Çfarë është iziofobia dhe pse vuajmë nëse nuk kemi çfarë të bëjmë?

Life style

Çfarë është iziofobia dhe pse vuajmë nëse nuk kemi çfarë të bëjmë?

Më: 19 qershor 2024 Në ora: 16:26
Foto ilustrim

Të mësuar të shohësh influencues dhe sipërmarrës në mediat sociale që shkojnë me udhëtime, pushime, projekte emocionuese, ditarë plot takime dhe takime pune të shpejta, nuk është e pazakontë të zhvillosh një lloj ndjenje inferioriteti ndaj atyre jetëve “perfekte”. Krahasimi lind spontanisht dhe në mënyrë të pashmangshme njeriu del i mundur: nuk bën kurrë mjaftueshëm, nuk mjafton kurrë.

Sipas Dr. Davide Carlotta, psikolog dhe psikoterapist ka një shpjegim. “Ju pothuajse zhvilloni një ndjenjë faji kur ngadalësoni ritmin, kur zgjidhni të ndaloni angazhimet tuaja dhe t’i kushtoni vetes kohë për t’iu përkushtuar një pasioni ose thjesht një pushimi të shëndetshëm. Mërzia është bërë një armik i hidhur: është e ndaluar të jesh i mërzitur, është e ndaluar të humbasësh kohë, gjithmonë duhet të shpenzosh orët e tua duke bërë diçka konstruktive për karrierën tënde. Koha e lirë nuk është më prioritet, sepse duhet përdorur për të rritur fitimet. Kjo nuk është e shëndetshme. Nga kjo lindi një term specifik, i cili tregon pikërisht këtë nevojë për të qenë gjithmonë i zënë në ndonjë aktivitet, një kërkesë thelbësore për t’u ndjerë si fitues, i suksesshëm. Doktor Carlotta shpjegoi për Fanpage.it se përtacia nuk është një çrregullim i klasifikuar, por jep një ide të mirë të mekanizmit që nxitet tek këta individë, të cilët në fakt nuk mund të tolerojnë të kenë një ditar bosh.

Sepse mërzia na tremb

Termi iziofobia u krijua nga psikologu spanjoll Santandreu për të përcaktuar atë ndjenjë shqetësimi dhe ankthi që ndodh kur i japim vetes kohë të lirë. Doktor Carlotta shpjegoi: ” Është një gjendje vuajtjeje e lidhur me të mos pasurit diçka për të bërë”, që duhet ta bëjë kohën në dispozicion të të gjithëve produktive, duke e bërë atë fitimprurëse, ekonomikisht ose në aspektin e marrëdhënieve shoqërore. Nuk është e mundur të gjesh gëzim dhe kënaqësi nga koha e lirë, e përjetuar si një moment ngërçi që të largon vëmendjen nga arritja e qëllimeve.

Në epokën sociale fenomeni është theksuar shumë, sepse i kushtohet shumë rëndësi imazhit, mënyrës se si ne shfaqemi, perceptimit që kanë të tjerët për ne dhe për jetën tonë, që duhet të duket verbuese. Eksperti konfirmoi gjithashtu këtë: ” Ka të bëjë shumë me jetën e rrjeteve sociale, pikërisht sepse jemi të ekspozuar ndaj këtij realiteti paralel ku të gjithë bëjnë gjithçka, të gjithë bëjnë gjëra të mrekullueshme, kështu që mund të kesh pak nga kjo ndjenjë bezdi”. Të shohim veten në një gjendje të pakicës Është një problem që vlen jo vetëm për të qenë të shkëputur nga gjërat, por edhe për të gjitha aspektet që lidhen me imazhin , performanca: këto aspekte më pas errësojnë dobinë që jo vetëm të mos bëjmë asgjë, të jemi të mërzitur, por edhe thjesht të kalojmë kohë kushtuar kohës së lirë. gjërat për punën dhe karrierën Është një i afërm i ngushtë i workaholism.”

Çfarë është iziofobia dhe pse është bërë trend?

Ana tjetër e medaljes, megjithatë, ka të bëjë edhe me marrëdhënien me veten, si dhe me të tjerët dhe mënyrën se si na shohin të tjerët. Të kesh gjithmonë diçka për të bërë do të thotë të kesh mendjen gjithmonë të zënë, do të thotë të shpërqendrohesh nga problemet dhe shqetësimet, por në një mënyrë jo të shëndetshme. Eksperti sqaroi: “ Sigurisht që ne e kemi asimiluar shumë këtë vlerë të produktivitetit dhe më pas e paguajmë nga pikëpamja e përpjekjes për të pasur kohë të lirë, por duhet thënë gjithashtu se të mbash veten shumë të zënë është gjithashtu një mënyrë për të. mbajeni veten larg nga vetja, nga shqetësimet, nga emocionet negative që për një sërë arsyesh të pafundme mund t’i ndiejmë, ne i anashkalojmë ato ose i maskojmë me shqetësime për punën, duke u përpjekur të vazhdojmë me një axhendë të mbushur me njerëz. një kusht për të mos bërë asgjë, megjithatë, ne jemi më shumë në kontakt me veten dhe ndoshta brenda nesh ka gjëra që nuk duam t’i shohim, nuk duam t’i dëgjojmë.”

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat