Gjërat që një narcisist do të bëjë kur të përpiqeni të ndaheni me të

Life style

Gjërat që një narcisist do të bëjë kur të përpiqeni të ndaheni me të

Më: 19 qershor 2024 Në ora: 16:51
Foto ilustrim

Lundrimi për një ndarje është i vështirë, por kur keni të bëni me një narcisist, mund të jetë një nivel tjetër i vështirë. Është si të përpiqesh të zgjidhësh një nyjë që forcohet sa më shumë që tërhiqni. Ata nuk do t’ju lënë thjesht të largoheni pa u grindur. Kanë mënyrat e tyre për të kthyer tavolinat përmbys, duke ju bërë të merrni me mend vendimin tuaj dhe madje t’ju bëjnë të ndiheni ju fajtori në histori.

1.Do t’ju bëjnë fajtor

Një nga shenjat më të mëdha kur keni të bëni me një narcisist është paaftësia e tyre për të pranuar përgjegjësinë për veprimet e tyre. Sidomos kur gjërat shkojnë drejt fundit në një marrëdhënie. Të ndahesh me një narcisist? Përgatituni për një dozë të madhe ndjesie faji. Ata do të bëjnë të pamundurën për t’ju pikturuar si njeriu i keq, ai që po shkakton gjithë dhimbjen e zemrës. E gjithë kjo është pjesë e lojës së tyre. Zhvendosja e fajit, drejtimi i gishtit, viktima që luan – të gjitha janë krijuar për t’ju bërë të vini në dyshim vendimin tuaj, për t’ju bërë të ndiheni fajtor që dëshironi të largoheni.
Mbani mend, narcisistët lulëzojnë me kontroll dhe fuqi. Dhe kur ata e kuptojnë se po e humbasin këtë, ata do të përpiqen ta rifitojnë atë me çdo mjet të nevojshëm, edhe nëse kjo do të thotë të të bëjnë të jesh fajtori apo i keqi.

2.Ata mund të bëhen papritmas partneri i përsosur

Partneri juaj narcisist, të cilin keni vendosur ta lini për shkak të sjelljes së tij toksike, mund të shndërrohet papritur në partnerin që keni dashur gjithmonë. Kjo mund të jetë tepër konfuze. Pikërisht kur të keni marrë guximin për të thënë lamtumirë, ata mund të fillojnë të sillen pikërisht ashtu siç dëshironi të sillen gjatë gjithë kohës. Ata mund të bëhen të vëmendshëm, të kujdesshëm dhe në dukje të penduar për veprimet e tyre të kaluara. Kjo shpesh quhet “bombë dashurie”. Është një përpjekje për t’ju tërhequr përsëri duke ju treguar versionin e idealizuar të tyre – versionin që ata e dinë se ju keni dëshiruar. Është kundërintuitive, por thelbësore të mbani mend se ky ndryshim nuk është i vërtetë apo i përhershëm. Është një taktikë, një përpjekje e fundit për t’ju bërë të rishikoni vendimin tuaj.

3.Ata do të provokojnë ndjenja të mëdha faji

Shkelja e fajit është një taktikë e zakonshme manipulimi dhe narcisistët janë mjeshtër në të.

Kur përpiqeni të ndaheni me ta, ata mund të fillojnë t’ju kujtojnë të gjitha momentet e mira që keni kaluar së bashku, ose mund të luajnë rolin e viktimës dhe t’ju thonë se sa shumë kanë nevojë për ju. Nëse partneri juaj përdor ndjeshmërinë dhe dhembshurinë tuaj kundër jush, duke ju bërë të ndiheni fajtorë që dëshironi më mirë për veten tuaj, kjo është një shenjë e qartë e manipulimit. Mos harroni, nuk është përgjegjësia juaj të rregulloni dikë tjetër – ju keni çdo të drejtë të largoheni nga një marrëdhënie që nuk ju shërben.

4.Ata do të përpiqen t’ju bëjnë xheloz

Në përpjekjen e tyre të dëshpëruar për t’ju mbajtur të lidhur, një narcisist mund të përdorë nxitjen e xhelozisë. Ata mund të fillojnë të flasin për interesat e tyre të reja romantike ose të shfaqin jetën e tyre pas ndarjes, vetëm për të nxitur ndjenja zilie dhe keqardhjeje tek ju. Siç tha dikur me mençuri Eleanor Roosevelt,  “Askush nuk mund t’ju bëjë të ndiheni inferior pa pëlqimin tuaj.” Pra, kur të fillojnë të luajnë kartën e xhelozisë, mbani mend këto fjalë. Nuk është një shenjë se keni humbur diçka të vlefshme; është një shenjë se po largoheni nga dikush që nuk ia vlen koha juaj.

5.Ata do të përpiqen t’ju mbajnë në jetën e tyre

që taktikat e tyre manipuluese t’ju bëjnë të vini në dyshim realitetin tuaj ose vlefshmërinë e ndjenjave tuaja.
Mos u habitni nëse një narcisist përpiqet të negociojë një ‘miqësi’ me ju pas ndarjes. Ata mund të këmbëngulin të qëndrojnë miq, të mbajnë kontakte, apo edhe të sugjerojnë takime të rastësishme. Kjo është një mënyrë që ata të mbajnë një kontroll mbi ju, për t’ju mbajtur brenda mundësive të tyre. Nuk ka të bëjë me kujdesin për mirëqenien tuaj apo të vlerësoni shoqërinë tuaj. Ka të bëjë me mbajtjen e opsioneve të tyre të hapura dhe ruajtjen e kontrollit. Pra, nëse sugjerojnë të qëndroni miq, mendoni dy herë. Ju po ndaheni për një arsye. Është në rregull t’i shkëputni plotësisht lidhjet dhe të përqendroheni në shërimin dhe ecjen përpara.

6.Ata do t’ju manipulojnë

Është një taktikë ku një person ju bën të vini në dyshim perceptimin tuaj të realitetit, kujtesën tuaj ose mendjen tuaj të shëndoshë. Narcistët shpesh përdorin këtë strategji gjatë ndarjeve për t’ju bërë të dyshoni në vendimin tuaj. Ju filloni të vini në dyshim gjykimin tuaj, duke marrë me mend vendimet tuaja dhe para se ta kuptoni, jeni të mbërthyer në një cikël vetëdyshimi. Mos harroni fjalët e mençura të Maya Angelou: “Kur dikush ju tregon se kush është, besojini herën e parë”. Mos lejoni që taktikat e tyre manipuluese t’ju bëjnë të vini në dyshim realitetin tuaj ose vlefshmërinë e ndjenjave tuaja.

7.Ata do të kërcënojnë me vetëdëmtim ose vetëvrasje

Kjo është një taktikë e dhimbshme dhe e frikshme që përdorin disa narcistë kur përpiqeni të ndaheni me ta. Ata mund të kërcënojnë se do të dëmtojnë veten apo edhe të tentojnë vetëvrasje në një përpjekje për t’ju manipuluar që të qëndroni. Të jemi të qartë: ky është shantazh emocional. Është mishërimi i manipulimit, duke përdorur ndjeshmërinë dhe kujdesin tuaj kundër jush. Nëse kjo ndodh, është thelbësore të mbani mend se ju nuk jeni përgjegjës për veprimet ose shëndetin mendor të dikujt tjetër. Është në rregull të ndiheni të frikësuar ose të mërzitur, por mos lejoni që kërcënimet e tyre t’ju tërheqin përsëri në një situatë toksike. Nëse ata bëjnë kërcënime të tilla, nxitini që të kërkojnë ndihmë profesionale menjëherë, të lajmërojnë familjen ose miqtë e tyre nëse është e mundur dhe madje të kontaktojnë shërbimet e urgjencës nëse është e nevojshme. Siguria dhe mirëqenia juaj mendore duhet të jenë gjithmonë të parat.

Ndarja me një narcisist është një udhëtim i mbushur me pengesa. Kërkon forcë, elasticitet dhe aftësi për të parë përmes taktikave manipuluese. Por është e rëndësishme të mbani mend se lufta me të cilën përballeni është një testament i guximit tuaj për të mbrojtur mirëqenien tuaj emocionale.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat