura, dhe ankthit në rasti i djemve”. Në lidhje me masën që Instagram ka marrë së fundmi për të eliminuar numrin e  pëlqimeve nga publikimet, Oberst shprehet se “eliminimi i pëlqimeve është një masë e mirë”. Në adoleshencë, imazhi për veten është shumë i rëndësishëm dhe fakti që ju nuk shihni pëlqimet që marrin të tjerët eliminon efektet e krahasimit të numrit të pëlqimeve që merrni me ato që marrin të tjerët si një tregues i popullaritetit.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat